Παρασκευή, Ιουλίου 04, 2008

Να ξεφύγω δεν μπορούσα, καθως έβγαινα απ' την Προύσα...είχα ράψει στο σακάκι δυό σακούλες με μαυράκι,και στα κούφια μου τακούνια,ηρωίνη ως τα μπούνια

Ή υπάρχει ηθικό θέμα ή δεν υπάρχει. Όταν ερευνούμε το ποιόν ακριβώς λάδωσε η Ζήμενς, για έναν υπουργό είναι αρκετό ότι έκαναν ένα ιδιωτικό ταξιδάκι αναψυχής στο εξωτερικό. Αυτό μόνον η κυβέρνηση δεν το καταλαβαίνει. Ποιός θα πείσει τώρα τους πολίτες ότι δεν συνδύασαν το τερπνό με το ωφέλιμο; Μπορεί να αδικείται ο Μιχάλης Λιάπης, από τα πρωτοσέλιδα δύο εβδομάδων πλέον, αλλά αυτή είναι η πολιτική. Πρέπει και να φαίνεσαι.

Εδώ οι άλλοι δεν φαίνονται. Εδώ πήγαν οι χρηματιστές μέλη της ΝΔ και δήλωσαν ότι άνοιξαν λογαριασμούς, δέχτηκαν λεφτά, και έδωσαν μετρητά, μόνο λόγω γνωριμίας και φιλίας. Δηλαδή τι κάνει νιάου-νιάου στα κεραμίδια. Και μιλάμε για πολιτικές ευθύνες και για πολιτική στάση. Όχι για ποινικές ευθύνες. Δεν είμαστε δικαστήριο. Τα κόμματα όμως πρέπει να λειτουργούν αλλιώς. Το ΠΑΣΟΚ πράγματι λειτούργησε έτσι στην περίπτωση Τσουκάτου Μαντέλη. Καταλόγισε τις πολιτικές ευθύνες ασχέτως της Δικαιοσύνης.

Η ΝΔ επίσης έπρεπε να πιάσει τα μέλη της που άνοιξαν λογαριασμούς και εκλήθησαν από τον ανακριτή να πουν πού πήγαν τα λεφτά. Και πουν δεν πουν, να τεθούν εκτός κόμματος και να βρουν με τη Δικαιοσύνη τα υπόλοιπα. Οι πολιτική συμπεριφορά ενδιαφέρει τα κόμματα. Στους χρηματιστές δεν θα επ[ιβάλει ποινή. Απλώς δεν θα μπορούν να παίζουν τέννις με υπουργόυς της ΝΔ όπως κάνουν ως τώρα ή όπως έκαναν ως τώρα.

Δεν είναι σωστό όμως να αποπροσανατολίζεται η συζήτηση στο δωμάτιο 304 του Λιάπη και το 306 του Χριστοφοράκου. Δηλαδή τι άλλο να ψάξει κανείς, αν δεν ιδρώνει το αυτί κανενός; Να ψάξουμε και το ρούμ σέρβις μήπως έφαγαν πρωϊνό μαζί ή αν κάθονταν σε διπλανά τραπέζια; Θα εξευτελίσουμε τη συζήτηση ή θα αποφασίσει η Βουλή να ερευνήσει σοβαρά που πήγαν όχι το ένα εκατομμύριο μάρκα του Τσουκάτου μόνον, αλλά τα 100 εκατομ που είναι το 2% των συμβάσεων. Για τον Λιάπη μικρό ενδιαφέρον έχει το ταξίδι, αλλά μεγαλύτερο έχουν οι συμβάσεις που υλοποιήθηκαν ή υπογράφηκαν επί υπουργίας του. Το 2% πήγε στο κόμμα; Ή το έφαγαν οι ενδιάμεσοι και τα κρατικά στελέχη στο ενδιάμεσο στάδιο πριν από το ταμείο του κόμματος;

Όπως ακριβώς δεν απαλλάσσεται ο Σημίτης επειδή ο Τσουκάτος έκανε τη συμφωνία με τον Χριστοφοράκο, Όπως ακριβώς δεν απαλλάσσεται ούτε ο Παπανδρέου που είναι τώρα ο αρχηγός του ίδιου κόμματος και βλέπετε ότι παρά τη θαρραλέα στάση του το κόμμα του πληρώνει το πολιτικό κόστος…Η στάση που τηρεί ο Καραμανλής είναι ότι κάνει ανήσυχο ύπνο κάθε βράδυ γιατί δεν ξέρει τι θα του ξημερώσει. Κάθε μέρα μπορεί να βρεθεί κάποιος που να αποκαλύψει μα σε δημοσιογράφο μα σε ανακριτή, ότι ναι κουβάλησα κι εγώ μια βαλίτσα. Και όλοι ξέρουμε ότι υπάρχουν παραπονούμενοι. Κάποιοι μένουν πάντα στην απέξω και δεν έχουν αντίρρηση να αποκαλύψουν αυτά που γνωρίζουν.

Οι πολιτικοί ηγέτες δεν μπορούν να κάνουν τον ανήξερο και να λένε μέσα τους ότι αφού δεν τα πήρα εγώ προσωπικά, δεν με ενδιαφέρει κι αν αποκαλυφθεί ότι τα πήρε κάποιος άλλος. Το πολιτικό κόστος φυσικά είναι άλλη παράμετρος. Και ο Ρουσόπουλος το ξέρει πολύ καλά. Την ώρ5α που ο πολίτης μετράει τα λίγα ευρουδάκια που παίρνει ως επίδομα άδειας και δεν του φτάνουν για να αγοράσει ρούχα στις εκπτώσεις και για να πάει διακοπέςμ τότε εκνευρίζεται να διαβ΄λαζει στην εφημερίδα, ότι κάποιοι άλλοι κουβάλαγαν τις βαλίτσες με τις μίζες. Γιατί ξέρει ότι γι αυτό δεν του φτάνουν εκείνου τα ευρουδάκια. Γιατί έχει πληρώσει αυτός τις μίζες και τα πολυτελή γραφεία. Από χρήμα του φορολογούμενου πολίτη προέρχονται και τα έργα που αναλαμβάνει η Ζήμενς και από αυτά προκύπτει και το 2% που πάει στα κόμματα.

Αν όμως η Ζήμενς μπορεί και δίνει το 2% από τις συμβάσεις στα κόμματα, θα έπρεπε ένας τίμιος πρωθυπουργός να πεί αμέσως…Ότι θέλω να μου πείτε αναλυτικά πόσα δώσατε σε κάθε κόμμα. Αν δεν μου πείτε σε 24 ώρες, θα σας παρακρατήσω αυτό το 2% για να πάει στα κόμματα αντί να βγεί από τον κρατικό προϋπολογισμό. Και τα χρήματα που θα πήγαιναν στα κόμματα θα πάνε στους φτωχούς που δεν τους φτάνουν για να ζήσουν. Και επιπλέον φυσικά θα τιμωρηθείτε παραδειγματικά και σαν άτομα, γιατί αντί να κάνετε επίσημη δωρεά στο κράτος και να έχετε και φορολογική απαλλαγή, κάνατε λάδωμα και διαφθείρατε αθώους πολιτικούς, χώρια που δεν δώσατε τίποτα στο ΚΚΕ.

Κυρίως όμως οφείλει ένας πρωθυπουργός να βγάλει απόφαση που να λέει, ότι μέχρι να συμμορφωθεί η Ζήμενς δεν θα ξαναεισπράξει δραχμή και δεν θα ξαναπάρει μέρος σε διαγωνισμό του δημοσίου για δέκα χρόνια. Θα ζήσουμε και χωρίς την τεχνολογία της Ζήμενς. Θα αγοράσουμε από ανταγωνιστές της. Δεν μπορεί η εταιρία να μην έχει καμία ευθύνη. Και επιπλέον να πεί και στους υπόλοιπους προμηθευτές του δημοσίου, άλλες 100 εταιρίες σαν τη Ζήμενς… ότι και για σας ισχύει το ίδιο. Από τις καλύτερες προσφορές και από τα καθαρά σας κέρδη βγάζετε κι εσείς ένα 2% και το δίνετε σε φίλους σας για να παίρνετε δουλειές από το δημόσιο. Αν δεν καταθέσετε τώρα το 2% για τα λεφτά που έχετε πάρει, δεν θα ξαναπάρετε. Αν όμως το έχετε ήδη δώσει, θέλω αναλυτικό κατάλογο με πόσα δώσατε και σε ποιόν και θα τα αφαιρέσω από το 2% που οφείλετε…



-Με SIEMENS-TOURS
Είναι θλιβερή η εικόνα μιας κυβέρνησης που περιμένει να δεί τις αποδείξεις πληρωμής και την πιστωτική κάρτα με την οποία πληρώθηκαν τα εισητήρια του υπουργού, για να αποφασίσει αν η κάλυψη που θα δώσει θα είναι πλήρης ή όχι. Με επιφύλαξη ή με αστερίσκο; Άρα περιμένει από τις εφημερίδες να της πούν αν πρέπει ή αν αντέχει να διατηρεί υπουργούς ή όχι. Τα παραστατικά που έδωσε χθες στη δημοσιότητα ο Μιχάλης Λιάπης απλώς θα τροφοδοτήσουν τη δημοσιογραφική έρευνα λίγες μέρες. Και τα κενά θα γεμίσουν με δυσάρεστα ρεπορτάζ. Ήδη η κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ γκρινιάζει και σιωπά…
Ο Πέτρος Τατούλης στο ιστολόγιό του κάνει έναν έμμεσο παραλληλισμό της υπόθεσης με την περίπτωση Πάχτα, σημειώνοντας ότι ο υφυπουργός του ΠΑΣΟΚ αποπέμφθηκε άμεσα, εξαιτίας της τροπολογίας υπέρ επιχειρηματία που επιχείρησε να περάσει.


Την ίδια ώρα, σύμφωνα με δηλώσεις υπαλλήλου του ξενοδοχείου Kempinski στο κανάλι Alter, εκτός του Μ.Λιάπη, κατά τις επίμαχες ημερομηνίες στο ξενοδοχείο διέμειναν ακόμη οι κ. Χριστοφοράκος και Λασκαρίδης. Στο ίδιο ρεπορτάζ, η υπεύθυνη λογιστηρίου του ξενοδοχείου διαβεβαίωσε ότι το δωμάτιο 304 του Μ.Χριστοφοράκου και το δωμάτιο 306 του Μ.Λιάπη εξοφλήθηκαν με δύο διαφορετικές πιστωτικές κάρτες.
Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Νομάρχης Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Ψωμιάδης, που τόνισε: «Έξω απ' το μαντρί όποιος και να είναι και να πάει να αποδείξει την αθωότητά του στην Δικαιοσύνη».
Επίσης, ο βουλευτής της ΝΔ Χρήστος Μαρκογιαννάκης μιλώντας στο ραδιόφωνο του Alpha δήλωσε: «Να βγουν στη φόρα τα πάντα και η πιο μικρή λεπτομέρεια και μετά, όσον αφορά τα πρόσωπα, να τους αποδοθούν οι ευθύνες, που μπορεί να τους αποδοθούν λόγω και των παραγραφών, ποινικές ευθύνες, πολιτικές ευθύνες». «Αν ήμουνα εγώ στη θέση του υπουργού θα με είχα διασύρει στην πλατεία Συντάγματος»
Παράλληλα, το ΠΑΣΟΚ είχε ζητήσει την παραίτηση του υπουργού Πολιτισμού, χαρακτηρίζοντάς τον έκθετο, αφού μέχρι εκείνη τη στιγμή δεν είχε δημοσιοποιήσει παραστατικά που να επιβεβαιώνουν τα λεγόμενά του, όπως είχε προαναγγείλει.
Παρέμβαση Μπάγια
«Είναι βέβαιο ότι η Δικαιοσύνη δεν μπορεί και δεν πρέπει να αποτελεί χώρο επίλυσης πολιτικών ζητημάτων ούτε ασφαλώς πεδίο πολιτικών αντιπαραθέσεων, είπε ο πρόεδρος των εισαγγελέων κ. Σωτ. Μπάγιας. Πιστεύω ότι με τη διαπίστωση αυτή μπορούμε να συμφωνήσουμε όλοι. Ας προσπαθήσουμε λοιπόν όλοι τη συμφωνία μας αυτή να την εφαρμόσουμε και στην πράξη.Απογοήτευση των πολιτών
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα δημοσκόπησης της εταιρίας Metron Analysis, που παρουσίασε το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Mega, στην πλειοψηφία τους οι πολίτες εμφανίζονται απαισιόδοξοι για τα θέματα διαφθοράς. Σε ερώτηση ποιο κόμμα θεωρείτε ότι μπορεί να αντιμετωπίσει τη διαφθορά καλύτερα, το 23,1% απάντησε η ΝΔ, το 15,8% το ΠΑΣΟΚ, ενώ το 43,3% απάντησε κανένα από τα δύο κόμματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: