Τετάρτη, Νοεμβρίου 08, 2006

Τί να πεί κανείς για τον καημό της αλληνής;

Θηλυκό πόκερ
Χάθηκε βρε Μίμη Ανδρουλάκη μιά γυναίκα με μίνι φούστα και ωραία πόδια για το εξώφυλλο του νέου σου βιβλίου; Τουλάχιστον εσύ θα έπρεπε να «επιδοτείς» τις γυναίκες που δεν ξεχνούν το φύλο τους και το παιχνίδι με τους άνδρες αν και είναι σοβαρές και δυναμικές γυναίκες που σταδιοδρομούν χωρίς να αναγκάζονται να δείχνουν άνδρες στην εμφάνιση. Καλό ταξίδι και στο νέο σου βιβλίο... και σε όποια άλλη περιπέτεια μπλέξεις τον επόμενο χρόνο.

Κι άλλο ένα think tank
«Το χρήμα στην άσκηση εξουσίας» υποθέτω οτι θα είναι ένα από τα πρώτα ζητήματα που θα μελετήσει σε όλες τις μορφές του το νέο κέντρο επεξεργασίας προοδευτικής πολιτικής που ίδρυσε ο Γιάννος Παπαντωνίου. Κάτι έπρεπε να κάνει τώρα που βρέθηκε (προσωρινά) εκτός κοινοβουλευτικής ομάδας και διάλεξε το καλύτερο. Μπορεί να βοηθήσει αποφασιστικά τον Γιώργο Παπανδρέου έστω και άθελά του...

Εκεί που είσαι ήμουνα
Τό πρώτο κρούσμα της μορφής διεκδίκησης που διάλεξε ο φίλος μου Βύρων Πολύδωρας, για τα επιδόματα των αστυνομικών, φάνηκε την Τετάρτη στην κινητοποίηση των συνταξιούχων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. «Εμάς δεν βρέθηκε υπουργός να μας υπερασπιστεί» φώναζαν και υποθέτω θα άρεσε στον υπουργό η εντύπωση που δημιούργησε. Ζήτησαν επίδομα θέρμανσης και διαμαρτυρήθηκαν γιατί η αύξησή τους δεν φτάνει ούτε για ένα κουλούρι.

--«Έλα Τσολιά μου»... θα μπορεί να φωνάζει πλέον ο Παναγιώτης Φασούλας στο δημαρχείο

η μιζέρια ξαναχτύπησε
Μερικές φορές είναι να απορεί κανείς με το μέγεθος της προκλητικότητας εκλεγμένων δημοτικών συμβούλων απέναντι στους πολίτες. Το δημοτικό συμβούλιο της Θεσσαλονίκης συνεδρίασε, για να εγκρίνει τη διεξαγωγή τοπικού δημοψηφίσματος αν οι πολίτες θέλουν ή όχι την κατασκευή της υποθαλάσσιας οδού η οποία συζητιέται τουλάχιστον 20 χρόνια. Υποτίθεται οτι προεκλογικά όλοι ήθελαν το δημοψήφισμα και ο Παπαγεωργόπουλος, αλλά στη συνεδρίαση δεν κατάφεραν να μαζέψουν 26 ψήφους που απαιτούνται κατά το νόμο. Κόλλησαν στους 24. Για την κοροϊδία αυτή χρειάστηκε ο Παπαγεωργόπουλος να πεί σε όλους τους δημοτικούς συμβούλους της παράταξής του οι οποίοι δεν ήταν υποψήφιοι να απουσιάζουν. Έτσι χάθηκαν επτά υποτίθεται θετικές ψήφοι. Η Χρυσούλα Γιαταγάνα τάχθηκε εναντίον του δημοψηφίσματος, λευκό ψήφισαν από την αντιπολίτευση ο Ανδρέας Κουράκης και ο Λάζαρος Ζαχαριάδης ενώ απείχαν ο Αγάπιος Σαχίνης, ο Κώστας Δρούτσας και ο Παναγιώτης Αβραμόπουλος. Κατά τα άλλα, όλοι κόπτονται για τη συμμετοχή των πολιτών στη λήψη των αποφάσεων συμπολίτευση και αντιπολίτευση.

Η Αθήνα κυβερνά και το δείχνει
Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γιώργος Σουφλιάς, προεξοφλώντας την εύκολη χειραγώγηση του δημοτικού συμβουλίου των Θεσσαλονικέων υπόγραφε τη σύμβαση παραχώρησης του έργου με την ανάδοχο κοινοπραξία «Θερμαϊκή οδός» την ώρα που συζητούσαν για το δημοψήφισμα στο δημοτικό συμβούλιο. Ο Βασίλης Παπαγεωργόπουλος δήλωσε οτι με το δημοψήφισμα το 90% θα ενέκρινε την κατασκευή της υποθαλάσσιας οδού. Αλλά προφανώς δεν ήθελε να το ρισκάρει. Από έρευνα της Μακεδονίας προέκυψε οτι το 43,7% των πολιτών συμφωνεί και το 33,7% διαφωνεί αλλά ένα ποσοστό 22,2% των πολιτών δηλώνει οτι δεν είναι ενημερωμένο. Έτσι δεν θα γίνει δημοψήφισμα για να μην μάθουν!!!

Οι πωλήσεις αναβάλονται λόγω εκλογών
Αναβάλεται για το 2008 η εισαγωγή στο χρηματιστήριο της ΔΕΠΑ και ακόμα δεν έχει αποφασίσει ο Γ. Αλογοσκούφης αν θα εισαχθεί η ... ίδια ή η θυγατρική της ΔΕΣΦΑ ου θα κατέχει τα πάγια στοιχεία του αγωγού ανά την Ελλάδα. Η ΔΕΠΑ θα απομείνει με την εμπορία. Ωραία απελευθέρωση και αποφασιστικότητα προώθησης των μεταρρυθμίσεων. Οι αναγνώστες μας πληροφορήθηκαν πρώτοι από όλους το παρασκήνιο την περασμένη Παρασκευή και τις δυσκολίες του εγχειρήματος. Τα ιδιωτικά ΕΛΠΕ δεν θέλουν να πουλήσουν. Προφανώς και η κυβέρνηση τότε τα πληροφορήθηκε και αποφάνθηκε: «Πού να μπλέκουμε τώρα... άστο για μετά τις εκλογές!» και βλέπουμε.

Δεν ξέρουν το συμφέρον τους;
Για το 2008 αναβάλεται η εισαγωγή στο χρηματιστήριο του διεθνούς αερολιμένα Αθηνών αφού κατά τα φαινόμενα ο Γ. Αλογοσκούφης δεν μπορεί να συμφωνήσει με την Hochtief να γίνει εισαγωγή μειοψηφικού πακέτου αναλογικά από όλους τους μετόχους. Κι εδώ έχουμε μιά περίπτση όπου η ιδιωτική εταιρία δεν θέλει να πουλήσει. Δεν τη συμφέρει. Μόνον το δημόσιο καίγεται να ξεπουλήσει. Αφού όμως τα έσοδα από τον ΦΠΑ πάνε καλά, γιατί επιμένει ο Αλογοσκούφης να ξεφορτωθεί τις μετοχές; Τον βαραίνουν;

Και στην Αθήνα τρέχουν
Στο δημοτικό συμβούλιο της Αθήνας έγινε αγώνας δρόμου με απώλειες (αίφνις η Φωτεινή Πιπιλή δεν συναίνεσε) για να πεισθούν οι δημοτικοί σύμβουλοι της πλειοψηφίας οτι ο Μπάμπης Βωβός έχει αγαθές προθέσεις και αυτή τη φορά θα υλοποιήσει τις υποσχέσεις του για τις οποίες δεν δεσμεύεται. Μπεχράκης και Ν. Κακλαμάνης φαίνεται οτι προσπάθησαν πολύ και τους έπεισαν. Να χρεωθεί το παλιό συμβούλιο με την απόφαση για να έχει δικαιολογία το νέο. Η αθέτηση των υποσχέσεων που είχε δώσει ο ίδιος επιχειρηματίας στον Δήμο Αθηναίων για το κτήμα Θών, δεν δίδαξαν κανέναν. Μου έκανε πάντως εντύπωση η ελάχιστη δημοσιότητα που δόθηκε στο θέμα. Ίσως πρέπει να το ψάξουμε εμείς.

Θα διευρυνθεί το Επικρατείας;
Καταβάλει φιλότιμες προσπάθειες ο Γιάννης Βαληνάκης να γίνει στις επόμενες εκλογές βουλευτής Δωδεκανήσων. Βέβαια ακόμα δεν τα έχει καταφέρει να επισκεφθεί από μιά φορά όλα τα νησιά που αποτελούν το σύμπλεγμα και τον νομό. Και παρά το όνομα, είναι 17 και βάλε. Ακόμα δεν έχει επισκεφθεί ούτε όλα τα νησιά που διαθέτουν αεροδρόμιο. Μάλλον πρέπει να το ξανασκεφθεί εκτός κι αν έχει τη δυνατότητα να εκλεγεί βουλευτής Ρόδου, όταν οι συνυποψήφιοί του θα ψηφίζονται από όλα τα νησιά.

Όλα εδώ πληρώνονται
Σχεδόν όλοι οι εκσυγχρονιστές έχουν παράπονα γιατί δεν αξιοποιούνται «επαρκώς» τα πολυποίκιλα ταλέντα τους. Τηρουμένων των αναλογιών, όλοι είναι σε καλύτερη μοίρα από τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη, ο οποίος παραμένει παντελώς αναξιοποίηστος ενώ είναι ικανός για πολλά πράγματα. Βέβαια κι ο ίδιος δεν θέλει να ανακατεύεται ή τουλάχιστον να φαίνεται οτι ανακατεύεται, αλλά πάντως τη δυσαρέσκειά του δεν μπορεί πιά να την κρύψει. Κι έχει και δίκιο. Έπαθε αυτό που έκανε στον Λαλιώτη.

Σεμνάάάάάά...
Κακώς βέβαια ο Αλέξης Τσίπρας είπε τη φράση «εγώ Βούγιας δεν γίνομαι!» γιατί έδειξε και αμετροέπεια και απειρία απαξιώνοντας έναν άνθρωπο που δεν είναι και ο χειρότερος για να γίνει παράδειγμα προς αποφυγήν, αλλά τουλάχιστον βοήθησε άθελά του τον Σπύρο Βούγια που έγινε συμπαθής γι αυτό το λόγο. Πάντως δεν συγκρίνεται η μεταπήδηση στελεχών από το ένα κόμμα στο άλλο για λόγους συμφέροντος, με την προσχώρηση σε άλλο κόμμα για να συνεχίσει να υπηρετεί τις απόψεις του ανιδιοτελώς. Ο Βούγιας δεν είναι ... Μητσοτάκης. Πάντως ο Τσίπρας δεν «μεταπήδησε» από το ΚΚΕ στον ΣΥΝ. ‘Εμεινε στον ΣΥΝ όταν αποχώρησε το ΚΚΕ.

Βρε καλώς τον πρόεδρο! Τί κάνουν οι πιγκουίνοι;


Η χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων από τον κρατικό προϋπολογισμό ήταν κάποτε μιά «νίκη» της Αριστεράς καθώς ήταν η μόνη που είχε φανερούς οικονομικούς πόρους, τις εισφορές των μελών της. Σήμερα ΠΑΣΟΚ και ΝΔ εξακολουθούν να τη στηρίζουν. Η πιό τίμια αλλά ανεφάρμοστη πρόταση είναι αυτή που έκανε ο ανεξάρτητος βουλευτής Στέφανος Μάνος: Να επεκταθεί η ιδιωτική χρηματοδότηση αλλά με διαφάνεια και αυστηρό έλεγχο. Γιατί είναι ανεφάρμοστη; Γιατί στην Ελλάδα δεν υπάρχει έλεγχος και εφαρμογή των νόμων. Νόμοι όχι μόνο υπάρχουν αλλά περισσεύουν. Όπως η νομιμοποίηση του χασίς θα έδινε τη δυνατότητα ελέγχου της ποιόττας και των «κερδών», το ίδιο ισχύει και για το «πολιτικό», «μαύρο» χρήμα

Δείχνουν μεγάλη έλλειψη πολιτικής εμπειρίας της ελληνικής σκηνής, όσοι προτείνουν κατά καιρούς κατάργηση του σταυρού προτίμησης στις εκλογές. Και μάλιστα ως μέτρο εκσυγχρονισμού ή διαφάνειας της πολιτικής ζωής. Θα ήταν αν υπήρχε κατοχυρωμένη στην πράξη η εσωκομματική δημοκρατία στα κόμματα και δεν ήταν τόσο αρχηγικά ή γραφειοκρατικά όσο είναι. Μή εξαιρουμένου του ΣΥΝ και του ΚΚΕ. Ο σταυρός είναι το τελευταίο καταφύγιο του πολίτη και του απλού μέλους του κόμματος στις επιλογές της ηγεσίας. Και η μοναδική προστασία της ελευθερίας έκφρασης των βουλευτών. Φαντάζεστε τί θα γινόταν αν π.χ. ο Καραμανλής δεν επέτρεπε να είναι υποψήφιοι ούτε όσοι έκαναν δηλώσεις – Πολύζου ή ο Παπανδρέου όσους δήλωναν όσα ο Γιάννος;


Καλές είναι οι αποκαλύψεις για το πολιτικό χρήμα, αλλά για να έχουν δημοσιογραφική αξία πρέπει να είναι νέες, τεκμηριωμένες και κυρίως σε συγκεκριμένο στόχο η δημοσιογραφική καμπάνια. Την Κυριακή είδα στο Πρώτο Θέμα ένα δισέλιδο περί Μayo (και πραγματικά υπάρχουν μιά ντουλάπα στοιχεία τα οποία έχουν δημοσιευθεί) αλλά η δικαστική κατάληξη της υπόθεσης (όχι η ουσία) ήταν να πληρώσει ο Λαλιώτης τον Μητσοτάκη. Άραγε επεδίωξε την πληρωμή ή περιορίστηκε στο ονόρε; Στο δια ταύτα: Τί θέλουμε να αποδείξουμε; Οτι τα κόμματα λειτουργούν στις οικονομικές συναλλαγές τους όπως όλη η αγορά; Ή οτι υπάρχουν πολιτικοί που έγιναν πλούσιοι από την πολιτική; Οτι οι επιχειρηματίες δίνουν λεφτά σε πολλά κόμματα και σε πολλούς πολιτικούς ή οτι δεν είναι δωρεές αλλά συναλλαγές; Συνεννοηθείτε μεταξύ σας και πείτε μας κι εμάς.
Είσαι για μιά κατάληψη;
Τώρα που κάπως υποχώρησαν τα τηλεπαράθυρα οπου έσκιζαν τα ιμάτιά τους οι συνήθεις ύποπτοι επικριτές της ανηθικότητάς τους, με αφορμή τον βιασμό στο σχολείο της Αμαρύνθου, ελπίζω να ρίξουν και μιά ματιά στο υπόλοιπο τηλεοπτικό πρόγραμμα του σταθού τους. Δεν χρειάζεται να ψάξουν πολύ. Κάθε μέρα προβάλουν ταινίες ή σήριαλ όπου χάνει η μάνα το παιδί και το παιδί τη μάνα, τα οικογενειακά ξεβρακώματα και οι αλλαξοκωλιές θεωρούνται τέχνη και οι «παρτούζες». Όπως λέει κι ο Θ. Ασκητής, «έχουμε ξεβρακωθεί ως κοινωνία και η ξεφτίλα μας κυκλοφορεί παντού: Στους δρόμους, στη συμπεριφορά μας, στη ζωή μας». Πάντως μετά το τελευταίο κρούσμα υποθέτω οτι οι επόμενες καταλήψεις θα είναι πολύ μαζικότερες και στα σχολεία θα διανυκτερεύουν περισσότερα παιδιά. Είναι το σίγουρο για μένα, αναμενόμενο για άλλους αποτέλεσμα της τηλεοπτικής διαφήμισης που προηγήθηκε.

Αποχή ή κατάληψη;
Στην ειδησεογραφία ασχολούμαστε κυρίως με τους δασκάλους και το πως θα αναπληρωθούν οι χαμένες ώρες διδασκαλίας λόγω της απεργίας τους. Την ίδια στιγμή σε όλη την Ελλάδα, σε όλα τα πανεπιστήμια γίνονται γενικές συνελεύσεις όπου προς το παρόν πλειοψηφούν οι προτάσεις π.χ. για τριήμερη αποχή από τα μαθήματα, έναντι προτάσεων π.χ. για τριήμερη κατάληψη της σχολής. Όλα αυτά τον μήνα Νοέμβριο, προμηνύουν το τί θα γίνει μετά τον Ιανουάριο. Είναι μια ευκαιρία ως τότε για την υπουργό Παιδείας Μαριέττα Γιαννάκου να παραιτηθεί ευπρεπώς και να ζητήσει μετάθεση από τον πρωθυπουργό, ώστε ο διάδοχός της να μπορέσει να διαπραγματευθεί από μηδενική βάση. Έρχεται μπόρα και η κυβέρνηση δεν έχει ομπρέλα...

Εδώ οι 13χρονοι γράφουν στην πρώτη σελίδα της Ελευθεροτυπίας, ένα πορνό-βιντεάκι δεν μπορούν να γυρίσουν;

Για την ταμπακιέρα;
Οι επικρίσεις στον αντίπαλο, είναι μιά κάποια λύση. Το ΠΑΣΟΚ ήθελε να δώσει υπηκοότητα στους Βορειοηπειρώτες πριν το 2004, αλλά το ξανασκέφτηκε καθώς η αλβανική κυβέρνηση θα μπορούσε να το χρησιμοποιήσει ως δικαιολογία για να τους στερήσει την αλβανική υπηκοότητα και όλα τα δικαιώματά τους. Οι βορειοηπειρώτες εννοείται οτι πάντοτε το ζητούσαν. Η ΝΔ έσκιζε τα ιμάτιά της ως αντιπολίτευση να μην τολμήσει να το κάνει το ΠΑΣΟΚ και θυσιάσει ζωτικά εθνικά συμφέροντα για τις ψήφους. Τώρα το ΠΑΣΟΚ υπενθυμίζει τις δηλώσεις τους γιατί δεν ξέρει τί από τα δύο να υποστηρίξει. Ναί ή όχι στους βορειοηπειρώτες. Η λύση προς το παρόν είναι το «όχι στα ψηφοθηρικά παιχνίδια της ΝΔ»...

Εμείς «επίδομα θέρμανσης» πήραμε από τη Γιούροπανκ. Δάνειο. Εσείς;

Το επόμενο βίντεο, το θέλω με ... δεσπότη

Δεν υποκύπτουμε σε εκβιασμούς
Μόνον η Κατερίνα Παπακώστα τόλμησε να πεί οτι τη στιγμή που δεν δίνουμε όσα υποσχεθήκαμε στην παιδεία, ή στην Υγεία, δεν μπορούμε να σηκώνουμε τους τόνους για να τα δώσουμε στη δημόσια τάξη. Μπράβο βρε Κατερίνα. Εσύ τιμάς τα παντελόνια που φοράς. Αλλά από την άλλη, δεν μπορείς να φανταστείς τί κινητ΄ριος μοχλός για την κοινωνία είναι ο υπόκοσμος. Οι εγκληματίες. Οι εκτός νόμου. Χωρίς αυτούς δεν θα υπήρχαν φυλακές, φύλακες, δικαστήρια, δικαστές, γραμματείς και φαρισαίοι, δικηγόροι, δημοσιογράφοι, αστυνομικοί, αστυνομικοί σντάκτες και πλήθος άλλων ειδικοτήτων. Το ΑΕΠ θα μειωνόταν τουλάχιστον κατά 25% κατά την άποψη του Αλογοσκούφη, στην πραγματικότητα περισσότερο αν δεν υπήρχε η παρανομία και η παραικονομία. Πες στον Ανδρουλάκη να σου δανείσει το «Κεφάλαιο» του Μάρξ, όπου τα αναλύει μιά χαρά. Το δικό μου σε κάποιον το δάνεισα και ξέχασε να μου το επιστρέψει

Τί τον κοιτάτε ρε; Πετάξτε έξω αυτόν που πρότεινε να υποβιβαστεί ο ΠΑΟΚ.

Που τα μαθαίνεις όλα;
Ειναι τρομερό το ταλέντο που έχει ο Βαγγέλης Βενιζέλος, να βάζει στη σειρά δυνατές λέξεις, με αξιόλογη διαύγεια και εντυπωσιακή αλληλουχία, οι ποίες όμως δεν λένε τίποτα. Ελάχιστοι είχαν τέτοιες ρητορικές ικανότητες και τις χρησιμοποιούσαν για να πούν τίποτα. Συνήθως όταν τελειώνει μιά δήλωσή του, ακόμα και πεπειραμένοι δημοσιογράφοι είναι σίγουροι οτι έλαβαν μιά πλήρη, ειλικρινή και τολμηρή απάντηση. Μόνο οι ακροατές, αν τους ρωτήσεις αμέσως μετά: «τί είπε;» θα σου πουν... «δεν κατάλαβα, αλλά μου άρεσε»! Πάρτε μια γεύση: «Πηγαίνοντας στο συνέδριο χρειαζόμαστε κείμενα, συζητήσεις, σαφείς θέσεις(.....) οι οποίες να είναι καινοτομικές, υπεύθυνες και ευαίσθητες κοινωνικά, διότι αλλιώς χάνουμε την ψυχή μας και δεν έχουμε καμιά διάθεση να την χάσουμε». Δηλαδή;

Δεν υπάρχουν σχόλια: