Τρίτη, Ιουλίου 24, 2007

Από την ανωμαλία στην ομαλότητα


Σαν σήμερα κατέρρευσε η δικτατορία του 1967-1974, κάτω από το βάρος της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο την οποία η δικτατορία δεν μπόρεσε να διαχειριστεί με κανένα τρόπο. Αντιθέτως κατέρρευσε κάτω από το βάρος της απόφασής της να κηρύξει επιστράτευση. Όσοι έζησαν αυτές τις μέρες έστω και ως παιδιά, δεν μπορούν να καταλάβουν πως γίνεται και αυτή η μέρα να περνάει απαρατήρητη από τους πολίτες.

Ειδικά φέτος με τις καλοκαιρινές πυρκαϊές και με τις ανθρώπινες απώλειες αν δεν υπήρχαν οι ανακοινώσεις των κομμάτων και τα αφιερώματα των μέσων ενημέρωσης, κανείς δεν θα σκεφτόταν την επέτειο της κατάρρευσης της δικτατορίας με το βαρύ τίμημα της κατοχής της Βόρειας Κύπρου. Η δημοκρατία, αυτά τα 33 χρόνια δεν μπόρεσε να λύσει αυτό το πρόβλημα και να απελευθερώσει την Κύπρο από το στρατό κατοχής. Σε άλλα θέματα, κουτσά στραβά, κάποια πρόοδο σημειώσαμε, αλλά η υπεροχή του πολιτεύματος δεν ήταν αρκετή ώστε με το κύρος της να λύσει και το κυπριακό πρόβλημα.

Πολλά περισσότερα βέβαια είναι και τα προβλήματα που μένουν ακόμα να λυθούν. Και η γενιά της μεταπολίτευσης έχει γραμμάτια ανεξόφλητα γιατί τώρα μόλις αυτή η γενιά παίρνει τα ηνία της διακυβέρνησης της χώρας, από τη λεγόμενη γενιά του Πολυτεχνείου, η οποία αν και είχε το φωτοστέφανο του αγωνιστή, πέτυχε πολλά, αλλά κάπου καπελώθηκε από τις προηγούμενες γενιές που είχαν πολλά περισσότερα ανεξόφλητα γραμμάτια.

Μου έκανε εντύπωση πάντως ότι το ΠΑΣΟΚ, διάλεξε χθες τη μέρα να ανακοινώσει τη φορολογική πολιτική που σύμφωνα με το πρόγραμμά του θέλει να εφαρμόσει. Οι κυβερνήσεις συνηθίζουν να περνούν μέσα στο καλοκαίρι φορολογικά νομοσχέδια, γιατί λείπει ο κόσμος σε διακοπές, έρχεται και η πλήρης παραλυσία του Αυγούστου, και οι αντιδράσεις είναι μειωμένες. Αλλά το ίδιο έκανε και το ΠΑΣΟΚ για να κάνει γνωστό στον κόσμο το πρόγραμμά του το φορολογικό, μέσα από το οποίο θα κάνει όπως λέει αναδιανομή του εισοδήματος, υπέρ της μέσης ελληνικής οικογένειας.

Πρόκειται για ένα σύνολο διακηρύξεων, οι οποίες δεν έχουν τον κίνδυνο να γίνουν προεκλογικές υποσχέσεις που δεν τηρούνται γιατί μέσα στην ασάφειά τους μπορούν να υλοποιηθούν προς όποια κατεύθυνση επιθυμεί ο επόμενος υπουργός. Και η ΝΔ θα μπορούσε να υιοθετήσει τέτοιες προτάσεις, γιατί εξαρτώνται από τη συγκυρία και από τον εκτελεστικό νόμο. Το μόνο καλό είναι ότι αυτά ανακοινώθηκαν σε σύσκεψη παραγόντων. Γιατί; Γιατί αυτοί ξέρουν πως πρέπει να αλλάξει το φορολογικό σύστημα για να απλοποιηθεί ακόμα περισσότερο και για να γίνει αποτελεσματικότερο. Ήταν επομένως μια συνάντηση ανταλλαγής καλώς προθέσεων και δημοσίων σχέσεων για τους συγκεκριμένους συμμετέχοντες. Τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο. Μου έκανε εντύπωση επίσης η πλήρης απουσία αυτονόητων μέτρων που να αφορούν τους πολίτες. Που να αφορούν την οικογένεια, τη μέση οικογένεια που με τα χρήματα που παίρνουν και οι δύο γονείς όταν δουλεύουν, δεν μπορούν να βγάλουν πέρα την τρίτη εβδομάδα του μήνα. Πληρώνονται στην αρχή του μήνα, πληρώνουν τους λογαριασμούς, πάνε στο σούπερ μάρκετ και κάνουν τις προμήθειες των πρώτων δύο εβδομάδων κανονικά και από την τρίτη εβδομάδα ως την επόμενη πληρωμή τους τη βγάζουν ως φτωχοί. Δηλαδή δεν έχουν λεφτά ούτε για καφέ στο καφενείο και δυσκολεύονται να αγοράσουν ακόμα και γάλα για τα παιδιά τους. Ή κάποια ΄’εκτακτη δαπάνη που δεν είχαν υπολογίσει, μια ζημιά κλπ.

