Παρασκευή, Αυγούστου 15, 2008

Μανούσης: "Έτσι τα έδινα στον Παυλίδη, για προστασία"


Μέρες που είναι και ανήμερα δεκαπενταύγουστου, μπορεί να μην έχετε και πολύ όρεξη για ενημέρωση, αλλά θα σας πούμε μόνον τα νεώτερα, ώστε όποιος επιλέγει ενημερωτικό ραδιόφωνο τέτοια μέρα να είναι ενημερωμένος για τα νεώτερα στοιχεία στην υπόθεση του σκανδάλου των επιδοτήσεων των πλοίων της άγονης γραμμής.

Το Βήμα δημοσιεύει σήμερα από τη δικογραφία της υπόθεσης, το κείμενο της κατάθεσης του εφοπλιστή Φώτη Μανούση, από όπου αναδύεται ακριβώς αυτό το νοσηρό πολιτικό κλίμα της λεγόμενης νέας διακυβέρνησης. Όπου ο κομματισμός θεωρείται προσόν και οι φίλοι, οι κομματικοί φίλοι μοιράζουν μεταξύ τους τα χρήματα των φορολογούμενων. Ο νόμος θεωρείται απλώς ένα εμπόδιο που πρέπει και να παρακάμψουν και να ικανοποιήσουν. Αν μπορούν να τηρήσουν το νόμο είναι ικανοποιημένοι, αν δεν μπορούν απλώς τον ξεχνάνε με διάφορες αστείες αιτιολογίες.

Ο Φώτης Μανούσης έχει διατελέσει γενικός γραμματέας υπουργείου στο παρελθόν και στέλεχος της ΝΔ και μετά αποφάσισε να γίνει εφοπλιστής. Την περίοδο μάλιστα της πρώτης τετραετίας της ΝΔ έχει εκλεγεί και στο ΔΣ της Ένωσης Ακτοπλόων. Είναι δηλαδή ένα στέλεχος που κινείται με άνεση ανάμεσα στους άλλους νεοδημοκράτες, υπουργούς βουλευτές και συνεργάτες τους. Για να διαμαρτυρηθεί που δεν παίρνει αυτά που θεωρεί ότι δικαιούται και αφού είναι νεοδημοκράτης κατά τη γνώμη του δικαιούται περισσότερα από όσα παίρνει, επισκέπτεται και προωθεί τα συμφέροντά του όλους. Από τον αρμόδιο υπουργό ως τους φίλους του βουλευτές. Κι αφού θεωρεί ότι κακώς δεν παίρνει και κακώς του ζητάνε λεφτά αλλά παρόλα αυτά δεν παίρνει αυτά που θέλει, αλλά βλέπει ότι κάποιοι άλλοι τα παίρνουν γιατί προφανώς τα καταφέρνουν καλύτερα από αυτόν στις συναλλαγές κάτω από το τραπέζι, αποφασίζει να αντιδράσει. Εκτός από τον βουλευτή Δωδεκανήσων και πρόεδρο της επιτροπής θεσμών και διαφάνειας της Βουλής, Αν. Καραμάριο, μιλάει και με τον φίλο του βουλευτή Θεσσαλονίκης Κ. Ζαχαράκη του δίνει στοιχεία και του ζητάει να απευθυνθεί στον πρωθυπουργό. Ο λόγος είναι θεωρεί πλέον ότι ο Παυλίδης ενεργεί στο υπουργείο του εντελώς προσωπικά και δεν μοιράζεται με τους κομματικούς φίλους τα χρήματα των επιδοτήσεων παρά τις μίζες που έχει δώσει.

Ο κ. Ζαχαράκης δίνει στον κ. Αγγέλου, τον διευθυντή του γραφείου του πρωθυπουργού τον φάκελλο με τα στοιχεία κι εκείνος τα διαβιβάζει στον κ. Παυλίδη. Προφανέστατα αφού προηγουμένως έχει ενημερώσει τον πρωθυπουργό, ο οποίος αποφασίζει να μην κάνει τίποτα γιατί σε λίγους μήνες θέλει να πάει για εκλογές. Το κακώς νοούμενο κομματικό συμφέρον υπερτερεί και το κουκούλωμα έχει εντολή του πρωθυπουργού.

Όλα τα υπόλοιπα κι αφού θεωρούν βάσιμα ότι κάποια στιγμή η υπόθεση θα φτάσει στη δημοσιότητα, αποσκοπούν απλώς στη συγκάλυψη των ευθυνών τους. Ο Παυλίδης αφού παίρνει τα στοιχεία, καταστρώνει με τον συνεργάτη του τον κ. Ζαχαρίου το σχέδιο δράσης και αποφασίζουν να καλύψουν τον υπουργό αφού χάλασε η δουλειά. Τουλάχιστον να μη χαλάσουν και την καρριέρα τους. Στέλνει λοιπόν μια επιστολή στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου τον κ. Σανιδά, ακριβώς για να υπερασπιστεί τον εαυτό του και λέει ουσιαστικά ότι εγώ δε φταίω σε τίποτα, τώρα τα έμαθα από τον κ. Αγγέλου και θέλω να ασχοληθεί η Δικαιοσύνη. Ελπίζοντας φυσικά ότι η Δικαιοσύνη δεν θα βγάλει τίποτα. Αν τα δικαστήρια δεν έχουν χειροπιαστά στοιχεία δεν μπορούν να καταδικάσουν άνθρωπο.

Αυτή η πολιτική συγκάλυψης όμως είναι μείζον πολιτικό σκάνδαλο και έτσι πρέπει να αντιμετωπιστεί. Ο πρωθυπουργός κουκουλώνει ενόψει εκλογών την υπόθεση, αντί να λάβει τα μέτρα του να καθαιρέσει τον υπουργό και να παραπέμψει εκείνος την υπόθεση στον εισαγγελέα. Όπως καταλαβαίνετε αλλιώς χειρίζεται την υπόθεση ένας δικαστικός λειτουργός αν καταλαβαίνει ότι ο πρωθυπουργός δεν σηκώνει μύγα στο σπαθί του και αλλιώς αν καταλαβαίνει ότι ο πρωθυπουργός θέλει να συγκαλύψει ενόψει εκλογών την υπόθεση, και ένα χρόνο μετά τις εκλογές θα έχει λάβει τα μέτρα του, δεν θα έχει κάνει υπουργό τον Παυλίδη και θα έχει κρυώσει το θέμα, μπορεί και να τα έχουν βρεί μεταξύ τους οι αντίδικοι και όταν τρώνε δεν μιλάνε.

Ο Μανούσης κάνει όλες τις καταγγελίες προεκλογικά, ο Παυλίδης στέλνει την αθωωτική για κείνον επιστολή στον κ. Σανιδά προεκλογικά, ο Μανούσης κάνει την πρώτη του κατάθεση προεκλογικά όπου δεν λέει σχεδόν τίποτα και τη Δεύτερη κατάθεση μετεκλογικά. Όλα μακριά από τη δημοσιότητα φυσικά ως τώρα. Σήμερα αποκαλύπτεται η δικογραφία. Ως τώρα η υπόθεση είχε πολιτικά αποσιωπηθεί. Ενώ όφειλε ο ίδιος ο πρωθυπουργός αλλά και οι αρμόδιοι υπουργοί έκτοτε, δηλαδή προεκλογικά να έχουν ενημερώσει την κοινή γνώμη για όλα. Αυτή είναι η κατάντια μας. Ο πρωθυπουργός προστατεύει τον υπουργό του, καμώνεται ότι δεν ξέρει τίποτα, τον έχει και υποψήφιο φυσικά στις εκλογές σαν να μην συμβαίνει τίποτα και τώρα τον έχει βουλευτή και δεν ξέρει τι να τον κάνει. Δεν μπορεί να έχουν όλοι δίκιο. Ούτε ευθύνεται ο λαός που τον εξέλεξε. Αν τα ήξερε ο λαός όλα αυτά που δσήμερα αποκαλύπτονται ίσως να είχε κάνει άλλες επιλογές. Δεν μπορεί όμως και ο Παυλίδης και ο Μανούσης και ο Καραμάριος και ο Ζαχαράκης να έχουν όλοι δίκιο. Το κάθε κόμμα πρέπει να καθαρίζει τα του οίκου του και να βάζει υποψήφιους μόνον αυτούς που θεωρεί ότι είναι εντάξει σε όλα. Αλλιώς είναι συνένοχοι στη συγκάλυψη της υπόθεσης. Βλέπουμε επίσης για άλλη μια φορά πως χρησιμοποιείται η Δικαιοσύνη ως άλλοθι και όχι ως θεσμός που προστατεύει τη διαφάνεια και προστατεύει από εγκληματικές συμπεριφορές. Γιατί οι δωροδοκίες και οι συναλλαγές με δημόσιο χρήμα είναι βαρύτατα εγκλήματα. Θυμηθείτε τον πρώην πρύτανη του Παντείου πανεπιστημίου, πως πήγε βαθειά στη φυλακή επειδή απλώς υπόγραφε ότι χαρτί του δίνανε…

