Τρίτη, Αυγούστου 07, 2007

Aγνές παρθένες προεκλογικές προθέσεις




Χθες λέγαμε ότι οι παροχές κάθε είδους, ακόμα και οι προεκλογικού χαρακτήρα, είναι επιθυμητές από το σύνολο του λαού, αλλά κυρίως από τους παραμελημένους της τετραετίας, δηλαδή τους χαμηλών εισοδημάτων πολίτες. Μπορεί οι παροχές της τελευταίας στιγμής να μην μπορούν να αποδώσουν για το κυβερνών κόμμα, με την έννοια ότι κάποιος που έχει αποφασίσει να μην τους ψηφίσει, δεν αλλάζει γνώμη, αλλά στον πολίτη που θα εισπράξει έστω και 30 ευρώ το μήνα παραπάνω είναι κάτι.

Πολύ περισσότερο που τους τα χρωστάνε και δεν τα πληρώνουν από την τσέπη τους. Από τη δική μας τσέπη τα πληρώνουν δηλαδή των εργαζόμενων στον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας. Αλλά πρέπει να είναι πραγματικές παροχές και όχι μαϊμού. Εν τη παλάμη και ούτω βοήσωμεν. Αλλιώς πρέπει να τιμωρηθούν εκτός των άλλων και για την απόπειρα εξαπάτησης ακόμα και την τελευταία στιγμή.

Δεν αρκεί δηλαδή τον Αύγουστο να ανακοινώνει ο υπουργός ότι θα κάνει κάτι μεγαλεπήβολο την επόμενη τετραετία. Αυτό το είδαμε και ξέρουμε ότι προεκλογικά ότι κι αν υπόσχεται δεν προτίθεται να το κάνει με διάφορες δικαιολογίες όπως ότι το ΠΑΣΟΚ φταίει που άφησε τα ταμεία άδεια. Και την επόμενη τετραετία έτσι θα λένε. Ότι φταίει το ΠΑΣΟΚ. Και πράγματι φταίει το ΠΑΣΟΚ γιατί δεν κατάφερε να πείσει ότι είναι διαφορετικό από το ΠΑΣΟΚ του Σημίτη. Για όλα τα άλλα ‘όμως φταίει η ΝΔ

Για παράδειγμα, ακούτε τον Σουφλιά ότι θα φτιάξει πάρκο 6.500 στρεμμάτων στο Ελληνικό. Γράψτε το εκεί που δεν πιάνει μελάνι. Να τον πιστεύατε αν είχε φτιάξει πάρκο έστω και 6 στρεμμάτων μέσα σε 4 χρόνια. Δεν φύτεψε όμως ούτε ένα δένδρο. Μην ακούτε τον Μιχάλη τον Λιάπη που λέει ότι θα φωτοβολταίσει το αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος. Αν είχε στήσει έστω και ένα τ.μ. φωτοβολταϊκό τόξο όχι στο αεροδρόμιο, αλλά σε όλη την Ελλάδα, θα ήταν αξιόπιστος. Όταν λέει ο Αλογοσκούφης ότι θα φτιάξει πρόγραμμα κατά της φτώχειας, μην τον ακούτε γιατί όλη την τετραετία έλεγε το αντίθετο ότι η φτώχεια θα καταπολεμηθεί και η ανεργία με την απελευθέρωση της αγοράς, με την ελάφρυνση των πλούσιων επιχειρηματιών και με την πώληση του ΟΤΕ και της ΔΕΗ και του ΟΛΠ και του ΤΤ και της Εμπορικής κλπ. Κι αυτό έκανε. Ας τον πιστέψουν οι επιχειρηματίες που τα έκανε. Οι φτωχοί που ζουν με 5.000 ευρώ το χρόνο δεν έχουν λόγο να τον πιστέψουν.

Η κοροϊδία γίνεται ολοφάνερη από το γεγονός ότι άρον άρον φέρνουν στη Βουλή νομοσχέδια που δεν προλαβαίνουν να ψηφιστούν με παροχές ή επειδή δεν προλαβαίνουν να φτιάξουν νομοσχέδια, καταθέτουν τροπολογίες. Όποια προλάβει και ψηφιστεί είναι καλοδεχούμενη. Οι αψήφιστες είναι και εξαπάτηση της τελευταίας στιγμής και πρέπει να πληρωθεί με το ίδιο νόμισμα. Θα το ψηφίσεις την επόμενη τετραετία; Πέρνα την επόμενη τετραετία να σε ψηφίσω κι εγώ. Προκαταβολή την ψήφο δεν θα την πάρεις. Λευκές επιταγές τέλος. Όποιος εκδίδει λευκή επιταγή ξέρει ότι κάποια στιγμή θα τη δει συμπληρωμένη και θα τον καλέσουν να την πληρώσει. Καμιά άλλη αποστολή και χρήση δεν έχει η λευκή επιταγή.

Αν όπως λένε οι εκλογές γίνουν τέλος Σεπτεμβρίου ή αρχές Οκτωβρίου, η Βουλή θα διαλυθεί το πολύ μια βδομάδα μετά τις διακοπές και τη διακοπή εργασιών. Τι θα πρωτοψηφίσει σε μια βδομάδα; Ένα νομοσχέδιο το πολύ. Πόσες τροπολογίες χωράει ένα τέτοιο νομοσχέδιο; Άρα μιλάμε για κοροϊδία.Το ανάλογο όμως ισχύει και για την αντιπολίτευση η οποία δεν έχει κανένα λόγο να κάνει τα ίδια που έκανε ο Καραμανλής προεκλογικά το 2004 και υποσχόταν τα πάντα σε όλους.

Η Ελευθεροτυπία έχει σήμερα στην πρώτη σελίδα μια δήλωση του κ. Καραμανλή τον Σεπτέμβριο του 2003 όταν ο κ. Σημίτης είχε εξαγγείλει το πακέτο παροχών. Εκείνο το πακέτο που έλεγε ο κ. Σουφλιάς απαξιωτικά ότι είναι «ένα ευρώ την ημέρα». Ωραία τα έλεγε τότε, έτσι όπως έπρεπε. Αλλά δυστυχώς τα κατάφερε ως πρωθυπουργός ο κ. Καραμανλής, χειρότερα από τον Σημίτη. Έδινε 30 λεπτά την ημέρα ενώ το κόστος ζωής είχε αυξηθεί πάνω από 25% κυρίως λόγω των αυξήσεων στα καύσιμα. Κακώς όμως έλεγε τότε ότι θα είναι διαφορετικός. «Εμείς δεσμευόμαστε», έλεγε τότε «ότι για τη νέα διακυβέρνηση, η στήριξη των χαμηλόμισθων, των συνταξιούχων, των ανέργων θα είναι βασική μας προτεραιότητα και όχι υστερόγραφο σε επαναλαμβανόμενες προεκλογικές υποσχέσεις…» Νάτες οι επαναλαμβανόμενες. Πραγματικά αν πάρει το προεκλογικό πρόγραμμα του 2004, θα μπορέσει να το πλασάρει ως καινούργιο για το λόγο ότι δεν έχει υλοποιήσει τίποτα. Αγνό και παρθένο είναι.

Με δυό λόγια ο Καραμανλής κάνει ότι μπορεί για να κάνει τον Παπανδρέου πρωθυπουργό. Απλώς είναι ενδεχόμενο να μην τα καταφέρει ούτε στο θέμα αυτό τόσο καλά όπως δεν τα κατάφερε να κάνει καλό και στον εαυτό του. Τι θα μπορούσε για παράδειγμα να κάνει το ΠΑΣΟΚ, ώστε να εισπράττει τη φθορά της κυβέρνησης; Να φαίνεται αλλά και να είναι έτοιμο να κάνει κάτι καλύτερο και να ανυπομονεί να προσφέρει υπηρεσίες που θα πάνε τη χώρα μπροστά. Τώρα δείχνει ανυπομονησία, αλλά μόνον για να πάρει την εξουσία. Με τις φωτιές στην Αιγιαλεία κάτι πήγε να κάνει αλλά την επόμενη εβδομάδα έφυγε για διακοπές. Με επικεφαλής τον πρόεδρο. Την Πέμπτη λέει θα μαζέψει εκτάκτως ο Λαλιώτης τη γραμματεία της εκλογικής επιτροπής. Τους ειδοποίησε ο Αθανασάκης. Γίνεται δουλειά έτσι;

Να περιμένουν πότε θα φύγει ο Παπανδρέου για να πιάσουν ξαπλώστρα; Και να μην συνεννοούνται ούτε μεταξύ τους; Έφυγε ο Λαλιώτης και πήγε στην Ύδρα χωρίς να τους πει τίποτα. Φαγωθήκανε να μάθουν που είναι οι υπόλοιποι. Μήπως είναι στην Πάρο; Μήπως πήγε να μιλήσει με τον Παπανδρέου και δεν το μάθαμε;

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Έχουμε βαρεθεί να γίνεται ένα πολιτικό παιγνίδι προσχημάτων.
Θυμώνουμε όταν μας θεωρούν χαζούς, αλλά δεν κάνουμε κάτι για αυτό.

Unknown είπε...

καπιταλιστικό κουμούνι, άμα δε βρέξεις τα πόδια σου, δε γαμάς... ξυπνήσανε κι οι κώλοι και θέλουνε στρίνγκ. Για να δώ στο μπλόγκ σου, τί ανέβασες σήμερα;