Δευτέρα, Οκτωβρίου 08, 2007

Ε! Ναι λοιπόν... πάμε στην κάλπη!

Εγώ επειδή πέρασε χθες κανένα 12ωρο στο Εθνικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ, έχω την εντύπωση ότι έχει περάσει καμιά εβδομάδα από τότε, αλλά είναι μόλις χθες το βράδυ. Σε γενικές γραμμές θα έλεγα ότι με τα επτά λεπτά που είχε στη διάθεσή του το κάθε μέλος του Εθνικού Συμβουλίου για να μιλήσει, τα αξιοποίησαν όσο μπορούσαν και έγινε πολιτική συζήτηση, αλλά όχι του αντίστοιχου επιπέδου, που θα περίμενε κάποιος με εμπειρία από το φοιτητικό κίνημα για παράδειγμα.

Από τους 120 που είχαν ζητήσει να μιλήσουν μίλησαν 68, αλλά τη δεύτερη μέρα τους άκουγαν είναι η αλήθεια γιατί η αίθουσα ήταν πρακτικά γεμάτη. Βοήθησε σ’ αυτό προφανώς ότι από τις 12 παρακολουθούσαν τις ομιλίες και ο Παπανδρέου και ο Βενιζέλος και ο Σκανδαλίδης. Ο Πάγκαλος είπε αυτονόητες αλήθειες και ήταν ο μόνος που τις είπε και έκανε εντύπωση καλή η ομιλία του σε όλους. Η απουσία του Σημίτη επίσης σχολιάστηκε από όλους όχι θετικά. Δεν δίχασε δηλαδή η απουσία όπως διαπιστώνει η Ελευθεροτυπία, εγώ έχω την εντύπωση ότι όλοι τον ήθελαν παρόντα και οι φίλα διακείμενοι στον Βενιζέλο και οι φίλα διακείμενοι στον Παπανδρέου. Δεν είναι επίσης υποκριτική η εκτίμηση πολλών στις κάμερες ότι διασκεδάστηκαν οι φόβοι περί διάσπασης. Εγώ δεν είδα χάσμα ανάμεσα στους μεν και στους δε, μιλούσαν και μεταξύ τους στα πηγαδάκια, αστειεύονταν επίσης μεταξύ τους, απλώς δεν έφτασαν και στο σημείο να χειροκροτούν οι μεν τους δε. Μερικοί βέβαια ήταν πιο εκνευρισμένοι από τους άλλους όπως ο Αλέκος ο Παπαδόπουλος με τον Πετσάλνικο, ή ο Βενιζέλος με τον Πολυζωγόπουλο, αλλά πάλι σε πολιτικά πλαίσια.

Στα θετικά θεωρώ ότι περιλαμβάνεται το ότι μίλησαν με μεγαλύτερο θάρρος για το παρελθόν ενώ ελάχιστοι μίλησαν για το μέλλον που είναι και το πιο ενδιαφέρον. Φάνηκε όμως ότι είναι έτοιμοι να μιλήσουν πλέον για το μέλλον και δεν βλέπω πως θα γίνει αυτό αφού η επόμενη συνάντηση είναι η εθνική συνδιάσκεψη. Υποθέτω πάντως ότι από το τέλος αυτής της εβδομάδας, το Σ-Κ ή έστω την αρχή της επόμενης εβδομάδας θα αρχίσουν να κυκλοφορούν οι πιο σοβαρές εισηγήσεις οι οποίες επιθυμούν να συζητηθούν στη συνδιάσκεψη. Μεταξύ αυτών φαίνεται ότι θα είναι και ο Κώστας ο Λαλιώτης ο οποίος δεν μίλησε χθες και όταν τον είδα στο διάδρομο και τον πείραξα λέγοντας ότι ετοιμάζεται να πάρει θέση, είπε σοβαρά ότι εγώ έχω πάρει θέση από την πρώτη μέρα και εγγράφως. Κι εμείς οι κο9ινοί θνητοί δεν κάνει να μάθουμε Κώστα; Στην ώρα του, απάντησε. Ελπίζω η ώρα να είναι αυτή ή την επόμενη εβδομάδα και όχι την παραμονή της 11ης Νοεμβρίου, ή την επομένη. Εν πάση περιπτώσει ο καθένας αποφασίζει μόνος του και θα έχει τους λόγους του. Άλλωστε δεν είναι μόνος του, είναι και η Βάσω Παπανδρέου, και η Άννα Διαμαντοπούλου, και ο Μ. Χρυσοχοίδης και ο Πέτρος Ευθυμίου… συγγνώμη αν ξέχασα κανέναν…


Δημοσίευση σχολίου