Τετάρτη, Απριλίου 16, 2008

Δεν έχουμε λεφτά ρεεε!!!

Δύο θέματα επέλεξε το ΠΑΣΟΚ για να δράσει τις τελευταίες μέρες και τα δύο έχουν να κάνουν με την οικονομία. ΟΤΕ και λιμάνια. Ιδιωτικοποιήσεις τις οποίες όμως επειδή έχει ξεκινήσει το ΠΑΣΟΚ με τις μετοχοποιήσεις δηλαδή με τη μετατροπή τους σε κερδοσκοπικές επιχειρήσεις, δεν νομίζω ότι μπορεί να πείσει ότι έχει κάτι καινούργιο και διαφορετικό από τη ΝΔ να πεί. Κάτι που να το διαφοροποιήσει και όλοι να καταλάβουν τη διαφορά.

Οι επιμέρους διαφοροποιήσεις όπως η άποψη των εκσυγχρονιστών για ελληνικές επιχειρήσεις πρωταθλητές, στα βαλκάνια και στην Ευρώπη, είναι διαφορά διαχείρησης. Γιατί το κράτος δεν μπορεί να γίνει μακροπρόθεσμα ο καλός καπιταλιστής που επενδύει κεφάλαια, αντί να τα καταναλώνει. Αργά ή γρήγορα οι επιχειρήσεις προορίζονται να πουληθούν σε ιδιώτες. Μπορεί το ΠΑΣΟΚ να κατηγορεί τη ΝΔ ότι θα μπορούσε να εισπράξει μερικές εκατοντάδες εκατομμύρια παραπάνω και η ΝΔ να θέλει να τα δώσει μισοτιμής. Αλλά δεν είναι ριζικά διαφορετικό. Δεν είναι άλλη πολιτική. Αυτό λοιπόν έχει κέρδος να το πεί καθαρά. Δείχνει μια διαφορετική διαχείρηση. Όχι διαφορετική πολιτική.

Αν όμως θέλει να χαράξει διαφορετική πολιτική, ο δρόμος είναι ανοιχτός και τα σκυλιά δεμένα. Η κρατική πολιτική είναι για εκεί που ο ιδιώτης δεν έχει κέρδος. Και τέτοιες πολιτικές πρέπει να προτείνει. Το κύριο πεδίο όλων αυτών είναι φυσικά η οικονομία. Εκεί πρέπει να επικεντρώσει την προσοχή της η αντιπολίτευση. Είτε το ΠΑΣΟΚ, είτε ο ΣΥΝ πρέπει να έχουν σαφή οικονομική πολιτική που προτείνουν και η αντιπολίτευσή τους από αυτή τη σκοπιά πρέπει να γίνεται. Έτσι είναι σαφής και η αντιπολίτευση αλλά και η πρόταση η θετική για την οικονομία. Δεν αρκεί να λέμε μόνον για την ακρίβεια χωρίς να εντοπίζουμε τα κανάλια της ακρίβειας, τα κανάλια που παράγουν τον εγχώριο πληθωρισμό και επομένως την πολιτική που θα τα ανατρέψει.


Δημοσίευση σχολίου