Σάββατο, Ιουνίου 04, 2011

Φόβος και αλληλεγγύη


Τετάρτη και Πέμπτη είχαμε μόνον μουσική στον Φλάς λόγω της 48ωρης απεργίας των τεχνικών της ΕΤΕΡ εξαιτίας της απόλυσης των τριών τεχνικών. Την Τετάρτη ήδη είχαμε μάθει ότι η επιδίωξη της διοίκησης είναι η μείωση του συνολικού προϋπολογισμού του σταθμού κατά 50%. Άρα γνωρίζαμε ότι αυτή είναι μόνον η αρχή. Πρότεινα αυτό που γνωρίζετε και μπορείτε να διαβάσετε εδώ.(http://antoniskokorikos.blogspot.com/2011/06/blog-post.html) Η άποψη των υπολοίπων ήταν να περιμένουμε μια συγκεκριμένη πρόταση από τη διοίκηση. Καταβάλλεται μια προσπάθεια να μην μείνει κανείς άνεργος και να επιδιωχθεί το ισοδύναμο αποτέλεσμα για την επιχείρηση, αλλά δεν το χειρίζεται κανείς, δεν έχει αναλάβει κανείς να το διαπραγματευθεί με κανέναν. Συνεπώς κερδίζουν έδαφος εκείνοι που επιδιώκουν να εκπέμπει μόνον μουσική ο σταθμός αυτές τις κρίσιμες μέρες για τη χώρα και για το δικό μας μέλλον και ρίχνουν την μπανανόφλουδα. Έκπληκτοι οι συνδικαλιστές βλέποντας την μπανανόφλουδα μονολογούν: «Ώχ! Πάλι θα πέσουμε!». Γιατί οι αντιδράσεις τους είναι προβλέψιμες. χειραγωγούνται εύκολα.

Την Παρασκευή ξεκίνησα την εκπομπή μου λέγοντας «ελπίζω να μην χρειαστεί να ξανακλείσει ο σταθμός όπως τις προηγούμενες μέρες». Τελειώνοντας την εκπομπή μου (στις 14:00) έμαθα για την απόλυση του Γιώργου Σταματόπουλου, διευθυντή ειδήσεων του Φλάς, παρτενέρ του Γιώργου Κύρτσου στην πρωϊνή εκπομπή με την μεγαλύτερη ακροαματικότητα, ενός σοβαρού δημοσιογράφου και έντιμου συναδέλφου, από τον προοδευτικό χώρο και από τα ιδρυτικά μέλη της συνδικαλιστικής παράταξης «Συσπείρωση» δημοσιογράφων στην ΕΣΗΕΑ. Είναι φανερό ότι κάποιος θέλει να διασφαλίσει ότι ο σταθμός θα εκπέμπει μόνον μουσική και οι 60 δημοσιογράφοι θα είναι στη γωνία χωρίς καμιά συμμετοχή στις εξελίξεις. Υπάρχει μάλιστα ένα «συστημικό εμπόδιο» γιατί ο Γιώργος Σταματόπουλος ήταν διευθυντικό στέλεχος και η ΕΣΗΕΑ δεν νομιμοποιείται ηθικά και δεοντολογικά να κηρύξει απεργία για την απόλυση διευθυντικού στελέχους.

Ο Γενικός διευθυντής δημοσιογράφος Νίκος Παναγιωτόπουλος έχει παραιτηθεί και ο διευθυντής ειδήσεων δημοσιογράφος Γιώργος Σταματόπουλος έχει απολυθεί. Από το αν θα έχουν αναπληρωθεί ως τη Δευτέρα θα καταλάβουμε αν η διοίκηση προεξοφλεί πως δεν θα της χρειαστεί διεύθυνση του ειδησεογραφικού, δημοσιογραφικού τομέα του τρίτου μεγαλύτερου ενημερωτικού σταθμού για το χρονικό διάστημα που προαναγγέλθηκε από τον Δημήτρη Καμαρινόπουλο πρόεδρο της ΕΤΕΡ με τη φράση «Καλό μήνα».

Η άποψή μου την οποία και θα καταθέσω στην επόμενη συνέλευση των εργαζομένων (όλων των ειδικοτήτων) στον Φλάς, θα είναι ότι πρέπει να στήσουμε κάλπη και να αποφασίσουμε υπεύθυνα. Επιλέγουμε τον φόβο, ή την αλληλεγγύη; Ιστορικά ξέρουμε πού οδηγεί ο φόβος μπροστά στον κίνδυνο. Δείτε τι έπαθε ο στρατός των Οθωμανών από τον Καραϊσκάκη στην Αράχωβα όταν προσπάθησαν να σώσουν τη ζωή τους με τη φυγή μέσα στο χιόνι. Πηγαίνετε στον Μαραθώνα να δείτε ακόμα και σήμερα το κόκαλα των Περσών τα οποία άφησαν εκεί όταν γύρισαν την πλάτη στους Μαραθωνομάχους. Θυμηθείτε τι έπαθαν οι Έλληνες κατά την έξοδο του Μεσολογγίου όταν κάποιος τους φώναξε «να γυρίσουμε πίσω στα τείχη»!

Από την άλλη σκεφτείτε τι μπορούμε να πάθουμε δείχνοντας ενότητα και αλληλεγγύη. Στο Χάνι της Γραβιάς όπου 100 άτομα σταμάτησαν έναν στρατό από χιλιάδες οθωμανούς μαχητές και δεν σκοτώθηκε κανείς. Τους 300 του Λεωνίδα που σκοτώθηκαν όλοι. Και οι 700 Θεσπιείς. Θυμηθείτε και την καταστροφή του Δράμαλη που τα έχασε όλα λόγω καθυστέρησης στη λήψη των σωστών αποφάσεων.

3 σχόλια:

a.c. είπε...

Αντώνη καλησπέρα, ανέβασε σε παρακαλώ, αυτά που έλεγες στην σημερινή σου εκπομπή (1/7/2001) στον Flash. Άκουσα μόνο το τέλος με τον Λιτζερη, που έλεγε ότι δεν το γνωρίζει το θέμα με τις ιδιωτικοποιήσεις και το μεσοπρόθεσμο που ψήφισε!

Μ. Λογιάδης είπε...

k. Κοκορίκο καλημέρα.

Ψάχνω να βρώ κείμενά σας μετα τον Ιούνιο 2011. Υπάρχουν πουθενά;

Ανώνυμος είπε...

Απλά σκέφτηκα ότι θα πέσει μια γραμμή για να σας πω το site σας πραγματικά βράχους! Έχω ήδη ψάχνει για αυτό το είδος των πληροφοριών για μεγάλο χρονικό διάστημα .. Δεν συνήθως απάντηση σε θέσεις, αλλά θα είμαι σε αυτή την περίπτωση. WoW καταπληκτική μεγάλη.