Τετάρτη, Νοεμβρίου 29, 2006

H φτώχεια και η ανεργία είναι ποινικό αδίκημα

Η φτώχεια και η ανεργία είναι ποινικό αδίκημα

Μια πετυχημένη επιχείρηση
Το μακρυνό (;) 2004 η κυβέρνηση αποφάσισε για να αυξήσει άμεσα τα έσοδά της που είχαν καταρρεύσει μαζί με τους μηχανισμούς είσπραξης, να νομοθετήσει την «εθελοντική περαίωση παρελθόντων χρήσεων» για επιχειρήσεις και επαγγελματίες έναντι κάποιου χρηματικού ποσού. Το χρηματικό ποσό ήταν ανάλογο των δηλωθέντων κατά τα έτη 1995-2001. Πληρώνοντας τα χρήματα αυτά οι φορολογούμενοι είχαν τη διαβεβαίωση οτι δεν θα ελεγχθούν ποτέ πιά για τα προηγούμενα χρόνια. Θα θεωρούνταν νομοταγείς πολίτες, αρκεί να πλήρωναν τα λύτρα. Όσοι είχαν κάτι να φοβούνται και μπορούσαν, πλήρωσαν τα λύτρα. Ακόμα και όσοι δεν είχαν κάτι να φοβούνται αλλά δεν ήθελαν να μπλέξουν με την εφορία και με το ελληνικό κράτος, και μπορούσαν πλήρωσαν τα λύτρα. Ήταν μιά ιδέα του Αδάμ Ρεγκούζα με την οποία το κράτος εισέπραξε αρκετά ποσά, το 2005.

Ήταν κοροϊδία το «εθελοντική»
Επειδή όμως ήταν πολλοί όσοι δεν ανταποκρίθηκαν στη δήθεν εθελοντική πρόσκληση της κυβέρνησης, ο υφυπουργός Οικονομικών έδωσε εντολή να «ελεγχθούν» έστω περιληπτικά όσοι δεν πήγαν εθελοντικά να πληρώσουν. Έτσι όσοι δεν είχαν τίποτα να φοβηθούν υπέστησαν έλεγχο και όσοι συνέχιζαν να ασκούν κάποια οικονομική δραστηριότητα και μπορούσαν πλήρωσαν όσα αναλογούσαν ή αποδέχθηκαν έστω και καθυστερημένα την δήθεν «εθελοντική» περαίωση για τις χρήσεις 1995-2001. Δηλαδή όλοι οι εν δυνάμει απατεώνες και φοροφυγάδες αφού έτσι αντιμετώπισε η κυβέρνηση συλλήβδην όλους τους φορολογούμενους έσπευσαν να εξασφαλίζουν την ατιμωρησία τους και να πάρουν πιστοποιητικό εντιμότητας. Ήταν ένα επίτευγμα του κ Αδάμ Ρεγκούζα που συνεχίστηκε από τον διάδοχό του Αντώνη Μπέζα σύμφωνα με τις συμβουλές των μανδαρίνων του υπουργείου Οικονομικών.

Κάποιοι δεν είχαν λεφτά
Κανείς όμως δεν σκέφτηκε οτι μπορεί μεταξύ αυτών να υπήρχαν και έντιμοι φορολογούμενοι, οι οποίοι όταν δούλευαν το 1995-2001 πλήρωναν κανονικά τους φόρους τους, αλλά πέντε ή δέκα χρόνια μετά αντιμετώπιζαν οικονομικά προβλήματα, ή ήταν άνεργοι, ή ήταν άρρωστοι, ή πέθαναν οι ίδιοι οι συγγενείς, ή οι συνεταίροι τους, ή χρεωκόπησαν και επομένως είτε δεν μπορούσαν να πληρώσουν τα λύτρα είτε δεν ήταν δυνατόν να ανταποκριθούν στους ελέγχους γιατί πιά δεν είχαν οικονομική δραστηριότητα και δεν μπορούσαν να πληρώνουν λογιστές για να αποδείξουν οτι δεν έπρεπε να πληρώσουν λύτρα. Οι παραπάνω κατηγορίες ανθρώπων είναι μερικές χιλιάδες. Και έπρεπε να ξεπουληθούν, να δανειστούν αν μπορούσαν ή να πουλήσουν κάποιο ακίνητο αν είχαν για να εξαγοράσουν τον υπουργό Οικονομικών μέσω του υπαλλήλου της εφορίας που έφτανε σ’ αυτούς βάσει εντολών.

Είσαι φτωχός; Πλήρωσε σαν πλούσιος!
Η ποινή που η καλή μας κυβέρνηση έδωσε εντολή στους εφοριακούς να επιβάλουν σε όποιον δεν πλήρωσε «εθελοντικά» τα λύτρα και αδυνατούσε να ανταποκριθεί στον έλεγχο είτε γιατί ήταν άρρωστος, άνεργος ή ημιθανής είναι να θεωρήσει τα βιβλία του «ανακριβή» και να υπολογίσει οτι τα κέρδη του είναι ίσα με τον τζίρο του προσαυξημένο κατά 300%. Π.χ. κάποιος είχε τζίρο 100 εκατομμύρια, έξοδα 96 εκατομμύρια επομένως κέρδη 4.000.000 δραχμές. Ο Εφοριακός υπολογίζει 100 εκατομμύρια και 300 εκατομμύρια, καθαρά κέρδη 400 εκατομμύρια. Δηλαδή 100 φορές περισσότερα. Εκτός όμως του φόρου που αναλογεί τον καλεί να πληρώσει και τον ΦΠΑ που αναλογεί. Ο φορολογούμενος δεν έχει ιδέα για όλα αυτά. Γιατί αφού αδυνατούσε να παρουσιαστεί για έλεγχο δεν μπορεί να πληροφορηθεί και τις μονομερείς αποφάσεις του εφόρου. Άρα δεν κάνει και προσφυγές άρα τελεσιδικούν σε 60 ημέρες και βεβαιώνονται ως χρέη που δεν πλήρωσε και η μή πληρωμή ΦΠΑ είναι ποινικό αδίκημα. Η ΔΟΥ ζητάει την ποινική δίωξή του και κάποια στιγμή τον οικονομικά δυσπραγούντα, άρρωστο ή άνεργο ή «πεθαμένο» ή ημιθανή πτωχό πλην τίμιο άνθρωπο ως τώρα τον καλούν για ανάκριση επειδή δεν πλήρωσε ένα ή δύο ή τρία εκατομμύρια ΦΠΑ που δεν χρώσταγε αλλά με πρόστιμα και ποινές και προσαυξήσεις τον χρέωσε η εφορία σύμφωνα με τις οδηγίες των κκ Ρεγκούζα και Μπέζα.

Αντί για 7.000 ευρώ του ζητούν 1.000.000!
Ο άνθρωπος πλέον επειδή λόγω ύψους διώκεται σε βαθμό κακουργήματος πρέπει να βρεί εξειδικευμένο δικηγόρο στα φορολογικά και λογιστή ειδικευμένο αλλιώς θα καταλήξει στη φυλακή. Μά αν μπορούσε να πληρώσει δικηγόρο και λογιστή θα τον είχε πληρώσει πέρυσι και με 7.000 ευρώ θα είχε αγοράσει το συγχωροχάρτι και δεν θα είχε φτάσει εδώ να αντιμετωπίζει κακούργημα για τα εκατομμύρια ευρώ που μονομερώς του επέβαλε η εφορία. Άρα ούτε και τώρα μπορεί να πληρώσει τα εκατομμύρια και τις αμοιβές γιατί οι άρρωστοι ή οι ημιθανείς δεν δουλεύουν και οι άνεργοι παίρνουν για λίγους μήνες ένα επίδομα ανεργίας της τάξης των 400 ευρώ που δεν επαρκεί (ακόμα κι αν μπορούσε να ζήσει με αέρα) για το παράβολο του δικηγόρου ή την αμοιβή του λογιστή.

Θα γδάρουν το τομάρι του φτωχού;
Άρα η γραφειοκρατία θα συνεχίσει σαν να μην συμβαίνει τίποτα και κάποια στιγμή θα τον κλείσει φυλακή για χρέη δισεκατομμυρίων τα οποία οχι απλώς δεν χρωστάει, αλλά ούτε έχει δεί σε όλη την τίμια ζωή του ως συνολικές αμοιβές. Ούτε φυσικά το δημόσιο έχει κάποια ελπίδα να εισπράξει γιατί το τομάρι κανενός ανθρώπου δεν αξίζει τόσα πολλά ώστε να τον γδάρει και να του το πάρει. Ούτε αν κλείσει το σαρκίο του ανθρώπου στη φυλακή θα εισπράξει έστω μιά δραχμή. Θα του στερήσει την ελευθερία επειδή είναι φτωχός και μόνο. Επειδή είναι άνεργος ή άρρωστος ή πεθαμένος και δεν έχει λεφτά για να πληρώσει τους επαγγελματίες που θα τον υπερασπιστούν. Η μόνη του ελπίδα είναι να πεθάνει για να παύσει η εναντίον του ποινική δίωξη. Η κυβέρνηση την οποία εκπροσωπεί ο κ. Αντώνης Μπέζας δεν του αφήνει καμιά άλλη ελπίδα.

Σχέδιο Αλογοσκούφη
Όσο και αν σας φαίνεται απίθανο, είναι ένα σχέδιο της κυβέρνησης που σκέφθηκε δια του υπουργού των Οικονομικών οτι όλοι οι «βεβαιωμένοι» φόροι θα μπορούσαν να μπουν υποθήκη και η κυβέρνηση να δανειστεί από τις τράπεζες ένα ποσοστό των «βεβαιωμένων» οφειλών. Ήταν ένα σχέδιο του 2005. Βέβαια οι τράπεζες δεν δέχθηκαν να δώσουν ούτε ένα ευρώ δάνειο με αυτό το ενέχυρο, και η ΕΕ δια του ECOFIN απέρριψε αυτή την ιδέα του υπουργείου. Αλλά τις συνέπειες τις υφίστανται οι άτυχοι ιθαγενείς σαν και μένα που έτυχε να μην έχουν να πληρώσουν τα 7.000 ευρώ και την αμοιβή του λογιστή. Μπορούν να γίνουν το «ενέχυρο» του υπουργού Οικονομικών. Και τώρα που απέτυχε το σχέδιο, δεν φρόντισαν να παραδεχθούν το λάθος τους και πρέπει να αντιμετωπίσουμε τις ποινικές συνέπειες του γεγονότος οτι το «υποζύγιο» που δεν είχε τις 7.000 ευρώ φυσικά δεν πρόκειται να πληρώσει το σχεδόν ένα εκατομμύριο ευρώ ΦΠΑ που δεν εισέπραξε ποτέ ούτε ως σύνολο τζίρου.


Η φτώχεια και η ανεργία είναι ποινικό αδίκημα
Το παρακάτω απόσπασμα, είναι από την απολογία κατηγορούμενου για κακούργημα επειδή δεν πλήρωσε την «εθελοντική» εισφορά: «Το μόνο που έχω είναι το σαρκίο μου. Αν θέλετε να με φυλακίσετε για να ικανοποιηθεί ο νόμος είμαι διαθέσιμος. Αλλά πάντως γδέρνοντας το τομάρι μου, δεν θα βρείτε ούτε ένα ευρώ. Σας ειδοποιώ επίσης οτι δεν έχω ακίνητη περιουσία για να πουλήσω και να βγώ από τη φυλακή. Αν είχα θα μου την είχαν κατάσχει. Όπως είπα και στην αρχή από το 2001 έχω χρεοκοπήσει, η εταιρία μου πτώχευσε και έχω χάσει ήδη ακόμα και την πατρική μου περιουσία. Ζήτησα ήδη από τον πρόεδρο πρωτοδικών να μου διορίσει δικηγόρο γιατί εγώ δεν έχω να πληρώσω, αλλά η πταισματοδίκης μου είπε οτι αφού δεν είμαι ακόμα κατηγορούμενος, δεν μπορεί και να διοριστεί δικηγόρος και να μου εξηγήσει τουλάχιστον τί λέει ο νόμος που υποτίθεται οτι παραβίασα επειδή δεν έχω λεφτά. Από πότε η φτώχεια και η ανεργία έγινε ποινικό αδίκημα;»

Το μακελιό
Έχουμε όλοι συγκλονιστεί από τη δολοφονία πέντε ανθρώπων επειδή πάτησαν στο σπαρμένο χωράφι ή φόβησαν τα πρόβατα επειδή πήγαν για κυνήγι. Δικαιολογημένα. Δεν μας εντυπωσιάζει όμως το ίδιο δυστυχώς το γεγονός οτι κάθε χρόνο σκοτώνονται για κτηματικές διαφορές πάνω από μιά εκατοντάδα άνθρωποι. Όπως δυστυχώς δεν συγκινούμαστε και με τις χιλιάδες των ανθρώπων που σκοτώνονται κάθε χρόνο στα τροχαία δυστυχήματα. Και αν όχι για άλλο λόγο η πολιτεία πρέπει να κινηθεί επιτέλους για λόγους οικονομικούς. Είναι χιλιάδες οι άνθρωποι που πεθαίνουν ή σακατεύονται μονίμως ή προσωρινά και τα εξαρτώμενα από αυτούς μέλη των των οικογενειών τους. Τουλάχιστον πρέπει να προσπαθήσουμε να περιορίσουμε το μακελιό που γίνεται στους δρόμους...

Δημόσιος διάλογος αντί για εσωκομματικό
Η συζήτηση στη Βουλή για την παιδεία και η αντίδραση των φοιτητών για την αλλαγή του άρθρου 16 έδωσε την ευκαιρία στο ΠΑΣΟΚ να συζητήσει το θέμα. Αφού δεν υπάρχουν διαδικασίες εσωκομματικές ώστε τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ να εκφράσουν ελεύθερα τις απόψεις τους, καταφεύγουν πλέον στα μέσα ενημέρωσης. Παρά τις ιδέες του Γιώργου Παπανδρέου για τις διευκολύνσεις που παρέχει η νέα τεχνολογία, ανταλλαγή ιδεών δεν συντελείται στο ΠΑΣΟΚ. Επομένως δεν παράγονται και νέες ιδέες και επομένως δεν παράγεται και ιδεολογία. Είναι μιά από τις βασικές λειτουργίες των κομμάτων που έχει παραμεληθεί. ΄πως και η παραγωγή πολιτικής. Τα ΝΕΑ πήραν την πρωτοβουλία και ζήτησαν από 10 πρωτοκλασσάτα στελέχη να διατυπώσουν σύντομα την άποψή τους για το άρθρο 16. Το έκαναν. Εσωκομματικά δεν είχαν ως τώρα τη δυνατότητα.

Τί νόημα έχει το άρθρο 16;
Η συζήτηση για την παιδεία θα έπρεπε να είναι εύκολη στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ. Αλλά δεν έγινε ποτέ απόπειρα να οργανωθεί. Κι ας είναι όλοι έτοιμοι να εκφράσουν άποψη. Δυστυχώς όμως στις «ομάδες στελεχών» που καλεί κάθε βδομάδα ο Γιώργος Παπανδρέου ως υποκατάστατο του Πολιτικού Συμβουλίου, δεν μπορεί να γίνει τέτοια συζήτηση και δεν γίνεται. Όπως και κανείς δεν μπορεί να εκφράσει άποψη για το άρθρο 16 αν προηγουμένως δεν εκφράσει άποψη για το σύνολο. Ο διχασμός απόψεων στο ΔΙΑ ΤΑΥΤΑ είναι φυσιολογικός αν ξεκινούν από διαφορετικές αφετηρίες. Το ΠΑΣΟΚ εγκλωβίστηκε εύκολα στη συζήτηση ΝΑΙ ή ΟΧΙ σε ιδιωτικά πανεπιστήμια γιατί δεν γνωρίζει πως θα γίνει η αναβάθμιση του δημόσιου πανεπιστήμιου.
Είμαι 16άρης και γαμώ τα λύκεια
Στην Ελλάδα επιτρέπεται η λειτουργία ιδιωτικών «δημοτικών» σχολείων, γυμνασίων και λυκείων. Αυτό δεν εμποδίζει όλους τους Έλληνες να προτιμούν τα δημόσια σχολεία. Ούτε τους πολύ πλούσιους να επιδιώκουν να φοιτούν τα παιδιά τους σε μερικά καλά ιδιωτικά σχολεία. Δεν ακούσαμε όμως επί δυόμιση χρόνια από το ΠΑΣΟΚ τί άποψη έχει για την πρωτοβάθμια και για τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Το ΠΑΣΟΚ τη δημιούργησε τα τελευταία 20 χρόνια που κυβέρνησε. Και χρειάζεται ριζική αλλαγή. Επαναθεμελίωση εκ βάθρων. Αν δεν ξεκινήσει από κεί, πως θα μας εξηγήσει τί άποψη έχει για το άρθρο 16; Αν πάλι μας εξηγήσει τί λάθος έκανε και πως θα το διορθώσει, τότε εύκολα καταλαβαίνουμε και πως θα ψηφίσουν στην αναθεώρηση του Συντάγματος. Οι πολίτες περιμένουν. Το πρόβλημα το έχει το ΠΑΣΟΚ.

Πληρώνεις ή όχι τα δίδακτρα;
Οι φοιτητές λένε στο σύνολό τους ΟΧΙ στην αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος. Γιατί αντιλαμβάνονται πως όποιος επιθυμεί την ελευθερία ίδρυσης του ιδιωτικού πανεπιστημίου το κάνει ως πρώτο βήμα για την κατάργηση της δωρεάν παιδείας. Κι αφού θέλει να ιδρύσει την «επι πληρωμή» παιδεία προφανώς και θα την επιδοτήσει με υποχρηματοδότηση και παραπέρα εξαθλίωση της δωρεάν παιδείας. Λυπάμαι που το λέω αλλά μόνον ο Απόστολος Κακλαμάνης κατάλαβε την ουσία του πράγματος. «Δεν θέλω τα εγγόνια μου να πληρώνουν για την εγγραφή και τα εξέταστρα στο πανεπιστήμιο, όπως πλήρωνα εγώ ως φοιτητής». Δεν έχει σημασία αν ο ταμίας είναι το κράτος ή ένας επιχειρηματίας. Οι φοιτητές θέλουν «δωρεάν παιδεία». Οι φοιτητές δεν έχουν πρόβλημα συννενόησης. Το ΠΑΣΟΚ έχει.

Τί είναι τελικά το ιδιωτικό;
Ας κάνουμε μιά υπόθεση εργασίας. Σε ένα τμήμα του Πολυτεχνείου εισάγονται 100 φοιτητές με εξετάσεις. Όλα τα έξοδα καλύπτονται από το κράτος. Κτίρια, βιβλία, άνθρωποι, λειτουργικά έξοδα. Αν δώσουμε το δικαίωμα να εγγράφονται στο ίδιο τμήμα άλλοι 20 που θα πληρώνουν οι ίδιοι τα έξοδά τους (κτίρια, βιβλία, ανθρώπους και λειτουργικά έξοδα) το Πολυτεχνείο είναι ιδιωτικό ή δημόσιο; Επειδή πιθανώς θα υπάρχουν περισσότεροι ενδιαφερόμενοι από 20, προφανώς το Πολυτεχνείο θα οργανώσει ένα δικό του σύστημα επιλογής. Αν τα δίδακτρα είναι καθορισμένα από το κράτος, θα βάλει άλλα κριτήρια. Όπως βαθμολογία, κοινωνικά κριτήρια, ή έστω λίστα αναμονής. Θα είναι ιδιωτικό ή δημόσιο; Αν τα βαθμολογικά κοινωνικά και χρονολογικά κριτήρια καθοριστούν από το κράτος, ίσως να κάνει πλειοδοσία για τα δίδακτρα αυτών των 20 φοιτητών. Τότε θα είναι ιδιωτικό ή δημόσιο; Αν αντί για 20 εισάγονται 100 φοιτητές επι πληρωμή, τότε το Πολυτεχνείο θα είναι ιδιωτικό ή δημόσιο; Αν στο ίδιο τμήμα εκτός από τους 100 φοιτητές στους οποίους παρέχεται δωρεάν παιδεία από το κράτος, φοιτούν και άλλοι 200 που πληρώνουν οι γονείς τους τα έξοδα για τα επιπλέον κτίρια, βιβλία, διδάσκοντες και λειτουργικές δαπάνες, τότε το Πολυτεχνείο είναι ιδιωτικό ή δημόσιο; Με άλλα λόγια τί νόημα έχει να συζητάμε για το άρθρο 16;


Υπάρχουν ή δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα δεκάδες ιδιωτικά κολέγια όπου φοιτούν χιλιάδες νέοι; Υπάρχουν ή δεν υπάρχουν χιλιάδες νέοι που σπουδάζουν στο εξωτερικό; Άρα τί νόημα έχει να συζητάμε για το άρθρο 16 αφού η ζωή το έχει ξεπεράσει, αλλά αυτό δεν έλυσε το πρόβλημα της παιδείας, της δημόσιας παιδείας και της ανάπτυξης της χώρας; Έχει δίκιο η Βάσω Παπανδρέου όταν επισημαίνει οτι η ουσία βρίσκεται στην παιδεία, είτε ιδιωτική είτε δημόσια. Και όταν η πολιτεία υποχρηματοδοτεί το δημόσιο πανεπιστήμιο ασφαλώς και υποβιβάζει τη δημόσια παιδεία, και ανοίγει το δρόμο στην ιδιωτική παιδεία ακόμα και με το άρθρο 16 σε ισχύ. Αν ένας σπουδαστής πηγαίνει σε ιδιωτικό κολλέγιο αλλά το κράτος πληρώνει τα δίδακτρα, χρειάζεται αλλαγή του Συντάγματος;


Μην ανησυχείς πρόεδρε... και ο Καραμανλής έχανε συνεχώς μέχρι που έπεσε πάνω σου.

δελφινολογία
Ικανοποιημένος πρέπει να είναι ο Γιώργος Αλογοσκούης από τη δημοτικότητά του. Όχι μόνο κατέχει τη μισητή θέση του υπουργού Οικονομικών, αλλά προηγείται και όλων των επίδοξων δελφίνων της κλάσης του. Υπερέχει μισή μονάδα του Μεϊμαράκη με το πιό αβανταδόρικο υπουργείο, τρισίμηση μονάδες του Παυλόπουλου με το πρώτο τη τάξει υπουργείο, τεσσερισίμιση μονάδες του Βουλγαράκη που απολαμβάνει την ασυλία του Πολιτισμού και σχεδόν πέντε μονάδες του Σιούφα και του Λιάπη. Άρα είναι το μέλλον.

Μπανανόφλουδα; Θα πέσει ο Σάββας
Οι άνθρωποι σκέφτονται ανάποδα. Οι εξετάσεις προληπτικής ιατρικής προφυλάσσουν τον πληθυσό από ασθένειες. Δηλαδή εκτός από ποιότητα ζωής (που στον καπιταλισμό δεν αποτιμάται σε χρήμα) δίνει και λιγότερους ασθενείς στα θεραπευτήρια. Άρα σημαίνει λιγότερες δαπάνες για τα ασφαλιστικά ταμεία. Αρα είναι το πρώτο που πρέπει να παρέχεται δωρεάν σε όλους τους ασφαλισμένους. Ίσως και να γίνει υποχρεωτικό. Όπως και οι ενημερωτικές εκστρατείες κατά του καπνίσματος, υπέρ του βαδίσματος και της άσκησης, υπέρ της υγιεινής διατροφής, υπέρ της ασφαλούς οδήγησης κατά της χοληστερίνης κλπ Γιατί ο Σάββας Τσιτουρίδης υιοθετεί πάντα τη γκάφα; Επειδή θέλει να κατέβη στη Θεσσαλονίκη;

Η γρήγορη εξυχνίαση του φονικού των πέντε κυνηγών ήταν μιά επιτυχία του υπουργού ... Κάλαχαν.

Αν ο Μίμης γνωρίζει ποιά γυναίκα θα γίνει πρωθυπουργός το 2020, κι εγώ θέλω να γνωρίσω την κόρη της

Γιώργο ως πρωθυπουργός θα παραιτηθείς από πρόεδρος της Β’ Διεθνούς. Μήπως να παραιτηθείς από τώρα; Να δείξουμε αυτοπεποίθηση. Σαν τον Σκανδαλίδη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: