Τετάρτη, Φεβρουαρίου 29, 2012

Οι αγορές δεν πιστεύουν τον Παπαδήμο και τον Νταλάρα


Μένουν λίγες μέρες για την ολοκλήρωση των διαδικασιών του PSI το κουρέματος των ομολόγων του ελληνικού δημοσίου στα χέρια ιδιωτών. Άρα τα πράγματα έχουν ξεκαθαρίσει όπως μας διαβεβαιώνουν Έλληνες και ξένοι πολιτικοί οι οποίοι εμπλέκονται. Η διαφορά των πολιτικών από τους ανθρώπους των αγορών είναι ότι πρώτοι μιλάνε με την όποια αξιοπιστία διαθέτουν, ενώ οι δεύτεροι όχι μόνο μιλάνε αλλά και ενεργούν με βάση τη γνώμη τους. Αυτή τη στιγμή λοιπόν τα σπρέντς και τα CDS των ελληνικών ομολόγων είναι στα ύψη και φτάνουν στο 96% πιθανότητα χρεοκοπείας, να μην πληρωθούν δηλαδή. Μέχρι εδώ καλά. Από την άλλη όμως αυτή τη στιγμή όποιος θέλει να αγοράσει ελληνικό ομόλογο στη δευτερογενή αγορά μπορεί να το αγοράσει στο 15% και πάντως κάτω από το 20% της ονομαστικής του αξίας. Αυτό δεν είναι λογικό αν πρόκειται να εφαρμοστεί το κούρεμα όπως έχει ανακοινωθεί. Γιατί κάποιος που έχει στην κατοχή του ομόλογο που λήγει 20 Μαρτίου ή αργότερα μπορεί να το ανταλλάξει με μετρητά κατά 15% συν ένα ομόλογο για το υπόλοιπο 32% με βαθμολογία ΑΑΑ γιατί να θέλει να το πουλήσει σήμερα στο 15% της ονομαστικής του αξίας; Ιδίως με την τεράστια ρευστότητα που έχει δώσει στο τραπεζικό σύστημα η ΕΚΤ και ετοιμάζεται να δώσει μεγαλύτερη;
Σε λίγες μέρες δηλαδή κάποιος θα πάρει πίσω το 15% που έδωσε σε μετρητά και θα του μείνει δώρο ένα ομόλογο ΑΑΑ, ύψους 32% της ονομαστικής αξίας. Η μόνη λογική εξήγηση είναι ότι η αγορά δεν πιστεύει ότι θα γίνει το PSI έτσι όπως έχει ανακοινωθεί αλλά ότι θα ενεργοποιηθούν τα CDS δηλαδή θα έχουμε πιστωτικό γεγονός. Αλλά και το ΕFSF και η ΕΚΤ προφανώς έχουν την ίδια γνώμη γιατί αφού από εκείνους εξαρτάται η επιτυχία του κουρέματος κι εφόσον υπάρχουν στην αγορά ιδιωτικές τράπεζες που προσφέρουν ομόλογα στο 15% της ονομαστικής τους αξίας, θα έσπευδαν να τα αγοράσουν ώστε να εξασφαλίσουν τη διαφορά και να κάνουν πιο βιώσιμο το αποτέλεσμα.
Επειδή όμως πάντοτε υπάρχει εξήγηση, ακόμα κι αν εμείς την αγνοούμε, σημαίνει ότι οι αγορές δεν πιστεύουν αυτά που λέγονται με τον πιο επίσημο τρόπο. Οι υποβαθμίσεις των οίκων αξιολόγησης, φαίνεται να τους έχουν πείσει για το αντίθετο από ότι μας λένε. Ότι δεν είναι σίγουρη η επίτευξη συμφωνίας ως τις 20 Μαρτίου. Άρα περιμένουν ένα τέτοιο πιστωτικό γεγονός ως τις 20 Μαρτίου.
Οι μόνοι σίγουροι για την επιτυχία του εγχειρήματος αυτή τη στιγμή είναι η ελληνική κυβέρνηση και ο Τσάρλς Νταλάρα, δηλαδή αυτοί που για λόγους σκοπιμότητας, λόγω της ιδιότητάς τους, είναι υποχρεωμένοι να είναι αισιόδοξοι στις δημόσιες δηλώσεις τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: