Τρίτη, Αυγούστου 14, 2007

Πόκερ Λαλιώτη - Καραμανλή: Πότε στήνω κάλπες;


Αχ! Μου φαίνεται πως θα αποζημιωθώ που φέτος αποφάσισα εγκαίρως να μείνω τον δεκαπενταύγουστο στην Αθήνα και να δουλέψω. Έχει μεγάλη πλάκα να βλέπεις ως παρατηρητής, αυτούς που αγωνιούν με τις εκλογές και έχουν να κερδίσουν ή να χάσουν πολλά. Γιατί σ’ αυτό το άθλημα δεν υπάρχει αργυρό μετάλλιο. Υπάρχει ο νικητής και ο ηττημένος. Ο νικητής τα παίρνει όλα. Ο ηττημένος παίρνει έναν κλάδο ελιάς για τη συμμετοχή του και πάει καλιά του.Ο Καραμανλής αποφάσισε χθες και ειδοποίησε τους υπουργούς του να είναι όλοι στα πόστα τους από το πρωί της Πέμπτης. Αυτό θα μπορούσε να οφείλεται στο γεγονός ότι παρατήρησε ότι είχε θετικές εντυπώσεις στην κοινή γνώμη το γεγονός ότι έμεινε στην Αθήνα μια μέρα παραπάνω από τον Παπανδρέου, οποίος πήγε και φωτογραφήθηκε στην Πάρο, την ίδια μέρα που ο Καραμανλής φώναξε τις κάμερες στο Μαξίμου για να δουν όλοι ότι δουλεύει και την κοπάνησε μετά. Ο Καραμανλής σ’ αυτό είναι πιο Έλληνας από τον Παπανδρέου. Μπαίνει θορυβωδώς για να τον δουν όλοι ότι πάει να δουλέψει και φεύγει αθέατος ώστε να νομίζουν ότι ακόμα δουλεύει. Τέτοια θέλει ο Έλληνας. Φτιάχνεται με την καπατσοσύνη του αρχηγού. Μπορεί να είναι αυτός και μόνον ο λόγος που είπε να είναι όλοι στα γραφεία τους την Πέμπτη το πρωί.
Δεν τον πίστεψε όμως κανείς. Το σενάριο που κυκλοφόρησε από χθες το βράδυ είναι ότι για να θέλει να μην λείπει κανείς από το πόστο του, θα συγκαλέσει το υπουργικό συμβούλιο στις 16 Αυγούστου θα μας ανακοινώσει ότι πάμε σε εκλογές και μετά θα πάει στο προεδρικό μέγαρο να επιδώσει την επιστολή που απαιτείται συνταγματικά με την οποία θα ζητά τη διάλυση της Βουλής που είναι κλειστή ως τη Δευτέρα και την άμεση διενέργεια εκλογών. Επομένως με τη Βουλή να διαλύεται τη Δευτέρα 20 Αυγούστου το γρηγορότερο που μπορούν να γίνουν εκλογές είναι στις 16 Σεπτεμβρίου. Επομένως γιατί να περιμένουμε ακόμα και τις 23 Σεπτέμβρη δηλαδή για μια εβδομάδα.

Αυτή ήταν η εύλογη σκέψη που έκαναν και οι νεοδημοκράτες και οι ΠΑΣΟΚοι και οι υπόλοιποι του ΣΥΝ και του ΚΚΕ οι οποίοι έχουν μείνει στην Αθήνα και μαθαίνουν το παρασκήνιο. Μη φανταστείτε ότι υπάρχουν τίποτα επιτελεία που δουλεύουν από πίσω και συνωμοτούν και σχεδιάζουν πώς θα πλήξουν τον αντίπαλο με αντάρτικο και με πυρηνικές συσκευές που λέει ο Λαλιώτης ή είναι έτοιμοι να εξαπολύσουν ολοκληρωτικό πόλεμο που λένε στη ΝΔ και να τα κερδίσουν όλα.
Αν σκεφτείτε τα υπέρ και τα κατά της μιάς και της άλλης ιδέας, θα καταλάβετε και γιατί την διοχέτευσαν έτσι. Γιατί αν ήθελε να κρατήσει το μυστικό ο Καραμανλής, θα μπορούσε να τους ειδοποιήσει τα μεσάνυχτα της 15ης Αυγούστου. Αλλά είτε θέλει να τους στρώσει και να τους μοιράσει δουλειές και διακηρύξεις τις τελευταίες μέρες που έμειναν εκτός προεκλογικής περιόδου και μπορούν να εκμεταλλευτούν τον κρατικό μηχανισμό, είτε πράγματι θέλει εκλογές στις 16 Σεπτεμβρίου ο Καραμανλής έχει να κερδίσει.Κατ αρχήν πρέπει να κάνει εκλογές με πέτσινες παροχές. Οι πέτσινες δεν μπορούν να ζήσουν δυό μήνες. Στεγνώνει το πετσί και δεν τρώγεται. Θα καταλάβουν όλοι ότι είναι πέτσινες. Τρώγεται φρέσκο. Έβγαλε χθες μια ανακοίνωση η Μαριέττα Γιαννάκου και έκανε για δεύτερη φορά μέρα σε μια βδομάδα την ίδια εξαγγελία του Αλογοσκούφη για υπολογιστές σε 3.500 παιδιά με ειδικές ανάγκες. Τελείωσε την περασμένη εβδομάδα γιατί το αποφάσισε ο Αλογοσκούφης. Τελείωσε χθες για δεύτερη φορά γιατί έβαλε υπογραφή η Μαριέττα Γιαννάκου. Μετά από 15 μέρες θα τελειώσει και τρίτη φορά με την προκήρυξη διαγωνισμού για την προμήθεια του εξοπλισμού. Μετά από έναν μήνα καλώς εχόντων των πραγμάτων θα ανοίξουν οι προσφορές και θα ανακηρυχθεί μειοδότης στις 30 Σεπτεμβρίου το γρηγορότερο στις 15 Οκτωβρίου αν δεν γίνουν σοβαρές ενστάσεις γιατί είναι κάποια εκατομμύρια ευρώ η προμήθεια. Το γρηγορότερο στις 15 Νοεμβρίου θα έχει προθεσμία ο προμηθευτής να εγκαταστήσει το πρώτο σύστημα οπότε μπορεί να τελειώσει το ζήτημα για πέμπτη φορά. Μέχρι να πάρουν όλα τα παιδιά στο σπίτι τους τον εξοπλισμό θα έχει μπει η νέα χρονιά αν όλα πάνε καλά και δεν αναβληθεί ο διαγωνισμός γιατί θα τον κάνουν με παράνομες διαδικασίες ή λάθη ή θα ζητήσει ο προμηθευτής να πληρωθεί με την παράδοση. Γι αυτό σας λέω. Το πέτσινο ή τρώγεται φρέσκο ή καθόλου. Ακόμα και στο σενάριο που διηγηθήκαμε και δεν είναι πέτσινο αλλά πραγματικό, στις εκλογές θα πάμε με την εξαγγελία στο μιλητό. Το ίδιο γίνεται με όλες τις εξαγγελίες. Προεκλογικά δεν παίρνει κανείς τίποτα και οι προεκλογικές υποσχέσεις του 2004 μετατίθενται για μία τετραετία με την προϋπόθεση ότι θα κερδίσει η ΝΔ που έχει βρει τον τρόπο να δανειστεί λεφτά στο μιλητό για να τις υλοποιήσει μέσα στην τετραετία. Αλλιώς το ΠΑΣΟΚ αν κατά λάθος κερδίσει θα βρει άδεια ταμεία και δεν θα μπορεί να πληρώσει τίποτα.
Ενώ αν κερδίσει ο Καραμανλής, πάνω στη χαρά του, ας πάει και το παλιάμπελο. Καλύτερα να πουλάς ελπίδα παρά να σου πουλάνε αέρα κοπανιστό οι ψηφοφόροι ότι θα σε ψηφίσουν αν τους ικανοποιήσεις τα αιτήματα και μετά να σε αφήνουν στα κρύα της αντιπολίτευσης. Όπου προλαβαίνουν, δέχονται επίσης αιτήσεις για διορισμούς. Δεν έχει σημασία που για 1.000 θέσεις θα δέχονται 45.000 αιτήσεις. Όλοι θα έχουν την ελπίδα ότι θα είναι στους 1.000 τυχερούς. Από ότι καταλαβαίνω οι μόνοι που πρόλαβαν και ορκίζονται έστω και γυμνοί είναι οι πρώτοι 1.000 αγροφύλακες. Παρά μια βδομάδα θα έμεναν κι αυτοί για την επόμενη τετραετία.

Αν το σκεφτείς καλά, η ημερομηνία 16 Σεπτεμβρίου είναι η καλύτερη με τον Καραμανλή να μην αφήνει ούτε τα σχολεία να ανοίξουν στις 10 Σεπτεμβρίου για να προετοιμαστούν για τις κάλπες αλλά κυρίως για να μην φανεί ότι έχουν 25.000 εκπαιδευτικούς σε εκκρεμότητα, χώρια που θα ψάχνουν για το βιβλίο της ιστορίας στην 6η δημοτικού.

Ο Ζορμπάς επρόκειτο επίσης να καταθέσει το πόρισμά του για το μαύρο χρήμα του ομολόγου της J.P. Morgan το οποίο αν και συμφώνησε δεν το έχει επιστρέψει ακόμα στα ταμεία γιατί θέλει απαλλαγή από κάθε ποινική ευθύνη ή αστική αποζημίωση. Δεν είναι καιρός να ρισκάρουμε συζητήσεις για το πού πήγαν οι βαλίτσες με το μαύρο χρήμα και μετά άσε τον Λαλιώτη να φωνάζει ότι το πήρε ο ταμίας της ΝΔ. Δεν θα υπάρχει θεωρητικά ούτε η έκθεση Ζορμπά την οποία είχε υποσχεθεί η κυβέρνηση από το τέλος Μαΐου στο πλαίσιο της διαφάνειας και της αποτελεσματικότητας. Αν κερδίσουμε τις εκλογές, το κουκουλώνουμε καλύτερα. Κι αυτό μαζί με τα άλλα. Δεν ανοίγουν τα πανεπιστήμια, δεν αρχίζουν διαδηλώσεις, ούτε το ΠΑΜΕ δεν θα προλάβει να κάνει έστω και μια κινητοποίηση για την τιμή των όπλων. Φυσικά δεν καταθέτουμε προϋπολογισμό, γιατί ο Αλογοσκούφης θα μας φλομώσει στις παροχές και δεν προλαβαίνει να κρατήσει λογαριασμό. Μετά θα βάλει τον Αλμούνια να κάνει μια δήλωση ότι είστε ακόμα υπό επιτήρηση και είναι μια καλή δικαιολογία για να μετατραπούν όλα σε έξι εξάμηνες δόσεις.
Πήρατε μια ιδέα, αυτής ιδέας, όσο μπορούσα καλύτερα. Για τους ίδιους λόγους, ο μόνος από τους ΠΑΣΟΚους που δούλευε χθες και έχει θεσμικό ρόλο ήταν ο Λαλιώτης. Πήρε λοιπόν τηλέφωνο είκοσι δημοσιογράφους κι έτσι είναι σε όλες τις εφημερίδες ο μόνος που έχει αναλύσει την κατάσταση με τρόπο ώστε να τσιμπήσει η ΝΔ. Φοβούνται να ανοίξουν τη Βουλή λέει ο Λαλιώτης γιατί ο Ζορμπάς έχει βρει και γράφει μέσα ότι διακινήθηκε μαύρο χρήμα κι εμείς από την αρχή λέγαμε ότι υπάρχει κεντρικό ταμείο στη ΝΔ όπου κατευθύνονταν αυτό το χρήμα. Τις παροχές δεν θέλουν να τις δώσουν γιατί είναι πέτσινες και τις αφήνουν στον αέρα.Προφανώς σκέφτηκε ο Λαλιώτης ότι αν παίζει σενάριο 16 Σεπτέμβρη ο Καραμανλής θα τον βάλω μπροστά ως τις εκλογές να μας εξηγήσει γιατί τις φοβάται τόσο πολύ αφού είναι άνετος και θα παίζω σποτάκια σε όλους τους αγώνες της Εθνικής Ελλάδος που παίζει ευρωμπάσκετ. Γιατί δεν προλαβαίνω να κάνω τίποτα άλλο από όσα σχεδίαζα. Αν όμως τον πιέσω εγκαίρως, δηλαδή σήμερα, μπορεί και να το πάει για τις 7 Οκτωβρίου που με βολεύει καλύτερα. Τουλάχιστον να προλάβει και ο Παπανδρέου να πάει στη ΔΕΘ και να κάνει τις εξαγγελίες του γιατί είναι αντιθεσμικό να εμποδίζεις τον αντίπαλο όπως μπορείς.
Πρέπει όμως να παραδεχτούμε ότι αν μπορείς να εμποδίσεις τον αντίπαλο να καλύψει την απόσταση που τον χωρίζει από τη νίκη, γιατί να τον διευκολύνεις; Αν ο Καραμανλής έχει τη βεβαιότητα ότι έχει μια απόσταση έστω και μιας ή δύο μονάδων από το ΠΑΣΟΚ, γιατί να επιτρέψει στο ΠΑΣΟΚ να την καλύψει; Άλλωστε και με 80.000 ψήφους μπορεί να κυβερνήσει και με 160.000 ψήφους διαφορά μπορεί να κυβερνήσει. Δεν αλλάζει ο αριθμός των βουλευτών. Το κουμπί είναι πώς να πάρεις τους 40 βουλευτές δώρο που παίρνει το πρώτο κόμμα. Και φυσικά να μην πέσεις κάτω από 42,7%.
Όλος ο ελληνικός λαός θα πάρει χαμπάρι ότι φοβάται αποκαλύψεις για τα ομόλογα, ότι θα βγει στη φόρα ο ταμίας, σκέφτεται ο Λαλιώτης και μπορεί να τον πείσω να ανοίξει τη Βουλή έστω και για μια εβδομάδα. Αλλιώς χτυπήσαμε φλέβα. Έχει τόσες ενοχές και φοβάται τόσο πολύ τις επιπτώσεις και το πολιτικό κόστος ώστε καταφεύγει σε ταχύρυθμες εκλογές στις 16 Σεπτεμβρίου. Αυτό δεν είναι βιασύνη, είναι ηττοπάθεια. Πολύ περισσότερο που κάποιοι από τη ΝΔ διοχέτευαν χθες ότι ίσως να θέλει να αιφνιδιάσει το ΠΑΣΟΚ που δεν έχει ακόμα ούτε συνδυασμούς κλείσει. Φυσικά οι συνδυασμοί στην ανάγκη κλείνουν σε δυο ώρες. Αλλά άσε τον Καραμανλή να πιστεύει ότι θα μας αιφνιδιάσει αρκεί να του φάμε τις 3 εβδομάδες ως τις 7 Οκτωβρίου. Να αναγκαστεί να ψηφίσει τα νομοσχέδια, να του τα πούμε και στη Βουλή, να έχουν ανοίξει και τα τηλεπαράθυρα, να αναγκαστεί να καταθέσει προϋπολογισμό και ο Αλογοσκούφης για να δει όλος ο ελληνικός λαός ότι είναι πέτσινες οι παροχές. Αλλιώς θα τον καταγγείλουμε για αντιθεσμική συμπεριφορά, για φίμωμα των αντιπάλων και για υποβάθμιση της πολιτικής.
Τι κρύβεται πίσω από την υποβάθμιση της πολιτικής; Το γεγονός ότι ο τελικός του ευρωμπάσκετ είναι στις 16 Σεπτεμβρίου. Εκλογές θα κάνουμε ή τον τελικό του μπάσκετ θα βλέπουμε όπου ενδεχομένως να παίζει η εθνική μας; Ακόμα δεν έχει δροσίσει. Ποιος θα έρθει στις προεκλογικές μας συγκεντρώσεις αν κάνει ζέστη και η εθνική μας παίζει στην τηλεόραση, όπου έχει κλιματιστικό πίτσα και μπύρες; Την ομάδα του Καραμανλή και του Παπανδρέου θα βλέπουμε ή την ομάδα του Γιαννάκη που δίνει πραγματικό αγώνα στο παρκέ; Τι είναι σημαντικότερο;

Μετά από όλα αυτά και μετά από ώριμη σκέψη και με τη βεβαιότητα ότι ο Καραμανλής δεν θέλει να ρισκάρει τίποτα, νομίζω ότι η κίνηση του Λαλιώτη να μιλήσει χθες με 20 δημοσιογράφους και να φτιάξει κλίμα θα πιάσει στην περίπτωση που ήθελε ο Καραμανλής να κάνει εκλογές 16 Σεπτεμβρίου. Έχει καλά ανακλαστικά, αλλά δεν νομίζω ότι ο Καραμανλής το ήθελε πραγματικά. Αν το ήθελε θα το έκανε κιόλας. Δεν θα τσίμπαγε το δόλωμα τόσο δυνατά. Παρά το γεγονός λοιπόν ότι όλοι σήμερα παίζουν εκλογές και σενάριο 16 Σεπτεμβρίου εγώ νομίζω ότι δεν έχει αλλάξει τίποτα και πάμε για αρχές Οκτωβρίου ή το γρηγορότερο όπως το λέγαμε και χθες και την περασμένη εβδομάδα. Ανάμεσα 26 και 31 Αυγούστου θα πάει στον πρόεδρο της Δημοκρατίας ο Καραμανλής. Το γρηγορότερο λοιπόν έχουμε 23 Σεπτέμβρη. Αλλά παίζουν και οι ημερομηνίες ως τις 7 του Οκτώβρη. Όχι γιατί αυτό συμφέρει το ΠΑΣΟΚ. Αλλά γιατί συμφέρει τη ΝΔ που έχει περισσότερα λεφτά και μπορεί να κάνει μακρύτερη και πληρέστερη τηλεοπτική εκστρατεία, δεν χαλάει τα μπάνια κανενός, δεν χαλάει το ευρωμπάσκετ, δεν τον κατηγορεί κανείς για φίμωμα των αντιπάλων, βλέπει τις τελευταίες μετρήσεις της κοινής γνώμης τις οποίες θα παραλάβει από Δευτέρα και αποφασίζει μετά. Αν δείχνουν με αναγωγή εκλογική νίκη της ΝΔ με 2,9% όπως είναι η ελπίδα τους για να αποκλείσουν και το στατιστικό λάθος, έχει καλώς. Αλλιώς θα βαδίσουμε θεσμικά. Οι εκλογές μπορούν να γίνουν και πρόωρα και με 40 μέρες κανονική προεκλογική περίοδο. Να χάσουν ή να κερδίσουν και να το ευχαριστηθούν όλοι…

3 σχόλια:

animalis είπε...

Όπως ειπώθηκε από χείλη υπουργού, "δεν θα χαλάσει η κυβέρνηση τα μπάνια του Λαού με εκλογές".
Μα αγαπητέ μου τα μόνα μπάνια, που θα χαλάσουν είναι των πολιτικών και όχι του Λαού. Εγώ αν θέλω να πάω σε νησάκι σιγά μην μείνω στην πόλη. Δημοσιογραφικά "κλινών άστυ" ή "κλείνον άστι"

Unknown είπε...

Κι εγώ σιγά μή μείνω εδώ επειδή θα δουλεύει ο Καραμανλής

mksop είπε...

Η Ελλαδα δυστυχως ειναι κρατος μπαχαλο για πολλα χρονια και οι πολιτικοι παντα λουζονται. Τι ασφαλιστικο μας λενε τωρα? Για πες μας Κωστακη η Γιωργακη για τη Νοσοκομειακη περιθαλψη? Τι να το κανεις το ασφαλιστικο αμα εισαι πεθαμενος? Ο καθενας κανει οτι θελη, ο κοσμακις ολο λεφτα δεν εχει, και οι πολιτικοι παντα λενε σφιξτε το ζωναρι για ενα καλυτερο αυριο. Αχ αυτο το καημενο το ζωναρι. Δεν υπαρχει πλεον μερος για να κανουμε αλλη τρυπα. Ρε μπας και ανοικουμε στην Αφρικη και οχι στην Ευρωπη και δεν το εχουμε καταλαβει?