Πέμπτη, Απριλίου 12, 2012

ΝΔ και ΠΑΣΟΚ είναι κάτω από 40% και δεν εξασφαλίζουν αυτοδυναμία. Θα χρειαστούν και το ΛΑΟΣ για να κυβερνήσουν. Και τη Ντόρα.




Ολόκληρο το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα ετοιμάζεται για την απαραίτητη ανακεφαλαιοποίησή του, την ίδια στιγμή που αποδεικνύεται ότι η άφθονη ρευστότητα που τους έδωσε η ΕΚΤ δεν αρκεί για να αλλάξει την εικόνα τους. Ούτε τρείς μήνες χρόνο δεν τους έδωσε. Την ίδια στιγμή το ελληνικό τραπεζικό σύστημα ετοιμάζεται να φτιάξει μια εικόνα για το μέλλον του, το οποίο όμως πρέπει να το δεί ως μέρος του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος. Αλλιώς δεν θα βλέπει την εικόνα και θα κάνει λάθος υποθέσεις. Η επόμενη κυβέρνηση, δεν μπορεί να έχει σχέδιο για το μέλλον της χώρας, αν δεν έχει προηγουμένως ένα σχέδιο για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα.
Αντί να κάνουν οι 4 εκπρόσωποι του κόμματος του μνημονίου, διάφορες άσχετες δηλώσεις για άσχετα θέματα, αν θέλουν να ανακόψουν την πτωτική πορεία των κομμάτων τους, καλό θα είναι να διαμορφώσουν διαφορετικές προτάσεις από αυτές της τρόϊκας. Η τρόϊκα δεν είναι ελληνικό κόμμα, δεν θα νομιμοποιηθεί στις εκλογές, κι αν τα κόμματα αυτά θέλουν να επιβιώσουν πρέπει να διαχωρίσουν τη θέση τους. Όπως ο Παπανδρέου ισχυρίζεται ότι στις δημοτικές εκλογές του 2010 έλαβε νομιμοποίηση για το μνημόνιο και για την προσφυγή στο ΔΝΤ, γιατί προειδοποίησε ότι αν δεν εκλεγεί ο Σγουρός, θα πάμε σε εκλογές, (!!!) έτσι και στις 7 Μαίου, το κόμμα του μνημονίου θα ισχυριστεί ότι νομιμοποιήσαμε το μοναδικό πρόγραμμα για τη σωτηρία της χώρας, δηλαδή το μνημόνιο της τρόϊκας.
Η στρατηγική αυτή είναι αμφίβολο αν θα διασώσει το ΠΑΣΟΚ από μεγαλύτερη καταστροφή, όπως γίνεται ως τώρα που η ΝΔ έχει επωμιστεί όλη τη φθορά και το πολιτικό κόστος. Σίγουρα πάντως δεν θα βοηθήσει τη ΝΔ αν συνεχίσει να κάνει αυτό που έκανε ως τώρα. Δεν είναι λογικό να περιμένεις ότι θα υπάρξουν διαφορετικά αποτελέσματα αν συνεχίσει την ως τώρα τακτική της.
Μάλιστα ήδη όπως έδειξε η τελευταία μέτρηση της VPRC το εκλογικό σύστημα ήδη έχει περάσει σε νοθεία του αποτελέσματος γιατί δεν ισχύουν οι προβλέψεις που ίσχυαν ως δεδομένες όταν ο νόμος αυτός συντάχθηκε από τον Σκανδαλίδη και τροποποιήθηκε από τον Παυλόπουλο. Σύμφωνα λοιπόν με την τελευταία μέτρηση, η ΝΔ παίρνει με το ποσοστό της 52 έδρες και παίρνει άλλες 50 ή 51 έδρες μπόνους, αλλοιώνοντας το εκλογικό αποτέλεσμα στη βουλή όπου δημιουργείται μια νόθα πλειοψηφία. Είναι εντελώς διαφορετικό ένα κόμμα να παίρνει 40% των έγκυρων ψηφοδελτίων άρα να έχει 120 έδρες και να παίρνει μπόνους άλλες 50 ώστε να έχει ισχυρή πλειοψηφία και κοινοβουλευτική αυτοδυναμία, όπως πήρε το ΠΑΣΟΚ το 2009, ή ο Καραμανλής το 2007 και διαφορετικό να παίρνεις 18% και 50 έδρες και να παίρνεις δώρο άλλες τόσες. Δεν μπορεί να κυβερνήσει μια κυβέρνηση η οποία θα στηρίζεται σε τέτοια συγκυριακή πλειοψηφία, γιατί θα έχει ανατραπεί σε έναν μήνα ή σε ένα τρίμηνο. Το δεύτερο συμπέρασμα είναι ότι η αυτοδυναμία του κόμματος του μνημονίου δεν επιτυγχάνεται από το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ. Κάθε άλλο. Η πορεία και των δύο κομμάτων είναι πτωτική και υπάρχουν μόνον 10 μέρες που θα γίνονται ακόμα μετρήσεις. Αλλά η πολιτική στρατηγική είναι αμφίβολο αν μπορεί να αλλάξει τις τελευταίες 15 μέρες. Επειδή λοιπόν σήμερα η ΝΔ έχει την κρίσιμη σύσκεψη κατά την οποία θα αποφασίσουν τα σλόγκαν, τα συνθήματα και τη στρατηγική της τηλεοπτικής της καμπάνιας, δηλαδή το 80% της προεκλογικής της δράσης, σπεύδω να τους δώσω μια δωρεάν συμβουλή, αφού κανείς δεν την ζήτησε ως τώρα: Αλλάξτε εντελώς τη γραμμή σας, διαχωρίστε τη θέση σας από την τρόϊκα και το πρόγραμμά της και αφήστε το ΠΑΣΟΚ να είναι το μόνο που θα την υποστηρίξει μετεκλογικά. Η ίδια συμβουλή ισχύει και για το ΠΑΣΟΚ αλλά δεν νομίζω ότι θα πιάσει ακόμα κι αν την υιοθετούσε. Ενώ στον κόσμο της ΝΔ υπάρχει μεγάλος αριθμός ψηφοφόρων που έχει τη γνώμη ότι η «μνημονιακή» στροφή του Σαμαρά ήταν μικρής διάρκειας κίνηση τακτικής και όχι στρατηγική προσχώρηση στο κόμμα του μνημονίου. Άρα υπάρχει μια μικρή αλλά κρίσιμη μάζα, την οποία μπορεί κυριολεκτικά να πείσει πάνω από την κάλπη να μην ψηφίσει τους Ανεξάρτητους Έλληνες του Παναγιώτη Καμμένου. Έτσι η εκλογική του επίδοση μπορεί να περιοριστεί στο 10% και η ΝΔ να διατηρήσει το κρίσιμο ποσοστό του 20%. Διαφορετικά η κατάρρευση που ήταν αναμενόμενη και ήδη διαγράφεται στις μετρήσεις θα συνεχιστεί. Δεν βλέπω δηλαδή να πιάνει πιά η απειλή ότι μόνο η τρόϊκα μπορεί να μας κρατήσει στο ευρώ, γιατί έχει γίνει φανερό το αντίθετο.

Είμαι βέβαιος ότι δεν θα ακούσουν την συμβουλή μου, αλλά εγώ ένας απλός σχολιαστής των γεγονότων είμαι. Απλώς είχα πάντοτε προβλέψει 3 μήνες πριν από τις δημοσκοπήσεις, όλες αυτές τις ανατροπές του πολιτικού σκηνικού. Η δήλωση του Παπαδήμου ότι το έργο της κυβέρνησής του δεν σταμάτησε χθές αλλά θα συνεχιστεί και μετά τις εκλογές όποιος κι αν είναι ο πρωθυπουργός, δεν βοηθάει καθόλου. Πάνω από το 80% των πολιτών θέλουν να αλλάξει η λάθος πολιτική που ακολουθείται. Η τελευταία μέτρηση το φέρνει στο 91%, δηλαδή ακόμα και μέσα στο κτίριο της Συγγρού ή της Ιπποκράτους πιστεύουν ότι έχουν πάρει λάθος δρόμο.
Είναι απλώς συμβολικό το γεγονός ότι τα ίδια τα κόμματα του μνημονίου ως νομικά πρόσωπα θέλουν διάσωση από τα μέλη τους γιατί είναι και οικονομικά χρεοκοπημένα. Ήταν απαράδεκτη η τελευταία τροπολογία που ψήφισαν στη Βουλή σύμφωνα με την οποία τα δύο κόμματα είναι οι μόνοι δύο δανειολήπτες στην Ελλάδα, οι οποίοι αν και έχουν εκχωρήσει στις τράπεζες την κρατική επιδότηση, δηλαδή την έχουν προεισπράξει από τις τράπεζες, ως το 2016, παίρνουν επιπλέον εκατομμύρια να ξοδέψουν στα μέσα ενημέρωσης – ελπίζω να τα ξοδέψουν αναλογικά για να πληρωθούν τουλάχιστον οι εργαζόμενοι που είναι απλήρωτοι – με προστασία από τις τράπεζες. Για κανέναν άλλον τίμιο Έλληνα φορολογούμενο νοικοκύρη ή επιχειρηματία δεν έγινε τέτοια ρύθμιση. Ούτε έγινε για όλα τα κόμματα, αλλά μόνον γι αυτά που έχουν προεξοφλήσει τις κρατικές επιδοτήσεις.
Αυτό το συμβολικό γεγονός συνάδει απολύτως με την πολιτική τους κατάρρευση. Γι αυτό καταρρέουν. Γιατί αντί να διασώσουν τα κόμματά τους οικονομικά στηριζόμενα στα μέλη τους, παίρνουν χρήματα από το κρατικό ταμείο, από τους φορολογούμενους, από τους φτωχούς και από τους άνεργους και από τους νέους. Αν απευθύνονταν στα μέλη τους και ισχυρίζονται ότι το ΠΑΣΟΚ έχει 200.000 μέλη και η ΝΔ έχει περισσότερα, θα μπορούσαν να ξοφλήσουν όλα τα χρέη τους, με 400 ευρώ το κάθε μέλος. Οι μισοί θα μπορούσαν να δώσουν αυτά τα 400 ευρώ, γιατί έχουν βγάλει πολύ περισσότερα με τα ρουσφέτια που τους έχει κάνει το κόμμα εδώ και δεκαετίες. Οι άλλοι μισοί που ίσως δυσκολεύονται θα μπορούσαν να προσφέρουν ένα μεροκάματο το μήνα από το μισθό τους μέχρι να συμπληρώσουν τα 400 ευρώ που είναι πλέον ένας ολόκληρος μισθός, ενώ ήταν ένα 15μερο πριν 2 χρόνια, κι έτσι να καταλάβουν σε ποιο κόμμα ανήκουν.

Αντί γι αυτή την τίμια λύση, έβαλαν χέρι στο ταμείο των φτωχών Ελλήνων για να πάρουν 7,5 εκατομμύρια ευρώ. Ενώ τα δέκα υψηλόβαθμα στελέχη, έχουν αυτά τα χρήματα στους προσωπικούς τους λογαριασμούς. Πώς να μη σκεφτώ ότι πέρασε η εποχή που οι πολιτικοί ξόδευαν από την προσωπική τους περιουσία ή της γυναίκας τους (όπως ο Βενιζέλος) για να χρηματοδοτήσουν την πολιτική τους δράση. Ο τελευταίος ήταν ο Ευάγγελος Αβέρωφ, ο οποίος πούλησε πολλά από τα ακίνητα που του ανήκαν για να πληρώσει τα χρέη που δημιούργησε η ΝΔ όσο ήταν εκείνος αρχηγός. Ούτε να αφήσει απλήρωτα τα χρέη διανοήθηκε ούτε να εκβιάσει μεγάλους επιχειρηματίες και τραπεζίτες να γίνουν χορηγοί. Πούλησε ακίνητα στο Μαρούσι και στην Κηφισιά που είχε κληρονομήσει για να πληρώσει τα χρέη της ΝΔ που εκείνος ενέκρινε ως αρχηγός, το σύντομο διάστημα που ήταν αρχηγός του. Ποιος από τους σημερινούς πολιτικούς αρχηγούς ξοδεύει την προσωπική του περιουσία; Κανείς;

Δεν υπάρχουν σχόλια: