Παρασκευή, Ιουλίου 06, 2012

Η Ευρώπη βαδίζει στην καταστροφή με κακές λύσεις. Η Ελλάδα εφαρμόζει τις κάκιστες, αλλά αυτό δεν σώζει κανέναν


Όλο και περισσότερο η κατάσταση στην Ελλάδα θυμίζει την ορχήστρα που συνέχιζε να παίζει στην πρώτη θέση του Τιτανικού, ενώ το πλοίο βυθιζόταν. Την Κυριακή όταν η κυβέρνηση Σαμαρά θα λάβει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή, θα έχουμε συμπληρώσει 21 μέρες από τις εκλογές της 17ης Ιουνίου, δηλαδή για να αναλάβει καθήκοντα η κυβέρνηση χρειάστηκε τόσες μέρες όσες προβλέπει το Σύνταγμα ως ελάχιστες για νέα εκλογική αναμέτρηση. Κι ενώ δεν έχουν εξασφαλιστεί ούτε οι μισθοί και οι συντάξεις του  Αυγούστου, μήνα κατά τον οποίο οι εργαζόμενοι δεν εργάζονται αλλά παίρνουν την άδειά τους, ένα από τα θέματα της ελληνικής πολιτικής επικαιρότητας είναι το αν πρέπει ή όχι οι λαϊκιστές βουλευτές να πάρουν αυτοκίνητο από τη Βουλή, αν οι υπάλληλοι της Βουλής δεν θα πάρουν το εκλογικό επίδομα ή το ΠΑΣΟΚ που δεν έχει καταλάβει ακόμα τι προκάλεσε στη χώρα, κάνει συνδιάσκεψη, δηλαδή μιλάει ο Βενιζέλος σε όσους έχουν απομείνει στις κρατικές θέσεις και συνεχίζουν να πληρώνονται από το κράτος.
Είναι πραγματικά η ορχήστρα που συνεχίζει να παίζει γιατί έτσι κι αλλιώς δεν μπορεί να εμποδίσει τη βύθιση του πλοίου και σε λίγο θα τους πουν να πάνε στις βάρκες για να φορέσουν τα σωσίβια. Ξέρουν ότι οι βάρκες δεν επαρκούν για όλους, αλλά δεν μπορούν να το αλλάξουν.
Η απομόνωση της Ελλάδας μέσα στην ΕΕ είναι πλήρης και η κυβέρνηση δεν μπορεί να διανοηθεί να πει στο εξωτερικό, αυτό που λέει στο εσωτερικό ότι θέλουμε και για την Ελλάδα να ισχύσει ότι και για την Ισπανία, λες και αυτό που αποφασίστηκε για την Ισπανία, πρόκειται να την σώσει. Η σύγκριση μόνον με τη συμφωνία για την Ελλάδα, κάνει να φαίνεται καλύτερη. Δεν είναι όμως καλή ούτε για την Ισπανία, ούτε για την Ιταλία, ούτε για την Ευρώπη, γιατί δεν λύνει το πρόβλημα. Εφόσον δεν λύνει το πρόβλημα είναι κακή συμφωνία, ακόμα κι αν στους όρους είναι πολύ καλύτερη από της Ελλάδας.
Η κρίση στην Ευρώπη επιδεινώνεται, το ευρώ παραμένει ισχυρό και η ύφεση χτυπάει την πόρτα πολλών χωρών πλέον . και πάλι το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει ύφεση 7% δεν σημαίνει ότι οι άλλες δεν έχουν, απλώς είναι μικρότερη. Ο συνδυασμός με τις υψηλές τιμές του πετρελαίου, είναι ανησυχητικός. Η φυγή κεφαλαίων από την ευρωζώνη, είναι γεγονός, και η ανησυχία ότι μπορεί να μετατραπεί σε τραπεζικό πανικό και αρχίσουν όλοι να μεταφέρουν τα χρήματά τους εξακολουθεί να υπάρχει καθώς διατραπεζικές και διασυνοριακές γραμμές χρηματοδότησης αποκόπτονται… Επομένως και η άτακτη διάλυση της ευρωζώνης παραμένει ένα τρομοκρατικό σενάριο. Στις ΗΠΑ η ανάπτυξη ήταν 1,9% δηλαδή κάτω από το αναμενόμενο όπως και στην Κίνα η αύξηση της εσωτερικής ζήτησης είναι υποτονική. Αφού λοιπόν ΗΠΑ, Ευρώπη και Κίνα δεν δείχνουν σημάδια έντονης ανάπτυξης, όλοι έχουν κατεβάσει πλερέζες γιατί όλες οι οικονομίες του κόσμου είναι συνδεδεμένες με τις ΗΠΑ, την Ευρώπη και την Κίνα. Ούτε έχει συμβεί καμιά αποσύνδεση μεταξύ τους.
Τα νομισματικά όπλα έχουν περιοριστεί σε μηδενικά επιτόκια, στα οποία προσχωρεί πλέον και η Ευρώπη και σε τακτικές παροχές τεράστιας ρευστότητας. Πράγματι ρευστότητα υπάρχει μεγάλη, σε όλες τις τράπεζες και των ΗΠΑ και της Ευρώπης, (η Ελλάδα εξαιρείται φυσικά) αλλά το πρόβλημα είναι πρόβλημα φερεγγυότητας. Όπως για την Ελλάδα έλεγαν το 2010 ότι έχουμε πρόβλημα ρευστότητας και τίποτα άλλο, αλλά από τότε ήταν γνωστό ότι έχουμε πρόβλημα αφερεγγυότητας, το ίδιο ισχύει τώρα για όλη την Ευρώπη. Δεν μπορεί να πληρώσει τα χρέη της. Με τέτοια μηδενική ανάπτυξη και με τέτοια επιτόκια, δεν μπορεί να πληρώσει τα χρέη της.
Παρόλα αυτά όλη η Ευρώπη προσπαθεί ακόμα να μειώσει τα ελλείμματα με λιτότητα πράγμα που απλώς μεγαλώνει το χρέος γιατί επιβραδύνεται η οικονομία. Πριν από δύο χρόνια ίσως θα ήταν αρκετή μια απόφαση πιο τολμηρή φυσικά από αυτή της Συνόδου Κορυφής. Δηλαδή ένα αναπτυξιακό πακέτο όχι 130 δις αλλά 1,5 τρις ευρώ και η έκδοση ευρωομολόγων για το σύνολο του χρέους. Σήμερα δεν είναι αρκετή η απόφαση αυτή η οποία έτσι κι αλλιώς δεν έχει ληφθεί γιατί διαφωνεί η Γερμανία. Ακόμα κι αν αναγκαστούν στο τέλος να διαθέσουν το 1,5 τρισεκατομμύριο ευρώ, δεν θα το διοχετεύσουν στην πραγματική οικονομία αλλά στις ευρωπαϊκές τράπεζες για να διατηρήσουν τη φούσκα των αγορών ενώ η λιτότητα θα καταστρέφει την πραγματική οικονομία και την κοινωνία.  Αυτό είναι το ευρωπαϊκό σχέδιο το οποίο είναι ένα κακό σχέδιο. Το ελληνικό απλώς είναι κάκιστο και θα οδηγήσει σε ανεξέλεγκτη χρεοκοπία, στάση πληρωμών και έξοδο από το ευρώ όταν θα έχει ολοκληρωθεί η λεηλασία του δημόσιου και του ιδιωτικού πλούτου της χώρας.

Αυτή τη στιγμή, ακόμα κι αν η Ελλάδα υποχρεωθεί να αφήσει την ευρωζώνη, δεν σώζεται η Ευρώπη αν παραμείνει η Ελλάδα. Έχει πολύ μεγαλύτερο πρόβλημα. Η πιο συνετή πράξη για όλη την Ευρώπη, είναι να κατασκευάσει καταφύγια γιατί τα μαύρα σύννεφα που μαζεύονται πάνω της απλώς προαναγγέλλουν την καταιγίδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: