Παρασκευή, Μαΐου 24, 2013

H Μαγική εικόνα μέσα από τα ΜΜΕ και η πραγματική εικόνα της Ελλάδας



Ας ασχοληθούμε πάλι με την μαγική εικόνα την οποία προσπαθεί να δημιουργήσει η κυβέρνηση και η τρόϊκα με το οικονομικό επιτελείο στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Η μαγική εικόνα δημιουργείται πρώτον με την υποβάθμιση των πραγματικών γεγονότων και συνθηκών και δεύτερον με την διόγκωση ασήμαντων ή μικρής σημασίας γεγονότων και την προβολή μελλοντικών προσδοκιών, ως πραγματικών και αναμφισβήτητων γεγονότων. Τα πραγματικά γεγονότα που πρέπει να υποβαθμιστούν για να δημιουργηθεί η μαγική εικόνα, το 1.300.000 άνεργοι. Οι 400.000 οικογένειες όπου δεν υπάρχει ούτε ένας εργαζόμενος. Οι 300.000 εργαζόμενοι που είναι απλήρωτοι εδώ και ένα χρόνο ή σχεδόν ένα χρόνο. Οι 700.000 εργαζόμενοι οι οποίοι είναι απλήρωτοι από λίγες εβδομάδες έως λίγους μήνες και παίρνουν έναντι. Οι σχεδόν 100.000 το χρόνο νέοι μορφωμένοι που μεταναστεύουν στο εξωτερικό, αν το καταφέρουν για να ζήσουν αφού στην Ελλάδα δεν υπάρχουν δουλειές. Η απελπισία οδηγεί πάνω από έναν έως κατά μέσο όρο δύο άτομα την ημέρα στην αυτοκτονία. Αυτός ο πόνος και το αίμα πρέπει να υποβαθμιστεί μαζί με τον πόνο των υπολοίπων 3.500.000 Ελλήνων εργαζομένων που δεν ανήκουν στις παραπάνω κατηγορίες, αλλά έχουν υποστεί μειώσεις στο εισόδημά τους από 30 έως 60%, υφίστανται υπερφορολόγηση και κινδυνεύουν να χάσουν τα σπίτια τους που πήραν με στεγαστικό δάνειο ή άλλη ακίνητη περιουσία που κληρονόμησαν από τους γονείς τους, οι τιμές συνεχίζουν να αυξάνονται πράγμα που σημαίνει φτωχοποίηση και εξαθλίωση για την πρώην μεσαία τάξη των εργαζόμενων και των αυτοαπασχολούμενων.


Πάμε τώρα να αρχίσουμε να διογκώνουμε μικρά γεγονότα και να προβάλουμε τις προσδοκίες ως γεγονότα για να φτιάξουμε τη μαγική εικόνα, αφού σβήσαμε την πραγματική. Την 1η Μαίου είχαμε με την ευκαιρία της Πρωτομαγιάς κάποιες μικρής έκτασης συγκεντρώσεις εργαζομένων όπου ακούστηκαν αντιμνημονιακά και αντικυβερνητικά συνθήματα, αλλά σε γενικές γραμμές έχουν υποχωρήσει οι έντονες διαμαρτυρίες για τη μείωση των εισοδημάτων, την κατάργηση της εργατικής νομοθεσίας, και την αύξηση των τιμών και της φορολογίας, τα οποία οδηγούν σε μείωση της αγοραστικής τους ικανότητας.

Η τρικομματική κυβέρνηση, παρά τις τριβές συνεχίζει να κυβερνά και να εκπληρώνει τους στόχους του μνημονίου, να παίρνει τις δόσεις και να εξοφλεί με αυτά ομόλογα της ΕΚΤ και η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών προχωράει κουτσά στραβά σύμφωνα με το πρόγραμμα. Στο κέντρο της Αθήνας, οι διαδηλώσεις μειώθηκαν ενόψει του καλοκαιριού, οι εκπαιδευτικοί επιστρατεύθηκαν χωρίς αντιδράσεις, οι εξετάσεις προχωράνε, και στην Ερμού όπου υπάρχουν άδεια μαγαζιά, αρχίζουν και ανοίγουν νέα στη θέση εκείνων που έκλεισαν. Τα ενοίκια έχουν πέσει και τα εστιατόρια μπορεί να μην έχουν μεγάλη πελατεία, αλλά ενόψει του καλοκαιριού αρχίζουν πάλι να έχουν πελάτες. Η εμπιστοσύνη των μέσων ενημέρωσης στο μέλλον της χώρας μέσα στο ευρώ έχει ανέβει σε σύγκριση με τον Ιούνιο που υπήρχε ανοιχτή τρομοκρατία ότι οδηγούμαστε στην έξοδο με κίνδυνο να μην έχουμε φάρμακα εισαγωγής, να κουρευτούν οι καταθέσεις, να λείπουν καύσιμα και να κλείσουν οι τράπεζες. Οι τουριστικές κρατήσεις είναι σε καλά επίπεδα, οι αυτοκινητόδρομοι που έχουν σταματήσει πριν από 3 χρόνια εγκαινιάζονται πάλι, έστω και με δανεικούς εργαζόμενους και μηχανήματα που κινούνται σαν σκηνικό μπροστά στις κάμερες, η κυβέρνηση υποσχέθηκε ότι θα αρχίσει να πληρώνει τα πάνω από 8 δισεκατομμύρια ευρώ που έπρεπε να πληρώσει ως τον Δεκέμβριο του 2012, αλλά δεν τα πλήρωσε για να εμφανίσει εκτέλεση του προϋπολογισμού και οι τραπεζικές καταθέσεις που έχουν μειωθεί κατά 90 δισεκατομμύρια ευρώ από το 2009, άρχισαν να αυξάνονται 7% από τα κατώτερα επίπεδα πριν από ένα χρόνο. Το πρωτογενές έλλειμμα λέει η κυβέρνηση ότι θα μηδενιστεί το 2013, και το 2014 θα έχει πλεόνασμα, αν και η ύφεση σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ είναι 5,3% το πρώτο τρίμηνο, τα έσοδα είναι τα μισά των προϋπολογισθέντων, αλλά σε ένα χρόνο θα έχουμε σύμφωνα με την ΕΕ 0,6% αύξηση του ΑΕΠ, ανάπτυξη για πρώτη φορά μετά από πέντε χρόνια συνεχούς ύφεσης. Αποφασίστηκε να απολυθούν 15.000 δημόσιοι υπάλληλοι και στη θέση τους να προσληφθούν νέοι και πτυχιούχοι.

Αυτό που επίσης θα μπορούσε να αλλάξει την εικόνα θα ήταν οι μεγάλες άμεσες ξένες επενδύσεις και οι αποκρατικοποιήσεις δημόσιων εργαζόμενων, και μάλιστα έγινε η πρώτη, ο ΟΠΑΠ, καθώς η κυβέρνηση πούλησε το 33% έναντι 652 εκατομμυρίων ευρώ έναντι τιμής στόχου που είχε τεθεί από ξένη τράπεζα σύμβουλο το 2009 17 δισεκατομμυρίων για το ίδιο 33%. Πάντως έγινε μια αρχή στις πωλήσεις δημόσιας περιουσίας στο 10% της αξίας της το 2009. Ο ΟΠΑΠ βέβαια πουλήθηκε στο 3% της τιμής στόχου, αλλά είναι περίπου στο 10% της τότε χρηματιστηριακής αξίας και χωρίς τίμημα για το μάνατζμεντ, αλλά και έτσι υπήρξε μόνον μία προσφορά.  

Το εμπόδιο για τις ξένες επενδύσεις είναι η ελληνική νομοθεσία και το δικαστικό σύστημα καθώς κανένας ξένος υποψήφιος επενδυτής δεν είναι διατεθειμένος να τηρήσει τη νομιμότητα ή να ριψοκινδυνεύσει να κηρυχθεί παράνομος από τα δικαστήρια. Παρόλα αυτά υπάρχει αισιοδοξία ότι ο ελληνικός λαός έχει ακόμα αντοχές να αντέξει κι άλλο πόνο, αν και η ανεργία μεταξύ των νέων έχει φτάσει στο 64% και επομένως μόνον αν όλοι μεταναστεύουν, θα ανακουφιστεί το κοινωνικό καζάνι που είναι έτοιμο να εκραγεί ανεξέλεγκτα ανά πάσα στιγμή.

Όλοι αναρωτιούνται: Πόσο ακόμα μπορεί να αντέξει;

Σε γενικές γραμμές, αυτή είναι η γενική εικόνα που καλλιεργείται από την κυβέρνηση και τα παπαγαλάκια της, δεν λέγονται ανοιχτά ψέματα, αλλά μισές αλήθειες που είναι χειρότερες από ολόκληρα ψέματα και όποιος τσιμπήσει.


Δεν υπάρχουν σχόλια: