Δευτέρα, Ιουλίου 23, 2007

Ο Πάχτας ακόμα πληρώνει, το Πόρτο Καράς εισπράττει


Το να λείψει κανείς δύο βδομάδες, φέτος για πρώτη φορά το συναντάω αυτό, σημαίνει ότι δεν έχεις χάσει καμιά είδηση, αλλά επιστρέφεις στην ίδια επικαιρότητα που άφησες. Απλώς αφήνεις καμένη την Πάρνηθα και επιστρέφεις με καμένο τον Υμηττό και την Κορινθία. Αφήνεις τα ομόλογα και επιστρέφεις με την νεοδημοκρατική τροπολογία Πάχτα, όχι για το ξενοδοχείο του Στέγκου αλλά για το Πόρτο καρράς. Και φυσικά τα δύο αυτά θέματα συνδέονται μεταξύ τους.

Γιατί το να βγαίνει και να λέει η πυροσβεστική και η κυβέρνηση, επίσημα ότι πρόκειται για σχέδιο εμπρηστών, τι σημαίνει; Ότι οι εμπρηστές είναι οικοπεδοφάγοι οι οποίοι γνωρίζουν ότι το κράτος είναι συμπαραστάτης τους στο κάψιμο των δασών, γιατί λίγο αργότερα θα μπορέσουν να χτίσουν γιατί η κυβέρνηση θα έχει εξαιρέσει την περιοχή τους από την αναδάσωση, ότι θα μπορέσουν να χτίσουν νόμιμα, ή ακόμα και παράνομα, αλλά χωρίς το φόβο να τους γκρεμίσει κανείς το σπίτι και ότι ακόμα κι αν δεν λαδώσουν για να το πετύχουν γιατί με το λάδωμα λύνονται μόνον οι απλές υποθέσεις, θα μπορέσουν και να πετύχουν να φέρει στη Βουλή μια τροπολογία Πάχτα η καλή τους κυβέρνηση και να χτίσουν 6.000 τ.μ. ξενοδοχείο τεσσάρων αστέρων.

Είναι δε τόσο εξελιγμένη η τεχνολογία της τροπολογίας, ώστε σχεδόν πάντοτε ψηφίζεται μέσα στο καλοκαίρι, και η συνομωσία είναι αυταπόδεικτη από το γεγονός ότι οι μπουλντόζες πιάνουν δουλειά αμέσως, ώστε μέσα σε μία δύο, τρεις μέρες να δημιουργήσουν τέτοια τετελεσμένα γεγονότα, ώστε κάθε εκ των υστέρων κινητοποίηση, είτε του τύπου, είτε των πολιτών να μην έχει πρακτικά αποτελέσματα.

Κατά τα άλλα, με καύσωνα έφυγα και με καύσωνα επιστρέφω. Σήμερα αύριο και μεθαύριο θα έχουμε λένε οι προβλέψεις τα φονικά για ευαίσθητες κατηγορίες του πληθυσμού 45άρια, και μετά θα επιστρέψουμε σε θερμοκρασίες γύρω στους 40 βαθμούς που ήταν οι καύσωνες της προηγούμενης πενταετίας. Μετά και ως τον Αύγουστο ίσως επιστρέψουμε σε κανονικές για την εποχή θερμοκρασίες δηλαδή γύρω στους 35 βαθμούς.

Την άλλη φορά αυτή ήταν η αφορμή για να ξεκινήσουν ευρύτατες διακοπές ρεύματος της ΔΕΗ, κατά προτίμηση σε φτωχογειτονιές, όπου και να πεθάνουν από τη ζέστη μερικοί γέροντες ή να αντιμετωπίσουν προβλήματα μικρά παιδιά δεν μετράει το ίδιο, όσο μετράει για τα πλουσιότερα προάστια και γειτονιές. Ακόμα και στη ζέστη, οι ταξικές διαφορές δε σε αφήνουν να ησυχάσεις. Γιατί αλλιώς είναι να πεθαίνεις με καύσωνα, κι αλλιώς είναι να πεθαίνεις με κλιματισμό. ¨όχι για τον πεθαμένο φυσικά, αλλά για τους τεθλιμμένους συγγενείς.

Επειδή όμως ο καύσωνας και οι πυρκαϊές στα δάση πάνε πακέτο και επειδή οι νεοδημοκράτες δεν τα πάνε καλά επικοινωνιακά και χαλάνε τις άοκνες προσπάθειες του Θ. Ρουσόπουλου, θέλω να τους ειδοποιήσω να μην ετοιμάζουν αυτή την εβδομάδα κομματικές φιέστες και κυρίως να μην παρίστανται υπουργοί. Τη μια φορά είχε πάει να μαζέψει βρούβες με τους αγροφύλακες στη Φωκίδα ο Πολύδωρας και την άλλη είχε πάει στην εκδήλωση της ΟΝΝΕΔ στην Κορινθία ο Αναστάσης Παπαληγούρας. Επικοινωνιακά είναι το χειρότερο θέαμα. Γιατί φαίνονται. Και το φαίνεσθαι είναι ότι καλύτερο έχει αυτή η κυβέρνηση. Από ουσία, άστα να πάνε καλύτερα. Ας μην χαλάει λοιπόν και το φαίνεσθαι.


Το ίδιο ισχύει και για τα διάφορα σκάνδαλα, όπως αυτό των ομολόγων με το οποίο ασχολείται η Δικαιοσύνη. Δεν ασχολείται πλέον ούτε η αντιπολίτευση, ελπίζοντας να μην κάψει το θέμα και να μπορεί να το επαναφέρει από τον Σεπτέμβριο. Προφανώς επίσης έπιασε και ο έμμεσος αλλά σαφέστατος στο παρασκήνιο ηθικός εκβιασμός της ΝΔ προς το ΠΑΣΟΚ, ότι μην μιλάτε για σκάνδαλα, γιατί θα μιλήσουμε για τα δικά σας για τα οποία ως τώρα δεν λέγαμε κουβέντα. Έχουμε κι εμείς στοιχεία, αλλά δεν τα βγάζουμε αν σταματήσετε κι εσείς να βγάζετε τα δικά μας. Αυτό το έχουν διαμηνύσει σε όλους τους τόνους προς τη Χαριλάου Τρικούπη, σε σημείο ώστε εκεί να στηρίζει η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ την απόφαση να αποκλειστούν από τα ψηφοδέλτια ο Νεονάκης και ο Πάχτας αν και είχαν εξασφαλίσει σύμφωνα με το καταστατικό του ΠΑΣΟΚ την υποψηφιότητά τους και από ότι λένε πολλοί και την επανεκλογή τους στο κοινοβούλιο. Βέβαια αν στο ΠΑΣΟΚ δεν υπήρχαν στελέχη που έχουν ανοιχτούς λογαριασμούς από το παρελθόν, δεν θα ήταν δυνατόν να τους εκβιάσει κανείς με τέτοιες αποκαλύψεις. Αυτή όμως είναι η επιλογή τους. Δεν ανανέωσαν όσο έπρεπε και όταν έπρεπε το πολιτικό τους προσωπικό και τώρα δρέπουν τους καρπούς της αναποφασιστικότητάς τους. Από δω και πέρα όσους και να παραιτήσουν σαν τον Παπακωνσταντίνου, ή τον Νεονάκη, ή τον Πάχτα θα χρεώνονται αρνητικά. Ενώ όλες αυτές οι αποφάσεις αν είχαν ληφθεί με τη δική τους βούληση, ως τώρα θα χρεώνονταν θετικά. Θα ήταν ανανέωση και ενδυνάμωση, ενώ τώρα είναι κατάρρευση λόγω καταγγελιών και αποδυνάμωση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: