Παρασκευή, Αυγούστου 24, 2007

Ο κόσμος καίγεται κι οι άλλοι λούζονται


Έχουμε πολύ μεγάλη πλάκα. Από τη μια συνεχίστηκε χθες η προσπάθεια σπίλωσης του Ζορμπά από υπουργούς οι οποίοι προσπάθησαν και έμειναν ανώνυμοι. Ούτε ένας δεν τόλμησε να πεί δημοσίως, αυτά που λένε στους δημοσιογράφους παπαγαλάκια. Διευκρινίζω ποιους θεωρώ παπαγαλάκια, γιατί αυτές τις διαρροές τις μετέφεραν πολλοί. Παπαγαλάκια είναι αυτοί που τα λένε για δική τους αντικειμενική δημοσιογραφική εκτίμηση. Όχι αυτοί που αναφέρουν την πηγή και λένε στον τηλεθεατή ότι ένας υπουργός μου έλεγε αυτό ή εκείνο. Αλλά αυτοί που υποτίθεται ως τηλεοπτικοί σχολιαστές έχουν αυτή τη γνώμη. Χθες το έκανε μόνον η μία σχολιάστρια στον ΑΝΤ-1 ενώ ακόμα και η Μάρα Ζαχαρέα το πρόσεξε. Μια δυό φορές της βγήκε, αλλά τις άλλες ήταν εντάξει στη φρασεολογία που χρησιμοποίησε. Αν εντοπίσω κι άλλο παπαγαλάκι, θα σας το πώ για να γελάτε κι εσείς.Από την αρχή για να μην ξεχνιόμαστε. Και η άλλη απόπειρα με τους δυστυχείς 11 της δήθεν ανεξάρτητης αρχής επίσης πέφτει στο κενό γιατί καταλαβαίνει ο κόσμος και στοιχειώδη νομικά και απόρρητες ανακρίσεις και τι είναι υποχρεωμένοι αυτοί οι δυστυχείς δημόσιοι υπάλληλοι να κάνουν. Γενικά η συμπεριφορά της ΝΔ στις ανεξάρτητες αρχές ήταν άθλια από την πρώτη στιγμή, της επιλογής του κ. Ζορμπά περιλαμβανομένου αφού ήταν εν ενεργεία κυβερνητικό στέλεχος όταν επελέγη. Απλώς δεν τους βγήκε τόσο υπάκουος όσο θα ήθελαν. Τον ήθελαν χαλί όπως και τους άλλους 11. Μοκέτα. Από τοίχο σε τοίχο. Κανένας όμως δεν εκτέθηκε δημοσίως. Και ο Σουφλιάς που μίλησε είπε μόνον ότι είναι έκθεση ενός ανθρώπου, δηλαδή του αρμόδιου ανθρώπου να μιλήσει για μαύρο χρήμα. Αυτό το παρέλειψε.

Αν καίγεται το σπίτι σου θα το παρατήσεις και θα τρέχεις να κάνεις προεκλογική εκστρατεία; Αλλά πάντως το κράτος έχει παρατήσει όλα τα άλλα για να κάνει εκλογές. Εκτός από όσους κάνουν διακοπές και θα επιστρέψουν στις 10 Σεπτεμβρίου.

Θέλω να σχολιάσω τη «φοβερή» εξαγγελία του Πέτρου Δούκα, την είδα στον ΑΝΤ-1, περί δήθεν κατάργησης του φόρου κληρονομιάς. Κανονικά και με δεδομένο ότι το κράτος πρόνοιας φροντίζει για να αποκτήσουν στέγη όλοι οι πολίτες ή χωράφια οι αγρότες, οι προοδευτικοί άνθρωποι, θα ζητούσαν να καταργηθεί η κληρονομιά. Όλοι οι νέοι να ξεκινούν από την ίδια αφετηρία κι όχι από τα λεφτά του μπαμπά τους. Γιατί κανένας δεν έγινε πλούσιος από τη δουλειά του. Από την εκμετάλλευση έγινε. Πάντως η κατάργηση του φόρου κληρονομιάς ενδιαφέρει τους πλούσιους και ήταν πάντοτε το όνειρο κάθε αριστοκράτη που είχε μεγάλη ακίνητη περιουσία, κάθε λόρδου ή τσιφλικά στο παρελθόν, κάθε βασιλιά και κάθε άρχοντα. Ούτε τότε ίσχυσε βέβαια αυτό. Ο σουλτάνος χάριζε ακίνητα, αλλά πάλι ζητούσε από τους πλούσιους μερίδιο από την εκμετάλλευση. Κάποιοι όμως σκέφθηκαν τον απόλυτο φιλελευθερισμό, δηλαδή την απόλυτη κατάργηση του φόρου κληρονομιάς για τους πλούσιους. Γιατί αφορολόγητο όριο για τους φτωχούς που έχουν μόνο ένα σπιτάκι ή ένα χωραφάκι να κληροδοτήσουν υπάρχει ήδη.
Αυτό φυσικά σε ένα κράτος μπάχαλο όπως η σημερινή νέα διακυβέρνηση μπορεί να ισχύσει για 40 μέρες, να μεταβιβάσουν κάποιοι πολιτικοί και μεγαλοκαρχαρίες κάτι μεγάλα ακίνητα που έχουν στα εγγόνια τους και μετά να καταργηθεί για τους υπόλοιπους πολίτες. Ή να μπουν κριτήρια που θα καταστρέφουν την όποια ωφέλεια για τους φτωχούς. Π.χ. και τώρα υπάρχει αφορολόγητο όριο. Το καταργούν για 15 μέρες με την προοπτική να το προσαρμόσουν και μετά το αναπροσαρμόζουν. Σ’ αυτές τις 15 μέρες επωφελούνται αυτοί που έχουν 16.000 στρέμματα στα νησιά και τα μεταβιβάζουν αφορολόγητα για να ζήσουν καλά και τα εγγόνια τους. Αγόρασαν αυτές τις χορτολιβαδικές εκτάσεις πριν από 20 χρόνια με 8 ευρώ το στρέμμα και τώρα θέλουν να τις μεταβιβάσουν πριν τις χτίσουν και τους σκίσει η εφορία όπως όλους μας. Να χτίζουν και τα εγγόνια των εγγονών τους αφορολόγητα. Δεν γίνεται ο καυγάς όπως αντιλαμβάνεστε για τους πολλούς που έχουν να μεταβιβάσουν ένα σπιτάκι. Άλλωστε οι περισσότεροι τα χρωστάνε στις τράπεζες και επομένως δεν μπορούν να τα μεταβιβάσουν.Πάμε σε άλλο. Σκεφθείτε πόσο απελπισμένοι πρέπει να είναι με τα ομόλογα και με τον Ζορμπά, ώστε προτίμησαν να βγουν εντελώς απροετοίμαστοι να μιλήσουν για το ασφαλιστικό, με αποτέλεσμα να δώσουν στον καραμανλή περίπου να διαβάσει το προεκλογικό πρόγραμμα του 2004 μό τα μο που λέει και η Ελευθεροτυπία. Να παραδεχθεί δηλαδή εμμέσως πλην σαφώς ότι επί τέσσερα χρόνια δεν έκανε τίποτα και επομένως ότι θα το κάνει τώρα. Ακόμα όμως κι αν δεχθούμε ότι δεν ήταν πρόγραμμα τετραετίας, αλλά οκταετίας, πάλι δεν έγινε τα πρώτα τέσσερα χρόνια το 1% για να πούμε ότι θα κάνετε το 99% τη δεύτερη. Απλώς χάθηκαν τέσσερα χρόνια χωρίς καμία ενέργεια και αυτή είναι η καλύτερη εγγύηση ότι δεν θα γίνει και τη δεύτερη τίποτα από αυτά που λένε, γιατί οι οδηγίες της ΕΕ είναι στην αντίθετη κατεύθυνση. Είναι δε γνωστό ότι το κοινοτικό κεκτημένο υπερισχύει ακόμα και του Συντάγματος που πρόβλεπε π.χ. περιορισμούς του βασικού μετόχου.
Τι να συζητάς όμως σοβαρά για το πρόβλημα των ασφαλιστικών ταμείων με μια κυβέρνηση που αν δεν οργάνωσε τη ληστεία των ταμείων με τα ομόλογα, φέρεται σοβαρά εμπλεγμένη σε επιτελικό επίπεδο με το σκάνδαλο της λεηλασίας. Για πόσο θα λένε αυταπόδεικτα ψέματα; Άκουγα χθες κάποιον που έλεγε ότι όλα τα χρήματα επεστράφησαν στα ταμεία και άρα δεν έγινε ούτε γάτα ούτε ζημιά. Δηλαδή πρωτοφανή πράγματα το κουκούλωμα πέτυχε, όλοι είμαστε ‘ασπιλοι, τη ζημιά την πλήρωσε το ταμείο που αγόρασε νύχτα το παράγωγο ή ο προϋπολογισμός και τέλος. Τη ζημιά του ΤΣΠΕΑΘ ποιος την πλήρωσε; Κανείς. Προφανώς πρέπει να γίνει μήνυση από την ΕΣΗΕΑ γιατί όλοι οι άλλοι θέλουν να μην γίνουν κατηγορούμενοι και ασφαλώς και ο κ. Δούκας δεν θα κάνει μήνυση στον εαυτό του! Ή ο κ. Κουρής!

Δεν υπάρχουν σχόλια: