Τρίτη, Νοεμβρίου 07, 2006

Ζήσε Μάη μου να φάς τριφύλλι

Κανένα πρόβλημα του ΠΑΣΟΚ δεν λύθηκε, ούτε και έγινε καμιά απόπειρα επίλυσής του, αλλά η ελπίδα πεθαίνει πάντα τελευταία. Αυτή την ελπίδα ήθελε προφανώς να ενισχύσει ο Γιώργος Παπανδρέου προαναγέλοντας με ... συνέντευξή του στα ΝΕΑ τη διεξαγωγή «προγραμματικού συνεδρίου» του χρόνου την άνοιξη. Δηλαδή σε χρόνο που οι εκτιμήσεις του ΠΑΣΟΚ λένε οτι θα είναι η προεκλογική περίοδος.

Η εξαγγελία είναι προφανές οτι έγινε για να τερματιστούν οι όποιες συζητήσεις και επικρίσεις μετά το αποτέλεσμα των δημοτικών εκλογών που αν και «ανέτρεψε το πολιτικό σκηνικό» εκ πρώτης όψεως, έγινε μια νέα «αφετηρία» σε μιά δεύτερη σκέψη αι τώρα οδηγεί σε «προγραμματικό συνέδριο» για να καλυφθεί το κενό που επισήμως πλέον υπήρχε στο πολιτικό πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ.

Η υπογράμμιση από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ του πολιτικού χρόνου, είναι πλέον ολοφάνερη στα στελέχη του κόμματος. Τον χειμώνα προετοιμάζεται το συνέδριο, την άνοιξη συσπειρώνονται όλοι χωρίς αμφισβητήσεις της ηγεσίας στο προεκλογικό συνέδριο και το φθινόπωρο αντιμετωπίζεται κατά τους υπολογισμούς της ηγεσίας στις κάλπες η ΝΔ περίπου πέντε μήνες πριν από την κανονική λήξη της τετραετίας. Επομένως πρέπει να μπουν τα κεφάλια μέσα ή κατά την επίσημη ορολογία «τέρμα στην εσωστρέφεια»

Δεδομένου οτι τις προηγούμενες μέρες η γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Μαριλίζα Ξενογιανακοπούλου είχε διαμηνύσει σε στελέχη του στενού περιβάλλοντος του προέδρου, οτι η εκλογή της είχε επικυρωθεί από το προηγούμενο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, ώστε να τερματιστούν διαρροές που η ίδια εκτιμούσε οτι διοχετεύονται για να την πιέσουν να παραιτηθεί αυτοβούλως, έλαβε και την απάντησή της: Το «προγραμματικό συνέδριο» θα «επικυρώσει» και την εκλογή νέου γραμματέα.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ με τη συνέντευξή του ξεκαθαρίζει (αν και ουδείς το αμφισβήτησε) οτι ο ίδιος θα οδηγήσει το ΠΑΣΟΚ στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση με στόχο τη νίκη και την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας. Η συνέντευξη Παπανδρέου έγινε δεκτή ευμενώς από το σύνολο των στελεχών του ΠΑΣΟΚ με την υπογράμιση οτι το συνέδριο είχαν ζητήσει με δηλώσεις τους δεκάδες στελέχη, αλλά δεν είχε συζητηθεί πότε ως πιθανότητα στο Πολιτικό Συμβούλιο ή στο Εθνικό Συμβούλιο. Όλοι πάντως βρίσκουν θετικά στοιχεία στην προοπτική του προγραμματικού συνεδρίου, απλώς το κάθε στέλεχος από την πλευρά του και ανάλογα με τις προσωπικές τους στρατηγικές, επιθυμούν να γίνουν οι διασαφηνίσεις που βολεύουν τις επιδιώξεις τους.

Μεταξύ των πρώτων αντιδράσεων σταχυολογούμε τη δήλωση του Ευάγγελου Βενιζέλου ο οποίος έδωσε έμφαση στο γεγονός οτι πληροφορήθηκε απ΄τη συνέντευξη του Γιώργου Παπανδρέου την πραγματοποίηση του προγραμματικού συνεδρίου. Ο Άκης Τσοχατζόπουλος ζήτησε να οργανωθεί έτσι το συνέδριο ώστε να φτάσει ο διάλογος και στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ αλλά και στην κοινωνία με τη διεξαγωγή περιφερειακών συνεδρίων σε κάθε μιά από τις 13 περιφέρειες. Ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης εξέφρασε τη διακαή του επιθυμία για το συνέδριο αλλά θα προτιμούσε όπως είπε και την επανίδρυση του ΠΑΣΟΚ για να αλλάξει ριζικά. Ο Κώστας Σκανδαλίδης είπε οτι το συνέδριο θα εξυπηρετησει πολλούς στόχους ταυτόχρονα και επανέλαβε οτι ο Γιώργος Παπανδρέου πρέπει να βάλει στο γήπεδο την πρώτη ομάδα ενώ υπογράμμισε οτι το ΠΑΣΟΚ είναι ακόμα ένα κόμμα αξιωματούχων και μηχανισμών τους οποίους χρησιμοποιούν όλοι. Ο Γιάννος Παπαντωνίου ζήτησε τη συγκρότηση ηγετικής ομάδας και είναι ο μόνος που επεσήμανε οτι η ... μετάθεση του προγράμματος για τον Απρίλιο είναι μεγάλη αργοπορία. Την αυτονόητη αυτή επισήμανση είναι βέβαιο οτι εκ των πραγμάτων αδυνατούν να υιοθετήσουν στη Χαριλάου Τρικούπη.

Ο ... επίσημος προπαγανδιστικός μηχανισμός της Χαριλάου Τρικούπη δεν παρέλειψε να επισημάνει οτι η προαναγγελία του συνεδρίου από τον πορόεδρο του ΠΑΣΟΚ ήταν μιά κίνηση ματ, απέναντι σε όσους καλλιεργούσαν κλίμα ηττοπάθειας στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ. Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε στη συνέντευξη οτι η διεξαγωγή του συνεδρίου την άνοιξη είναι λογική γιατί ολοκληρώνεται μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2007 ο προγραμματισμός που είχε γίνει και ο στόχος είναι να δώσει το ΠΑΣΟΚ μεγαλύτερο βάρος στην προεκλογική εκστρατεία, στην ενίσχυση του προγραμματικού λόγου, στην επαφή με τους πολίτες και όχι φυσικά ο εγκλωβισμός των μελών σε καταστάσεις εσωστρέφειας.

Μέ την εξαγγελία του συνεδρίου προφανώς πήραν αναβολή οι αλλαγές προσώπων που ο ίδος ο Γιώργος Παπανδρέου είχε ... εξαγγείλει μιλώντας στο πρώτο πολιτικό σμβούλιο μετά τις δημοτικές εκλογές. Στη συνέντευξη ο Γ. Παπανδρέου περιορίστηκε να επαναλάβει οτι τόσο η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου όσο και όλα τα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ έχουν την εμπιστοσύνη του.

Ο προεδρος του ΠΑΣΟΚ έχει ολοκληρώσει πάντως έναν κύκλο επαφών με βασικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ μετά τις εκλογές και έχει κατασταλάξει ή επηρεαστεί από αυτά στις αποφάσεις του. Για παράδειγμα υιοθετεί πλέον στις συζητήσεις του μαζί τους τη διαπίστωση οτι εξακολουθεί να υπάρχει ένα τμήμα των πολιτών το οποίο δεν δέχεται ακόμα να ακούσει τίποτα για το ΠΑΣΟΚ λόγω της προηγούμενης κυβερνητικής του θητείας αλλά και ένα μέρος ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ (της τάξης του 10%) που επίσης κρατάει αποστάσεις, είτε αυτοί είναι πρώην «εκσυγχρονιστές» που θεωρούν οτι παραγκωνίστηκαν είτε είναι «θύματα» της πολιτικής των εκσυγχρονιστών και θε ρούν οτι δεν έχουν «αποκατασταθεί».

Οι προσπάθειές μας το επόμενο χρονικό διάστημα, φέρεται να τονίζει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σ’ αυτές τις επαφές είναι να αποσπάσουμε τη συναίνεση και την θετική ψήφο των πολιτών γιατι το ΠΑΣΟΚ είναι η μοναδική τους ελπίδα. Προαναγγελία πρωτοβουλιών θα πρέπει να θεωρείται και η αποστροφή της δήλωσης του προέδρου του ΠΑΣΟΚ οτι πρέπει να βελτιωθούν οι σχέσεις με την Αριστερά και οτι θα υπάρξει συνεργασία με πολιτικές δυνάμεις και προσωπικότητες (της Αριστεράς) που μπορούν να συμβάλουν στο αύριο της χώρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: