Σάββατο, Αυγούστου 25, 2007

Η μια τραγωδία χειρότερη από την άλλη.

Πολλές τραγωδίες, έχουμε από χθες και όχι μία. Η σημερινή μέρα είναι μάλλον χειρότερη από καιρικές συνθήκες, αλλά επειδή κάπως έχει ξυπνήσει και ο κρατικός μηχανισμός, αλλά και το φιλότιμο του απλού πολίτη, ελπίζω ότι σήμερα δεν θα θρηνήσουμε κανένα θύμα και ενδεχομένως κανένα σπίτι. Οι ανθρώπινες απώλειες από φωτιά σε δάσος μετά το 2000 είναι απαράδεκτη. Το ίδιο και η αδυναμία να σωθούν τα σπίτια. Οι ανθρώπινες απώλειες είναι λόγος για να παραιτούνται υπουργοί αν συμβεί έστω και μία ζωή. Δεν υπάρχει δικαιολογία. Με 41 ανθρώπους νεκρούς, είναι λόγος για να παραιτηθεί ολόκληρη κυβέρνηση. Αλλά επειδή έχουμε εκλογές, ούτε κι αυτό δεν μπορεί να γίνει. Σκέφτομαι ακόμα αυτή τη μάνα που βρέθηκε καμένη αγκαλιά με τα τέσσερα παιδιά της, και τον δύστυχο πατέρα που τους έψαχνε από χθες στα κανάλια επειδή δεν μπορούσε να βρεί βοήθεια ή πληροφορία από πουθενά αλλού../.

Δεν το συζητάω γιατί δεν μπορώ να το συζητήσω. Δεν το διανοούμαι. Αυτό που όλη η Ελλάδα έζησε χθες σε ζωντανή μετάδοση από όλα τα κανάλια, είναι αδιανόητο. Πρέπει να εγκαταλείψουνε και τις εκλογές και όλα και να ασχοληθούν με το να κηδέψουν τους νεκρούς και να περιθάλψουν τους τραυματίες και τους χτυπημένους. Είναι ασέβεια να κάνουν οτιδήποτε άλλο. Άκουγα κι εγώ όπως όλοι οι Έλληνες τον άνθρωπο που σώθηκε με το ζόρι, μισοκαμένος, αλλά δεν μπόρεσε να σώσει τη μάνα του και την αδερφή του. Και του το είπε ο πατέρας του που βρήκε καμένους τη γυναίκα του και την κόρη του. Και σε άλλο κανάλι το ανακοίνωσε ο γιός που έμαθε ομοίως ότι εκτός από τον πατέρα του που έζησε κάηκαν η θεία του και η γιαγιά του.

Τι θα του πούμε αυτού του ανθρώπου, και στους συγγενείς ή στους συγχωριανούς των υπολοίπων, όταν η αιτία που χάθηκαν τόσοι άνθρωποι είναι ο αποσυντονισμός ενός αμαρτωλού μηχανισμού ο οποίος κοστίζει δισεκατομμύρια για να συντηρηθεί και για να προσφέρει υπηρεσίες όταν τον έχουμε ανάγκη, αλλά δεν χρησιμοποιείται; Ότι τσάμπα πληρώνουμε τους φόρους μας και όταν χρειαστούμε βοήθεια τότε είμαστε αβοήθητοι να αντιμετωπίσουμε με τα παιδιά μας όλους τους κινδύνους; Είτε φωτιά, είτε εγκληματίες, είτε εξωτερική απειλή; Με τους φόρους μας και με τα χρέη μας πληρώνουμε τους μισθούς τους και τους εξοπλισμούς τους οι οποίοι όμως είναι σε ανάξια χέρια; Διευθύνονται από ανάξια κεφάλια;

Από χθες, από την ώρα που τελείωσα την εκπομπή, άρχισαν να φτάνουν πληροφορίες για τη φωτιά στη Μάνη και για τους πρώτους νεκρούς. Από εκείνη την ώρα περίπου ξεκίνησε και ο Πολύδωρας για τη Σπάρτη και ο Καραμανλής. Αμέσως μετά ξεκίνησαν και οι δημοσιογράφοι και τα συνεργεία της τηλεόρασης. Από τις 5 στη Σπάρτη και από τις 6 στη Ζαχάρω, όλοι οι δημοσιογράφοι είχαν φτάσει στους τόπους της τραγωδίας και ήταν πιά όχι δημοσιογράφοι, αλλά αυτόπτες μάρτυρες της τραγωδίας. Μόνον οι πυροσβέστες δεν υπήρχαν, τα ασθενοφόρα δεν μπορούσαν να φτάσουν και ως την ώρα που άρχισαν τα βραδινά δελτία ειδήσεων, ούτε ο Πολύδωρας και ο Καραμανλής είχαν φτάσει για να συντονίσουν τις προσπάθειες.

Οι κάτοικοι που δεν μπορούσαν να βρουν καμία κρατική αρχή για να τους σώσει, έβγαιναν στα κανάλια και ζητούσαν βοήθεια, αλλά στο συντονιστικό της πολιτικής προστασίας ούτε τηλεόραση δεν έβλεπαν. Ο Παγάνης του Άλφα έφτασε στους νεκρούς που ήταν καμένοι στην άσφαλτο, αλλά πέντε ώρες μετά από αυτόν, δεν είχε φτάσει στους νεκρούς ούτε πυροσβέστης ούτε ασθενοφόρο. Όταν αυτοί οι σαράντα νεκροί είχαν ήδη καεί, η πυροσβεστική έλεγε ακόμα ότι δεν χρειάζονται οι ένοπλες δυνάμεις. Τι να τους κάνουμε; Τέσσερις ώρες νωρίτερα έλεγε ο δήμαρχος της Ζαχάρως ο Πανταζής ο Χρονόπουλος, που σώθηκε μέσα από τις φλόγες, ότι οι υπόλοιποι δεν τα κατάφεραν και ότι γύρω-γύρω καίγονταν σπίτια με ανθρώπους και ότι το πρωί θα τους μετράγαμε.

Μόνο το συντονιστικό δεν μπορούσε να εκτιμήσει την κατάσταση. Εγώ τσαντιζόμουνα ως τηλεθεατής γιατί κανείς δεν επισημαίνει που έχει πάει τελικά ο πρωθυπουργός και ακόμα στις 8 και στις 9 δεν έχει φτάσει, όταν όλοι οι δημοσιογράφοι που ξεκίνησαν μετά έχουν φτάσει. Δεν πήγε περιοδεία ή βόλτα, αλλά για να συντονίσει τα ασυντόνιστα υπουργεία. Στις 10 τα κατάφερε να φτάσει. Ο Βερίκιος φώναζε δυό ώρες πριν ότι η αεροπορία έχει ειδικό τμήμα εκπαιδευμένων κομμάντος οι οποίοι είναι σε ετοιμότητα από τις 6 το απόγευμα και κάθονται αλλά η εντολή δεν έρχεται τη στιγμή που οι άνθρωποι εκλιπαρούν από τα κανάλια για βοήθεια. Τους αφήσανε και κάηκαν με μια κουβέντα.

Μετά τις 12 το βράδυ πιά, οι δημοσιογράφοι που είναι ολοφάνερο ότι είχαν εντολή από τους ιδιοκτήτες και από τους διευθυντές τους να μην πουν τίποτα για τον Καραμανλή, άρχισαν να λένε τα αυτονόητα. Για το μπάχαλο και τη διάλυση του κράτους και την απουσία των υπουργών και την καθυστερημένη εμπλοκή του Καραμανλή, ο οποίος προφανώς κι αυτός από τις τηλεοράσεις υποκινήθηκε και όχι από πληροφορίες του κρατικού μηχανισμού. Για άλλη μια φορά, αν δεν έδινε βαρύτητα στις τηλεοράσεις, θα ήταν αλλού νυχτωμένος. Θα του έλεγαν ότι δεν χρειάζεται να κινητοποιηθούν οι ένοπλες δυνάμεις. Όπως και το έλεγαν ως τις 9 με 10 τη νύχτα. Σε ζωντανή μετάδοση. Όλη η Ελλάδα το έβλεπε.

Ντρεπόμουνα που είμαι δημοσιογράφος, βλέποντας τους καλύτερους και πιο ακριβοπληρωμένους δημοσιογράφους της τηλεόρασης, να παρακολουθούν επί 4 ώρες και να μην αναρωτιούνται, γιατί ο Καραμανλής δεν έχει φτάσει ακόμα, αφού ξεκίνησε πριν από τους δημοσιογράφους. Η ΝΕΤ ακόμα καλύτερη. Έστειλε συνεργείο πίσω από τον Καραμανλή και όχι στις φωτιές και στα μέτωπα. Αν ο Καραμανλής δεν έβλεπε με τα μάτια του φωτιά δεν θα έβλεπε ούτε η ΝΕΤ.


Εγκλωβισμένοι από τη φωτιά έβγαιναν στα κανάλια και έλεγαν ότι περιμένουμε να καούμε ή λιποθυμούσαν από τους καπνούς σε ζωντανή μετάδοση, ο πατέρας έψαχνε να βρεί τη γυναίκα του με τα τέσσερα παιδιά του που προσπαθούσαν να ξεφύγουν από τις φλόγες, αλλά το κινητό της δεν απαντούσε πλέον. Δεν ξέρω από είναι μεταξύ των νεκρών η μάνα με τα παιδιά της ή αν κατάφεραν να σωθούν, αλλά όποιος έχει παιδιά καταλαβαίνει για τι μιλάμε, γιατί δεν υπάρχουν λέξεις για να περιγράψεις τέτοιες τραγωδίες. Μετά τις 12 το βράδυ, άφησαν π[ιά και τις γραμμές και τις οδηγίες ενόψει εκλογών οι δημοσιογράφοι και ο Παπαδάκης και ο Λιαρέλης και η Ζαχαρέα και η στάη και άρχισαν να λένε αυτό που έβλεπαν όλοι οι τηλεθεατές από τις 8 το βράδυ που ξεκίνησαν τα δελτία ειδήσεων. Ως τότε και τα κανάλια είχαν το κανονικό τους πρόγραμμα και έκαναν μόνον διακοπές για έκτακτη ενημέρωση. Απλώς από τη στιγμή που άρχισαν τα δελτία ειδήσεων με 9 νεκρούς δεν μπορούσαν να κλείσουν γιατί διαρκώς ανέβαινε ο αριθμός των νεκρών.

Ας φύγω από τους ανθρώπους κι ας δούμε πως αυτό το έγκλημα εναντίον των πολιτών και της χώρας, ήταν αναμενόμενο για να μην πώ προμελετημένο. Έλεγε ο νομάρχης Ηλείας ότι για προληπτικά έργα καθαρισμούς δασών δρόμους αντιπυρικές ζώνες κλπ για όλους τους δήμους του νομού Ηλείας έδωσαν 425.000 ευρώ. Δηλαδή όσο κάνουν δυό ταπεινά από τα εκατοντάδες σπίτια και ξενοδοχεία που καταστράφηκαν. Ούτε έναν άνθρωπο δεν μπορείς να αποζημιώσεις με αυτά τα λεφτά. Ούτε μισό εκατομμύριο ευρώ για ολόκληρο νομό. Το ίδιο έχει γίνει με όλους τους νομούς της χώρας. Δεν έδωσαν τα απαραίτητα προληπτικά για να κάνουν άλλες προεκλογικές σπατάλες. Στάχτη δισεκατομμύρια ευρώ επειδή δεν έδωσαν ούτε 1 εκατομμύριο προληπτικά. Χιλιάδες οικονομικά κατεστραμμένοι επειδή δεν φρόντισαν έγκαιρα να προλάβουν και κυρίως επειδή διέλυσαν τους αποτελεσματικούς ανθρώπινους μηχανισμούς που υπήρχαν το 2004 για τους ολυμπιακούς αγώνες. Ο τελευταίος Έλληνας που κατάλαβε αυτό που όλοι έχουμε καταλάβει εδώ και μήνες είναι ο πρωθυπουργός ο οποίος απλώς δεν θέλει να είναι δίπλα του ο Πολύδωρας και καλεί σύσκεψη στο Μαξίμου χωρίς τον Πολύδωρα. Δηλαδή πάλι δημόσιες σχέσεις. Αν δεν κάνει να τον στείλεις σπίτι του προεκλογικά αφού δεν τον έστειλες τόσους μήνες μαζί με τον Κόη και με τον Φούρλα. Αν δεν είχαμε εκλογές θα έπεφτε η κυβέρνηση μ’ αυτό που έγινε. Όλοι θα κατεβαίναμε στο Σύνταγμα να απαιτήσουμε την παραίτηση της κυβέρνησης, έστω και υποκινημένοι μόνον από τα μπλόγκς και τα κινητά μας τηλέφωνα.

Σήμερα ξαναλέω η κατάσταση είναι ίδια και χειρότερη με χθες από καιρικές συνθήκες. Οι ανάπηροι μηχανισμοί είναι και σήμερα ανάπηροι με τους ίδιους ανίκανους επικεφαλής. Τα χωριά έχουν εκκενωθεί, αλλά δεν υπάρχουν αρκετές δυνάμεις πυρόσβεσης που να μπουν μέσα στα χωριά και να σώσουν τα σπίτια. Χιλιάδες τρακτέρ και μπουλντόζες ιδιωτών υπάρχουν αλλά δεν υπάρχει οργανωμένο σχέδιο και έμπειροι επικεφαλής για να τους αξιοποιήσουν με ασφάλεια και να σταματήσουν τη φωτιά που δεν σταματάει με τέτοιο αέρα, με τα αεροπλάνα, αλλά μόνον αν μείνει από καύσιμη ύλη. Η φωτιά πολεμιέται με φωτιά. Αν φτάσει στα καμένα σταματάει. Αν φτάσει σε αντιπυρική ζώνη που έγινε με ελεγχόμενη φωτιά, σταματάει. Δεν υπάρχει όμως ούτε τέτοια σκέψη όχι σχέδιο. Οι άνθρωποι είναι επικίνδυνοι. Με τέτοιους επικεφαλής κινδυνεύει και όποιος ακούει τις οδηγίες τους. Οι άνθρωποι είναι επικίνδυνοι.
Δημοσίευση σχολίου