Ο κ. Παυλίδης λοιπόν λέει στην επιστολή του προς τον κ. Σανιδά ότι ενημερώθηκε την ίδια μέρα δηλαδή στις 27 Απριλίου 2007 (προεκλογικά) από τον διευθυντή του γραφείου του πρωθυπουργού Ι. Αγγέλου, ότι ο πρώην βουλευτής της ΝΔ Κ. Ζαχαράκης του παρέδωσε έναν φάκελλο στον οποίο περιέχονται φωτογραφίες και στοιχεία για συναλλαγές του κ. Ζαχαρίου με τον εφοπλιστή Φώτη Μανούση. Μόλις πληροφορήθηκε ο κ. Παυλίδης τις καταγγελίες, γράφει στην επιστολή του ότι κάλεσε στο γραφείο του τον κ. Ζαχαρίου και όπως λέει «τον επέπληξα για την επιπόλαιη συμπεριφορά του και την οποία χαρακτήρισα απαράδεκτη». Μάλιστα του ζήτησε να συντάξει αμέσως αναφορά, την οποία παρέδωσε επίσης στον κ. Σανιδά. Στην αναφορά αυτή ο κ. Ζαχαρίου εκθέτει τις απόψεις του, δηλαδή υπερασπίζεται τον εαυτό του. Και καταλήγει ότι «η έκφραση δυσαρέσκειας από την πλευρά σας με οδηγεί να υποβάλω την παραίτησή μου». Αλλά σύμφωνα με συνεργάτες του κ. Μανούση, «ο κ. Ζαχαρίου παρά την υποβολή παραίτησης παρέμεινε στο πλευρό του υπουργού ως τις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2007. και υπενθυμίζουμε ότι μόλις πριν από λίγες μέρες ο κ. παυλίδης έλεγε δημοσίως ότι «στηρίζει απόλυτα τον πρώην συνεργάτη του Παναγιώτη Ζαχαρίου».

Ο δικηγόρος του κ. Ζαχαρίου, κατέθεσε για λογαριασμό του υπόμνημα όπου λέει μεταξύ άλλων: Ο κ. Μανούσης είναι γνωστός στους κύκλους της ΝΔ από την εποχή που ήταν γενικός γραμματέας του ΥΠΕΧΩΔΕ αλλά και νωρίτερα, ενώ εγώ τον γνώριζα από τη συμμετοχή του σε διάφορες κομματικές συναντήσεις. Επίσης από την περίοδο της θητείας μου στο υπουργείο Αιγαίου και νησιωτικής πολιτικής κατά τις επαφές με πολλούς συνεργαζόμενους με αυτό, μεταξύ αυτών και με τον κ. Μανούση, ο οοίος επισκεπτόταν το υπουργείο πότε για θέματα της ακτοπλοίας, που τον ενδιέφεραν, και πότε ως μέλος του ΔΣ της Ένωσης των Ακτοπλόων.

Πράγματι έγιναν κάποιες επισκέψεις στο γραφείο του κατόπιν προσκλήσεώς του σε φιλικό κλίμα. Μια φορά με κάλεσε για να δώ τις νέες του εγκαταστάσεις. Η επίσκεψη του Δεκεμβρίου ήταν εθιμοτυπική για τις εορτές των Χριστουγέννων, όπως συμβαίνει μεταξύ γνωστών και κομματικών φίλων. Σε καμία από τις επισκέψεις δεν συζητήθηκαν θέματα προσωπικά εμού ή του κ. υπουργού. Αντίθετα ο κ. Μανούσης μου εξέθετε τα διάφορα προβλήματά του και διαμαρτυρόταν όπως και όταν ερχόταν στο υπουργείο, για την αργοπορία των υποθέσεων του στο υπουργείο. Τα όσα υποστηρίζονται από τον κ. Μανούση είναι προδήλως αβάσιμα και αόριστα και ελέχθησαν για να εξυπηρετήσει τις ενέργειές του και τους σκοπούς του και να ασκήσει με αυτόν τον τρόπο πίεση».

Αυτά πριν από τις εκλογές. Μετά τις εκλογές καταθέτει νέο υπόμνημα κι αφού προηγουμένως έχει γίνει ο Μανούσης πιο συγκεκριμένος.
«Ο κ. Μανούσης εντός πέντε μηνών εμφανίζεται απολύτως συνεπής στις δεσμεύσεις του ότι θα κάνει τα πάντα για να αναστατώσει την πολιτική ζωή του τόπου αν δεν γίνει το θέλημά του, να πάρει δηλαδή τις γραμμές που νομίζει ότι δικαιούται έναντι όλων και έναντι του νόμου. Εντός λοιπόν αυτών των πέντε μηνών και μη δυνάμενος να περιμένει τις όποιες δικαστικές αποφάσεις που αφορούν τις εταιρίες του αλλά και για να επιτύχει τους εκβιαστικούς σκοπούς του, ξεδιπλώνει πλέον το κουβάρι της συνομωσίας του.

Στις 29.10.2007 ο κ. Μανούσης θυμάται ξαφνικά τεράστια ποσά της τάξεως των 75.000 έως 800.000 ευρώ τα οποία τάχα μου έδωσε, τα οποία δεν είχε αναφέρει στην προηγούμενη κατάθεσή του στις 14 Μαίου. Πράγματι εντυπωσιακή βελτίωση της μνήμης του κ. Μανούση, ο οποίος πλέον θυμάται και λεπτομέρειες. Θυμάται επιταγές, καταβολές μετρητών, προετοιμασία υπαλλήλων του, επίκληση μαρτύρων και αποδεικτικών μέσων. Όψιμα όμως. Το εξοργιστικότερο όμως όλων είναι η δικαιολογία που επικαλείται για τη μη είσπραξη των επιταγών, ότι τάχα δηλαδή είχε αποκαλυφθεί το «σκάνδαλο». Οι ίδιοι όμως οι μάρτυρες που επικαλείται τον διαψεύδουν».

Τι λέει τώρα, ο κ. Μανούσης στην κατάθεσή του; Περιληπτικά:
▅ «Ο κ. Παυλίδης γνώριζε από την πρώτη στιγμή για τα χρήματα ύψους άνω των 800.000 ευρώ που έδωσα συνολικά στον κ. Ζαχαρίου»
▅ «Τι άλλο μου έμενε να κάνω όταν ο υπουργός με παρέπεμπε στον διευθυντή του για να επιλυθούν τα προβλήματα της εταιρείας μου;»
▅ «Ο διευθυντής είναι απόλυτα κατευθυνόμενος από τον υπουργό Αιγαίου. Οι όποιες ευθύνες βαραίνουν αυτόν και όχι τον κ. Π. Ζαχαρίου»
«Ε δινα χρήματα στον υπουργό Αιγαίου κ. Αρ.Παυλίδη για να έχω προστασία! Μου ζητούσαν χρήματα για την αγορά διαμερίσματος στη θυγατέρα του υπουργού, για παλιά χρέη του κ.Ζαχαρίου αλλά και για να “εξασφαλίσουν τα γεράματά τους”,όπως χαρακτηριστικά έλεγαν».
Επιπλέον ο κ. Μανούσης αναφέρει ότι μίλησε για την «εκβίαση» στον πρώην βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας κ. Κ. Ζαχαράκη για να ενημερώσει τον διευθυντή του γραφείου του Πρωθυπουργού κ. Ι.Αγγέλου γιατί δεν μπορούσε να τον συναντήσει παρά τις προσπάθειές του.

Και αναλυτικά:
Η κατάθεση του κ. Μανούση τον Οκτώβριο του 2007 έχει ως εξής: Φώτης Μανούσης: «Ο κ. Ζαχαρίου από κοινού με τον υπουργό τον κ. Παυλίδη με υποχρέωσαν, προκειμένου να μετέχω ισότιμα στους διαγωνισμούς του υπουργείου του, να καταβάλω κάποια ποσά προκειμένου αυτοί να αντεπεξέλθουν στα αυξημένα έξοδα που είχαν, π.χ. αγορά διαμερίσματος στη θυγατέρα του υπουργού, παλαιά χρέη του Ζαχαρίου προς τρίτους και όπως έλεγε χαρακτηριστικά “να εξασφαλίσουμε τα γεράματά μας”, την τελευταία φράση την έλεγε ο κ. Ζαχαρίου για λογαριασμό του υπουργού. Εξάλλου τι άλλο μου έμενε να κάνω όταν ο ίδιος ο υπουργός με παρέπεμπε στον διευθυντή του για να μου επιλύσει τα προβλήματα της εταιρείας μου και συνεχώς μου “κόβουν” τη συμμετοχή της εταιρείας μου από τους διαγωνισμούς των άγονων γραμμών. Ενώ την ίδια στιγμή τις ίδιες γραμμές “δώριζαν” με απευθείας ανάθεση σε συγκεκριμένη εταιρεία. Ουσιαστικά τα χρήματα τα έδινα για “προστασία”». Εισαγγελέας Εφετών: Πόσα ακριβώς χρήματα δώσατε, πότε, σε ποιον, με ποιον τρόπο, πόσες φορές και πώς μπορείτε να αποδείξετε το γεγονός αυτό; Φώτης Μανούσης: «Μπορώ να καταθέσω ότι μαζί με μετρητά και μεταχρονολογημένες επιταγές το ποσό ξεπερνάει τις 750.000-800.000 ευρώ. Βέβαια, οι μεταχρονολογημένες επιταγές μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου δεν εισπράχθηκαν. Τα μετρητά τα οποία ανέρχονται από 125.000 ως 150.000 κατεβλήθησαν στο γραφείο μου από τον κ. Ζαχαρίου για λογαριασμό της ομάδος του, δηλαδή τον υπουργό κ. Παυλίδη και λοιπούς που δεν γνωρίζω. Το γεγονός αυτό της παράδοσης των παραπάνω χρημάτων σε μετρητά στον κ. Ζαχαρίου μπορεί να αποδειχθεί και από τους υπαλλήλους μου που συγκέντρωσαν τα χρήματα και είναι καταγεγραμμένο από το σύστημα βιντεοσκόπησης. Επίσης είναι καταγεγραμμένη και η παράδοση στον κ. Ζαχαρίου των μεταχρονολογημένων επιταγών που του δόθηκαν για τον ίδιον σκοπό». Εισαγγελέας Εφετών: Γνωρίζετε να μας πείτε ποιες ακριβώς είναι αυτές οι επιταγές; Φώτης Μανούσης: «Οι επιταγές αυτές οι οποίες, όπως είπα, δεν εξαργυρώθηκαν είναι οι υπ΄ αριθμόν 43313484-4 αξίας 100.000 ευρώ, 43313483 αξίας 100.000 ευρώ, 43313482-8 αξίας 100.000 ευρώ, 43313488-7 αξίας 100.000 ευρώ, 33313489-5 αξίας 100.000 ευρώ και 43313490-9 αξίας 25.000 ευρώ. Οι παραπάνω επιταγές ήταν της Εμπορικής Τράπεζας». Εισαγγελέας Εφετών: Μπορείτε να μας προσκομίσετε αντίγραφο της βιντεοσκόπησης της παράδοσης των χρημάτων και των επιταγών στον κ. Ζαχαρίου; Φώτης Μανούσης: «Πιστεύω πως τεχνικά μπορεί να γίνει σίγουρα. Ομως μπορώ να εκτυπώσω από τον σκληρό δίσκο κάποια σειρά φωτογραφιών». Εισαγγελέας Εφετών: Παρακαλούμε να μας επαναλάβετε για ποιους λόγους υποκύψατε στους εκβιασμούς του κ.Ζαχαρίου και δώσατε τα χρήματα σ΄ αυτόν. Φώτης Μανούσης: «Οταν η εταιρεία μου συμμετέχει με κάθε νομιμότητα στους διαγωνισμούς του υπουργείου και συνεχώς με κάποιες προφάσεις “κόβομαι”, όταν σκανδαλωδώς χαρίζει με απευθείας ανάθεση τις προαναφερόμενες γραμμές χωρίς καμία νομιμότητα, όταν επισκεπτόμενος τον ίδιον τον υπουργό για να διαμαρτυρηθώ γι΄ αυτήν την αντιμετώπιση με παραπέμπει στον διευθυντή του λέγοντας “κοίτα να τα συζητάς μαζί του και να τα βρεις”, δεν είχα άλλη λύση από το να δεχτώ ως κάτι το φυσιολογικό τη συμμετοχή μου στις οικονομικές ανάγκες. Εξάλλου αν διαβάσει κανείς προσωπικά το σχέδιο επιστολής μου που σας παραδίδω με ημερομηνία 14 Απριλίου 2007 και την οποία απηύθυνα στον υπουργό κ. Τέλη Παυλίδη, θα βγάλετε εύκολα συμπεράσματα. Θα ήταν παράλειψή μου να μη δηλώσω ότι ο διευθυντής του είναι απόλυτα κατευθυνόμενος από τον υπουργό του. Και οι όποιες ευθύνες βαραίνουν τον υπουργό και όχι τον Ζαχαρίου που ενεργούσε ως εκτελεστικό όργανό του». Εισαγγελέας Εφετών: Γιατί δεν υποβάλατε μήνυση σε βάρος του Παναγιώτη Ζαχαρίου όταν αυτός ήρθε στο γραφείο σας και του δώσατε τα χρήματα και τις επιταγές που σας ζήτησε εκβιαστικά; Φώτης Μανούσης: «Οπως δήλωσα παραπάνω ο Ζαχαρίου ενεργούσε κατ΄ εντολήν του Αριστοτέλη Παυλίδη. Εξάλλου για τον κ. Παυλίδη ενημέρωσα τον κ. Κ. Ζαχαράκη αλλά και τον τότε πρόεδρο της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας κ. Αν. Καραμάριο. Το γεγονός ότι ο κ. Παυλίδης δεν συμπεριελήφθη στη νέα κυβέρνηση για μένα είναι απόδειξη ότι οι καταγγελίες μας ελήφθησαν υπ΄ όψιν και εν πάση περιπτώσει τα αντανακλαστικά του πρωθυπουργικού γραφείου λειτούργησαν κατά τον πλέον νόμιμο τρόπο». Εισαγγελέας Εφετών: Πιστεύετε ότι ο υπουργός κ. Παυλίδης είχε ενημερωθεί για τα χρήματα που είχατε καταβάλει στον κ. Ζαχαρίου; Φώτης Μανούσης: «Το θεωρώ απολύτως δεδομένο, όπως εξάλλου μου έλεγε ο κ. Ζαχαρίου». Εισαγγελέας Εφετών: Γιατί αναθέσατε στον τέως βουλευτή κ. Ζαχαράκη να μεταφέρει στον κ. Αγγέλου, διευθυντή του γραφείου του Πρωθυπουργού,τις καταγγελίες σας σε βάρος του κ. Παυλίδη; Φώτης Μανούσης: «Γιατί παρά τις προσπάθειές μου δεν μπορούσα να δω τον κ. Αγγέλου και γιατί θεωρούσα τις λύσεις σε τέτοιες καταστάσεις μπορεί να τις δώσει κάποιος από πολύ ψηλά».

Δεν υπάρχουν σχόλια: