Κυριακή, Οκτωβρίου 07, 2007

Έχουν δίκιο και οι δυό μαζί...

Θέλουμε δεν θέλουμε η συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, καθορίζει την επικαιρότητα, αλλά με έναν τρόπο που δεν προοιωνίζεται τίποτα καλό για το ΠΑΣΟΚ και για τη χώρα στο βαθμό που επηρεάζεται το μέλλον της από τη δράση του ΠΑΣΟΚ ή από την απουσία του.

Πάντως ήταν απογοητευτικός ο τρόπος που ανέλυσαν τα αίτια της εκλογικής ήττας οι δύο επικρατέστεροι για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου και Βαγγέλης Βενιζέλος. Και οι δύο έμειναν σε επικοινωνιακό επίπεδο και προσπάθησαν να φορτώσουν ο ένας στον άλλον το μεγαλύτερο μέρος της ευθύνης για την εντύπωση που έδιναν στους πολίτες αυτής της χώρας. Κανένας δεν τόλμησε να σκάψει πιο βαθιά και να δεί σε κοινωνικό επίπεδο που βαδίζει η χώρα, αν οι άνθρωποι είναι φτωχότεροι ή πλουσιότεροι, αν είναι απογοητευμένοι από την πολιτική ή αν είναι ενθουσιασμένοι, αν είναι στραβός ο γιαλός ή αν στραβά αρμενίζουμε.

Η ανικανότητα πολιτικής ανάλυσης τους εγκλωβίζει σε επιφανειακή και μόνο εκτίμηση των γεγονότων σαν να είναι καθημερινοί σχολιαστές και όχι αναλυτές που λαμβάνουν υπόψιν τους τις μακροχρόνιες οικονομικές και κοινωνικές εξελίξεις όπως επίσης την αλλαγή στις συμπεριφορές των ανθρώπων και των κοινωνικών ομάδων.

Στα επικοινωνιακά ασφαλώς και έχουν δίκιο και οι δύο σε σημείο ώστε αν αθροίσουμε τις εκτίμησεις και των δύο, τότε είμαστε πιο κοντά στην πραγματικότητα. Ενώ είναι ακρωτηριασμένη η πραγματικότητα αν υιοθετήσουμε τις εκτιμήσεις μόνον του ενός.

Για παράδειγμα: Έχει δίκιο ο Παπανδρέου όταν λέει ότι για την ήττα του 2007 φταίει ο Σημίτης γιατί η σκιά της διακυβέρνησής του παρέμεινε πάνω από το ΠΑΣΟΚ. Γιατί έγινε αυτό; Γιατί όπως λέει ο Βενιζέλος, ο ΓΑΠ δεν κατάφερε να δώσει στο ΠΑΣΟΚ ένα σαφές ιδεολογικό στίγμα και δεν παρουσίασε εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης. Ο ίδιος ο ΓΑΠ δεν εξέπεμπε μια καθαρή ιδέα, αλλά ήταν όλα θολά και συγκεχυμένα.

Έχει επίσης δίκιο ο Παπανδρέου όταν λέει ότι ο Σημίτης ευθύνεται και για το γεγονός ότι έδωσε το δαχτυλίδι της διαδοχής στον ίδιο περίπου πιεστικά και παρέλαβε ένα κόμμα υπό κατάρρευση το οποίο ελεγχόταν από τον Σημίτη. Αλλά και ο Βενιζέλος έχει δίκιο ότι ο ίδιος ο ΓΑΠ είχε αρχηγικό έλλειμμα έναντι του Καραμανλή. Απόδειξη ότι δεν κατάφερε να βάλει τη δική του σφραγίδα γιατί δεν είχε ή γιατί δεν τόλμησε.

Έχει δίκιο ο Παπανδρέου όταν λέει ότι ο ίδιος ευθύνεται που δεν ήρθε σε ρήξη με όσα βρήκε στο ΠΑΣΟΚ, αλλά ήθελε όλους να τους ευχαριστήσει। Αλλά και ο Βενιζέλος έχει δίκιο όταν λέει ότι οι επιλογές δικών του προσώπων που δήθεν θα έδιναν τον τόνο του καινούργιου ήταν όλες αποτυχημένες. Δήμητρα ματσούκα και Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και Γκιούλ Καραχασάν και Βούλα Πατουλίδου και Φώφη Γεννηματά. Αλλά και Κώστας Σκανδαλίδης για υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων αφού ήταν μια στενή κομματική υποψηφιότητα θα έλεγα εγώ, αλλά και ο Παπανδρέου το επισημαίνει αλλά ως ευθύνη του Σκανδαλίδη που δεν κατάφερε να κάνει μόνος του την επανάσταση και την ανατροπή και όχι ως δική του λάθος επιλογή.
Στις φωτογραφίες, είναι η Τζέσικα Άλμπα, την οποία θα απολαύσουμε και αύριο...

2 σχόλια:

prolipsiworkers_admin είπε...

Παρακαλούμε το e-mail σας.
Ζητάμε επαφή

Unknown είπε...

Το μέηλ μου είναι: kokorikosant@yahoo.gr