Τρίτη, Δεκεμβρίου 02, 2008

Η καλύτερη συντεχνία!


Το τρίγωνο της αμαρτίας, το τρίγωνο του διαβόλου είναι μερικοί από τους τίτλους των εφημερίδων οι οποίες αναφέρονται στην υπόθεση Βατοπεδίου γιατί είναι πραγματικά εντυπωσιακά όσα αποκαλύπτονται αν τα συγκρίνουμε βέβαια με την καθημερινότητα του κράτους την οποία ζούμε όλοι. Το χειρότερο όμως είναι η οικονομική μας κατάσταση. Είμαστε καταχρεωμένοι, το δημόσιο χρέος είναι πάνω από το 100% του ΑΕΠ και μόνο για να πληρώνουμε τις δόσεις μας δανειζόμαστε το 20% του ΑΕΠ κάθε χρόνο.

Με τόσο μεγάλο ποσοστό του ΑΕΠ για τοκοχρεολυτικές δόσεις δεν έχουμε καμιά ελπίδα να μην είμαστε προτεκτοράτο ως χώρα και φυσικά δεν έχουμε καμιά δυνατότητα να κάνουμε αναπτυξιακή πολιτική της προκοπής που να λύσει τα χρόνια διαρθρωτικά μας προβλήματα. Αλλά χωρίς αυτόνομη πολιτική ηγεσία, ποτέ δεν πρόκειται η χώρα να σπάσει τον κύκλο γιατί όλες οι αποφάσεις λαμβάνονται με κριτήριο τι συμφέρει στους ξένους επενδυτές οι οποίοι έχουν και την υποστήριξη των κυβερνήσεών τους για να πάρουν τα έργα.

Με τέτοιο ύψος δανείων και τα επιτόκια είναι υψηλά σε σύγκριση με την προηγούμενη περίοδο των κυβερνήσεων Σημίτη, που τα δάνεια ήταν περίπου τα μισά. Επί πέντε χρόνια αυτή η κυβέρνηση παρά τις προθέσεις της σταμάτησε να εισπράττει τους φόρους, μείωσε τη φορολογία των επιχειρήσεων με τη δικαιολογία ότι αυτό θα φέρει ανάπτυξη και επενδύσεις και αύξησε το δανεισμό για να χρηματοδοτήσει τις σπατάλες, τα ρουσφέτια και τους κουμπάρους κάθε είδους.

Ακόμα και οι δημόσιες επενδύσεις μειώθηκαν κι έτσι μπήκε η χώρα στην ύφεση, από την οποία για να βγεί θέλει δουλειά πολλών ετών, αλλά θέλει και κυβέρνηση αποφασισμένη και ισχυρή με γνώση, τόλμη και όραμα. Δεν φαίνεται να έχουμε τέτοιους υποψήφιους. Εδώ τα κόμματα ασχολούνται με υποθέσεις όπως το Βατοπέδι, όταν είναι αναγκασμένοι, ενώ δεν ασχολούνται με υποθέσεις όπως της Ζήμενς όταν δεν είναι υποχρεωμένοι. Αυτό που γίνεται με τη Ζήμενς είναι χαρακτηριστικό. Η εταιρία έχει ομολογήσει ότι λάδωνε τα δύο μεγάλα κόμματα, αλλά καμία εξεταστική επιτροπή δεν έχει γίνει. Περιμένουμε τη Δικαιοσύνη.

Για το Βατοπέδι επίσης δεν θα είχαμε εξεταστική επιτροπή για τα πολιτικά πρόσωπα, αν δεν είχε βουίξει ο τόπος και δεν είχαν παραιτηθεί οι δύο αρμόδιοι εισαγγελείς που ερευνούσαν την υπόθεση. Και πριν να εξεταστούν αυτά, δηλαδή την τρέχουσα εβδομάδα, έσπευσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δηλαδή ο εκπρόσωπος του πρωθυπουργού να δηλώσει ότι δεν έχουν προκύψει πολιτικές ευθύνες για κανέναν υπουργό.

Δηλαδή βγάλανε απαλλακτικό βούλευμα πριν την ώρα τους, προκαταβολικά άρα δεν έχει κανένα νόημα να ασχολούμαστε με την εξεταστική παρά μόνον για να διαπιστώνουμε την αγωνιώδη προσπάθεια κουκουλώματος του σκανδάλου, παρά τις αντιδράσεις ακόμα και στο εσωτερικό της ΝΔ. Έτσι γίνεται σε όλες τις μπανανίες. Οι πολιτικοί καταδικάζουν τη χώρα τους σε στρεβλή ανάπτυξη και υπανάπτυξη και σε αντάλλαγμα τους επιτρέπεται να βάζουν χέρι στα δημόσια κτήματα σαν να είναι δική τους ιδιοκτησία. Να βάζουν χέρι στις κρατικές επιδοτήσεις σαν να είναι δικά τους χρήματα και στα χρηματοδοτικά προγράμματα σαν να τα έχουν κληρονομήσει από τον μπαμπά τους…

Από ποιους παίρνατε εντολές ρωτάνε στην εξεταστική το νομικό σύμβουλο της ΚΕΔ; Από τους Μπασιάκο και Δούκα απαντά εκείνος. Κανένα πολιτικό πρόσωπο δεν έχει πολιτική ευθύνη απαντά ο Αντώναρος. Κι αφού δεν έχει πολιτική ευθύνη, σιγά να μην κάνουμε και προανακριτκή επιτροπή για ΝΑ διευρευνήσει τις ποινικές ευθύνες. Ποιες ποινικές αφού δεν υπάρχουν ούτε πολιτικές; Σημειώνω δε ότι με το αναθεωρημένο Σύνταγμα, δεν είναι προανακριτική επιτροπή που θα απαγγείλει κατηγορίες, αλλά ειδική επιτροπή που θα ερευνήσει εν υπάρχουν αποχρώσες ενδείξεις ικανές να ερευνηθούν για να διαπιστωθεί αν υπάρχουν αποχρώσες ενδείξεις που πρέπει να ερευνηθούν από ανακριτική επιτροπή του ειδικού δικαστηρίου το οποίο και θα αποφασίσει αν πρέπει η υπόθεση να οδηγηθεί σε δίκη ή αν δεν υπάρχει αποχρών λόγος. Εδώ δηλαδή η Βουλή εμποδίζει την ειδική Δικαιοσύνη μόνο για πολιτικούς να επιληφθεί της υπόθεσης.

Πρόκειται για την καλύτερη συντεχνία που έχει βγεί ως τώρα.

Και σιγά να μην έχει θέσει θέμα διαδοχής ο Αβραμόπουλος. Σιγά το πράγμα και σιγά τα αυγά. Αφού ο ίδιος λέει ότι δεν έθεσε θέμα διαδοχής. Ποια διαδοχή; Με αυτή τη μέθοδο, δηλαδή να φωνάζουν ότι δεν τέθηκε θέμα διαδοχής, αναγκάζονται και οι ενδιαφερόμενοι για τη διαδοχή να θέσουν θέμα διαδοχής του Καραμανλή. Είναι κι αυτή μια παιδαριώδης μέθοδος, όπως πολλά άλλα παιδαριώδη, αλλά πάντως μια μέθοδος. Προσπαθούν να μην κατηγορηθούν ότι θέτουν θέμα διαδοχής και θέτουν θέμα διαδοχής λέγοντας ότι δεν υπάρχει θέμα διαδοχής.







Δεν υπάρχουν σχόλια: