Δευτέρα, Φεβρουαρίου 09, 2009

Τρέχει μόνος του κι έρχεται δεύτερος


Λίγο σαστισμένοι φαίνονται οι εκπρόσωποι των κομμάτων μετά τις μετρήσεις της κοινής γνώμης που δημοσιεύθηκαν την Κυριακή, καθώς η κυβέρνηση δεν πάει καθόλου προς τα πάνω αλλά πάει πολύ λίγο κάτω. Είναι φυσιολογικό αυτό όμως, αν και δεν το λένε οι εκπρόσωποι των εταιριών που κάνουν τις μετρήσεις. Θέλουν δηλαδή από 15 μέρες ως έναν μήνα για να καταγράψουν τις πραγματικές τάσεις που διαμορφώνονται στους πολίτες. Στα μέσα Φεβρουαρίου κατά πάσα πιθανότητα η διαφορά θα έχει μεγαλώσει και θα έχει φτάσει στα προ του ανασχηματισμού επίπεδα.

Αυτό που δεν συνειδητοποιούν είναι το εξής. Ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση ξέρουν ότι είμαστε στο πρώτο εξάμηνο του 2009 και έχουν θεσμικά τη δυνατότητα να ξοδέψουν όλα τα λεφτά του δωδεκάμηνου μέσα σε έξι μήνες. Μετά τους πρώτους έξι μήνες φεύγουμε για διακοπές το κράτοις παραλύει και το πρώτο που παραλύει ηθελημένα είναι οι πληρωμές. Και το 2007 έκαναν το ίδιο. Ξόδεψαν όλα τα λεφτά της χρονιάς στο πρώτο εξάμηνο κι έδωσαν την εντύπωση ότι η κατάσταση ελέγχεται. Μετά έλεγαν ότι οι πρόωρες εκλογές χρειάζονται για να φτιαχτεί ένας αξιόπιστος προϋπολογισμός, ενώ δεν υπήρχαν λέφτά για να γίνουν οι στοιχειώδεις πληρωμές σε προμηθευτές. Και στο β’ εξάμηνο του 2008 έγινε το ίδιο. Κόπηκαν οι υποχρεωτικές πληρωμές.