Γι αυτούς το ΠΑΣΟΚ δεν είχε να πεί τίποτα. Μά απολύτως τίποτα. Προφανώς βέβαια και από τους συντάκτες του προγράμματος δεν είναι και κανένας σ’ αυτή την κατηγορία. Κι αυτό γιατί η δημοκρατία έχει και τα καλά της. Ιδίως για τα κόμματα που εναλάσσονται στην εξουσία. Το πολιτικό σύστημα της δημοκρατίας, λέει ότι πάνω κάτω αν είσαι βουλευτής έχεις εξασφαλισμένο εισόδημα, το ίδιο αν είσαι στην αντίπολίτευση ή στην κυβέρνηση. Μόνον οι υπουργοί διαφέρουν. Και οι σωματοφύλακες υπάρχουν και οι συνεργάτες και η κονωνική θέση, και τα εισοδήματα. Αλλά και οι 10.000 παρατρεχάμενοι που καταλαμβάνουν τις θέσεις ευθύνης όταν το κόμμα τους κυβερνά, δεν χάνονται και εντελώς όταν το κόμμα είναι στην αντιπολίτευση. Λίγοι8 είναι αυτοί που γνωρίζουν δραματική απώλεια των εισοδημάτων τους και της κοινωνικής τους θέσης.

Αν βέβαια κάποιοι θυμούνται ότι το ΠΑΣΟΚ είναι και σοσιαλιστικό κόμμα, δεν θα βρούν στο φορολογικό του πρόγραμμα, καμιά τέτοια αναφορά που να πούν ότι ναι αυτό μόνον ΄λενα σοσιαλιστικό κόμμα μπορεί να το υποσχεθεί και να το υλοποιήσει. Μηδέν. Η όποια υπόσχεση περί ανατροπής της σχέσης άμμεσων και έμμεσων φόρων δεν συνοδεύεται ούτε από κάποιο σχέδιο που θα πείσει ότι το εννοούν, και αφού δεν υπάρχει σχέδιο, δεν υπάρχει και δέσμευση ότι π.χ. τον πρώτο χρόνο θα μειώσουμε τους έμμεσους φόρους κατά 1% και τα χρήματα αυτά που θα λείψουν από τον προϋπολογισμό, θα τα εξοικονομήσουμε από εκείνο τον πόρο.
Ακόμα και σημαντικές δραστηριότητες όπως για παράδειγμα η έρευνα, ή η προστασία του περιβάλλοντος θα ενισχυθούν λέει μόνον με φορολογικά κίνητρα. Δεν γίνεται φυσικά φορολογική πολιτική και μάλιστα αναδιανομή χωρίς να σπάσουν αυγά. Οπότε καλά κάνουν οι πολίτες και αδιαφορούν για τέτοιες γενικόλογες αναφορές που μόνον τα μέλη του πολιτικού συστήματος ενδιαφέρουν. Να βγάζουν από μια ανακοίνωση και να περνάνε την ώρα τους νομίζοντας ότι κυβερνούν ή ότι κάνουν αντιπολίτευση.

Αλλά και αυτή η κυβέρνηση που υποτίθεται ότι κυβερνά, θα σας πούν πολλοί πολίτες που έρχονται σε επαφή μαζί της ότι κατ όνομα κυβερνά. Μια βασική δουλειά που κάνει το κράτος εργοδότης είναι να πληρώνει τους δημόσιους υπαλλήλους. Ακόμα και σ’ αυτό δεν τα καταφέρνει καλά. Για παράδειγμα θα σας πούν οι καθηγητές στα σχολεία, ότι υπάρχουν κενά στους διδάσκοντες, τα οποία καλύπτονται από το κράτος με ωρομίσθιους για να αποφεύγουν να πληρώνουν 14 μισθούς σε μόνιμους καθηγητές. Αλλά και τους ωρομίσθιους δεν τους διορίζουν από την πρώτη μέρα, αλλά κλέβουν από τα παιδιά και από τους καθηγητές 2-3 δεκαπενθήμερα. Μόνο και μόνο για τα λεφτά. Δεν είναι πολιτική τους. Σε κανένα προεκλογικό πρόγραμμα δεν το έλεγαν και αν είχαν λεφτά θα τους έβαζαν από την πρώτη μέρα. Αλλά δεν τους περισσεύουν γιατί πρέπει να διορίσουν και τους φίλους τους.

Δείτε ένα άλλο παράδειγμα πάλι από το υπουργείο Παιδείας. Υπάρχουν νέοι που σπουδάζουν στα πανεπιστήμια, κάνουν το διδακτορικό τους με υποτροφία του ΙΚΥ. Και στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Αυτό το μήνα όμως δεν τους έχουν πληρώσει την υποτροφία γιατί λέει δεν έχουν λεφτά. Το ΙΚΥ έστειλε τις επιταγές στην τράπεζα, αλλά αφού δεν έχει λεφτά ο λογαριασμός, δεν πληρώθηκαν εδώ κι ενάμιση μήνα οι υπότροφοι. Μιλάμε για νέους που δεν έχουν να πληρώσουν το νοίκι τους ή και να φάνε. Και επιπλέον δεν τους λένε ότι ξέρετε αυτό το μήνα θα σας πληρώσουμε μετά από δύο μήνες. Π.χ. στις 10 Αυγούστου. Να ξέρουν τι να κάνουν. Να δανειστούν ή να περιμένουν. Να ξέρουν τι θα πουν στο σπιτονοικοκξύρη τους. Ούτε και έβγαλαν φυσικά όπως είχαν υποχρέωση μια ανακοίνωση που να λέει ότι θα καθυθστερήσουμε 40 μέρες. Και μιλάμε για λεφτά του ΙΚΥ που είναι προγραμματισμένα από την αρχή του χρόνου και σε μεγάλο μέρος προέρχονται από ιδρύματα κλπ και ούτε είναι και η πρώτη φορά που γίνεται. Έχει ξαναγίνει τον Ιανουάριο αν δεν κάνω λάθος από ότι μου είπε ένας φοιτητής από τη Θεσσαλονίκη. Είδατε εσείς κάποια ανακοίνωση; Καμιά. Ούτε και υπάρχει κανένας αρμόδιος γι αυτή την ανωμαλία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: