Παρασκευή, Μαρτίου 06, 2009

Συζητώντας με τον Καραμανλή, τρως την ώρα σου...


Αυτό το χθεσινό θέατρο της συναίνεσης βέβαια δεν εξέπληξε ελπίζω κανέναν από τους ακροατές αυτής της εκπομπής γιατί τα είχαμε πει ακριβώς όπως έγιναν.

Ο πρωθυπουργός δηλαδή άρχισε να λέει στους πολιτικούς αρχηγούς μερικές αυτονόητες γενικότητες έτσι όπως τα έχει πει άλλωστε και σε όλες τις προηγούμενες δημόσιες παρεμβάσεις του χωρίς κανένα περιεχόμενο. Γιατί όταν λες στους συνομιλητές σου τους οποίους κάλεσες ειδικά για το σκοπό αυτό, ότι είμαστε μέλη της ευρωζώνης, τι θα σου απαντήσουν οι άλλοι; Το ξέρουμε εδώ και χρόνια; Όταν τους λες ότι έχουμε πρόβλημα εξωτερικού χρέους, τι θα σου πουν οι άλλοι; Συγχαρητήρια; Όταν τους λες ότι ξέρεις αυτό το πρόβλημα δεν είναι καινούργιο, αλλά είναι διαχρονικό τι θα σου πουν; Ότι εσύ έχεις σπάσει πανελλήνιο ρεκόρ; Μέσα σε πέντε χρόνια αυξήθηκε το χρέος πάνω από 40%, σε σύγκριση με όλα τα προηγούμενα δάνεια από την εποχή του Όθωνα μέχρι σήμερα. Συγχαρητήρια;

Η συζήτηση δηλαδή μπορώ να φανταστώ ότι ήταν θνησιγενής από την αρχή της. Και απορώ πως την κράτησαν 50 λεπτά και δεν την τελείωσαν σε δέκα λεπτά. Είναι κι αυτή μια ικανότητα να μιλάς χωρίς να λες τίποτα. Είναι μια ειδική τεχνολογία που κατέχουν οι πολιτικοί. Να μιλάνε με τις ώρες χωρίς να λένε τίποτα.

Πρέπει να το δείτε ανθρώπινα. Σου λέει ο πρωθυπουργός ότι είμαστε μέλη της ευρωζώνης και πρέπει να κινούμαστε σε συγκεκριμένα πλαίσια. Ναι λες εσύ. Περιμένεις να συνεχίσει. Δεν συνεχίζει. Πάς παρακάτω. Συνεχίζεται έτσι η συζήτηση και το βράδυ βγαίνεις και λες ότι αυτό ήταν το ένα από τα έξι σημεία στα οποία ζήτησα συναίνεση και δεν συμφώνησαν. Εκεί σηκώνεις τα χέρια ψηλά. Μα δεν χρειαζόταν να περιμένεις για να δεις το δούλεμα. Πρόκειται περί κοροϊδίας.

Άρα θα πρέπει να ψάξουμε σε κάτι άλλο. Δηλαδή ότι δεν υπήρχε στόχος συναίνεσης, αλλά το αντίθετο να περάσουμε σε μια φάση πόλωσης που είναι καθοριστικό για να ανεβάσει η ΝΔ τη συσπείρωσή της, αλλά και να μην χρεωθεί ότι εκείνη δημιουργεί την πόλωση. Καλή η σκέψη, αλλά είναι γεγονός ότι η πόλωση, μακροπρόθεσμα βοηθάει την αντιπολίτευση. Δεν ξέρω ποιος δίνει συμβουλές στον Καραμανλή, αλλά όποιος το κάνει, δεν του δίνει σωστές συμβουλές…
Δημοσίευση σχολίου