Ασχέτως σχεδιασμών και προθέσεων του πρωθυπουργού και των υπολοίπων παικτών του πολιτικού παιχνιδιού, το σενάριο που υλοποιείται αυτή την εποχή, δηλαδή από τον Ιανουάριο ως τώρα και μετά το σόκ που έπαθε η κυβέρνηση τον Δεκέμβριο οπότε και κατάλαβε για πρώτη φορά ότι τα ψωμιά της είναι λίγα και αν δεν κάνει κάτι θα καταρρεύσει αβίαστα, είναι το εξής:
1. Ο πρωθυπουργός δηλώνει ότι δεν είναι ο σκοπός μας οι πρόωρες εκλογές μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2009.
2. Ο πρωθυπουργός κάνει το ακριβώς αντίθετο από αυτό που χλιαρά δήλωσε. Δηλαδή επιδίδεται μόνος του σε μια αγωνιώδη προεκλογική εκστρατεία επιστρατεύοντας όλα τα μέσα. Κυρίως όμως το κρατικό ταμείο το οποίο χρησιμοποιεί για κομματικούς σκοπούς. Όπου υπάρχει γαλάζιο ακροατήριο, παίρνει και λεφτά. Ήδη σε έναν μήνα η κυβέρνηση έχει μοιράσει περίπου 4 δισεκατομμύρια ευρώ, για να βελτιώσει την εικόνα της σε στοχευμένο κοινό. Στους ιδιοκτήτες ακινήτων, στους ελεύθερους επαγγελματίες και στους γαλάζιους αγρότες.
3. Ο πρωθυπουργός έχει αρχίσει μόνος του μια καθημερινή σχεδόν εμφάνισή του στα μέσα ενημέρωσης σε μια προσπάθεια να επενδύσει στον εαυτό του την ανάκαμψη του κόμματος. Από τη μια τον παραμυθιάζουν οι σύμβουλοί του ότι είναι το ισχυρό χαρτί της παράταξης ενώ δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο κι από την άλλη, κάνει προεκλογική καμπάνια μόνος του γιατί δεν έχει προκηρύξει εκλογές, άρα όσο και να δηλώνει προετοιμασμένο το ΠΑΣΟΚ, δεν έχει μπεί σε προεκλογική τροχιά.
4. Εάν λοιπόν τα καταφέρει μέχρι το Πάσχα και τρέχοντας μόνος του στη δική του μυστική προεκλογική εκστρατεία, κι έρθει δεύτερος μεν, αλλά με μικρή διαφορά από το ΠΑΣΟΚ της τάξης του 1-2%, τότε δεν αποκλείεται να ρισκάρει και τις πρόωρες εκλογές. Γιατί λέμε να ρισκάρει; Γιατί θα τις χάσει μεν με μικρή διαφορά όμως κι έτσι ελπίζει ότι μετά από έναν χρόνο στην αντιπολίτευση, θα έχει καλύψει αυτό το 1-2% και θα είναι πάλι πρώτο κόμμα. Το 2010 λοιπόν μπορεί να εκβιάσει εκλογές ως αντιπολίτευση. Γι αυτό ζητάει από τώρα από μερικούς ανόητους του ΠΑΣΟΚ να τοποθετηθούν και να πουν ότι ναι δεν είναι καθόλου ανήθικο και θεσμικά άτοπο να εκμεταλλευτούμε τη συνταγματική πρόβλεψη και να προκαλέσουμε εθνικές εκλογές.
5. Ο Καραμανλής βλέπει από τη μια μεριά ότι δεν μπορεί να κυβερνήσει με 151 βουλευτές. Υπολογίζει ότι και το ΠΑΣΟΚ με 40% δηλαδή όσο πήρε και ο ίδιος το 2007 δεν θα μπορεί να κυβερνήσει γιατί με τον νόμο Σκανδαλίδη θα πάρει κι αυτό 152 βουλευτές. Υπολογίζει λοιπόν ότι είναι μικρό το ρίσκο και μπορεί η ΝΔ υπό την ηγεσία του να μείνει μόνον έναν χρόνο στην αντιπολίτευση. Το ΠΑΣΟΚ θα κυβερνήσει έναν χρόνο με τον εκλογικό νόμο Σκανδαλίδη και μετά ο ίδιος θα πάρει με το ίδιο ποσοστό δέκα βουλευτές παραπάνω. Το ρίσκο του φαίνεται μικρό και η πιθανότητα να καταφέρει ο Παπανδρέου να κυβερνήσει καλύτερα από τον ίδιο με τις ίδιες δυσμενείς προϋποθέσεις, του φαίνεται απίθανο.
6. Έτσι μπορεί να κάνει το ΠΑΣΟΚ μια μικρή παρένθεση γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ προς το παρόν και με την ηγεσία που διαθέτει, μάλλον πρόβλημα θα είναι για το ΠΑΣΟΚ και η πιθανή του ενδυνάμωση μετρά αντικειμενικά υπέρ της ΝΔ. Η άλλη του επιλογή είναι να επιμείνει ως το τέλος της τετραετίας με τους 151 και με την πολιτικά αδύναμη να κυβερνήσει ΝΔ. Κι αυτή είναι μια εναλλακτική λύση, αλλά το 2011 είναι βέβαιο ότι η επιρροή της ΝΔ θα έχει συρρικνωθεί περισσότερο και θα έχει φτάσει κάτω από το 30%. Μαζί με το ΛΑΟΣ θα είναι κάτω από το 40%

Αυτό είναι το σενάριο που παρακολουθούμε. Και είναι το σενάριο που αποτυγχάνει. Αυτό το σενάριο υλοποιεί ο πρωθυπουργός γι αυτό και εκνευρίζεται όταν ο Αβραμόπουλος ή ο Κυριάκος Μητσοτάκης ή ο Μεϊμαράκης για δικούς τους λόγους του χαλάνε τη μανέστρα. Δεν αντιδρά όμως και πολύ γιατί πραγματικά βλέπει κι αυτός ότι η καλή εξέλιξη του σεναρίου δεν του βγαίνει. Θα ξοδέψει όλα τα λεφτά του 2009 μέσα στο α’ εξάμηνο του 2009, αλλά δεν θα καταφέρει να μειώσει την ψαλίδα στο 1-2%. Θα παραμείνει ως τις ευρωεκλογές στο 5% από το ΠΑΣΟΚ. Το μόνο που θα κερδίσει θα είναι μια ευπρεπή ήττα στις ευρωεκλογές του 2009, τον Ιούνιο η οποία θεσμικά δεν τον εμποδίζει να κυβερνήσει και την υπόλοιπη θητεία του.

Ασχέτως προθέσεων λοιπόν η κατάληξη θα είναι το άλλο σενάριο όπου ο Καραμανλής ξοδεύει όλο το πολιτικό κεφάλαιο και όλα τα λεφτά για να ζήσει λίγους μήνες ακόμα ως πρωθυπουργός και να διατηρήσει έτσι την ελπίδα που πεθαίνει τελευταία. Άλλωστε όλοι οι πολίτες δεν επιθυμούν πρόωρες εκλογές. Πολύ περισσότερο οι νεοδημοκράτες. Και πιο πολύ από όλους τους νεοδημοκράτες οι βουλευτές της ΝΔ, το 40% των οποίων δεν πρόκειται να εκλεγεί πάλι.

Δεν υπάρχουν σχόλια: