Δευτέρα, Μαρτίου 31, 2008

Καθαρές κουβέντες με Σκόπια και Τίρανα...

Τα τελευταία λίγα 24ωρα της ελληνικής διπλωματίας, είναι πολύ ενδιαφέροντα, και αναφέρομαι στο θέμα των διαπραγματεύσεων για το όνομα των Σκοπίων της γειτονικής χώρας που κατοικείται από Σλαβομακεδόνες, Αλβανούς, Βούλγαρους Τούρκους Βλάχους και τσιγγάνους και λίγους Έλληνες.

Ανά πάσα στιγμή, κατευθυνόμενα ή όχι, μπορεί να δημιουργηθεί πολύ άσχημο κλίμα στις διμερείς σχέσεις και το κρατίδιο των Σκοπίων να γίνει όργανο πληρωμένης προπαγάνδας ή και εχθρικής δράσης εναντίον μας. Είναι γεγονός ότι δεν υπάρχει μια ισχυρή κυβέρνηση που να μπορεί να ελέγχει την κατάσταση. Αλλά αυτό δεν προβλέπεται να αλλάξει τα επόμενα χρόνια. Μάλλον η κυβέρνηση θα γίνει ακόμα πιο αδύναμη.

Άρα η Ελλάδα έχει ανάγκη μερικές καθαρές κουβέντες με τους γειτόνους, και κυρίως με τους Σλαβομακεδόνες που έχουν και την προπαγάνδα τους εναντίον μας, αλλά και με τους Αλβανούς που είναι η άλλη μεγάλη ομάδα του πληθυσμού. Η εξήγηση είναι ξεκάθαρη. Θέλουμε καλές και φιλικές σχέσεις οι οποίες να είναι όλο και πιο φιλικές και υποστηρικτικές; Αυτό πρέπει να είναι αμοιβαίο. Δεν μπορεί ο μικρότερος να απαιτεί και να νομίζει ότι έχει και πλάτες από την υπερδύναμη. Αυτό λέγεται νταβατζιλίκι. Μην φοβόμαστε τις λέξεις.

Αν τα Σκόπια ή η Αλβανία επιθυμούν να γίνουν μέλος του ΝΑΤΟ, εμείς είμαστε ήδη μέλη επί 55 χρόνια. Κι αυτό ούτε οι ΗΠΑ δεν μπορούν να το αρνηθούν και να παραβλέψουν τη σημασία του. Πόσο μάλλον αν επιθυμούν και χρηματοδότηση από την ΕΕ για να αναπτυχθούν. Εμείς είμαστε από το 1963 συνδεδεμένοι και από το 1980 πλήρη μέλη από τότε που είχε 7 μέλη. Τώρα έχει 25.

Μια κυβέρνηση που κοιτάζει μόνο τα ελληνικά συμφέροντα, θα έθετε βέτο αμέσως στην ένταξη και των Σκοπίων και της Αλβανίας στο ΝΑΤΟ. Και η καθαρή εξήγηση είναι και προς τους δύο γείτονες, ότι κι εγώ έχω στην Ελλάδα μερικούς εθνικιστές πάντως περισσότερους από όσους έχετε εσείς… περίπου 10 εκατομμύρια ανθρώπους οι οποίοι θέλουν και τη Βόρεια Ήπειρο ελληνική (που την έχουμε απελευθερώσει καναδυό τρεις φορές και το Μοναστήρι δηλαδή το ένα τρίτο των Σκοπίων γιατί είναι Έλληνες και ελληνική χώρα. Εμείς όμως δεν θέλουμε αλλαγή συνόρων και δεν επενδύουμε στην ανακατωσούρα και στις συγκρούσεις οι οποίες καταλήγουν και σε πολέμους σε καταστροφή σε αίμα και σε θάνατο. Έχουμε καλή πείρα από αυτά, όλον τον εικοστό αιώνα.

Γι αυτό επενδύουμε στην ειρήνη. Μπορεί εσείς ακόμα να είσαστε στη φάση της «εθνικής ολοκλήρωσης», αλλά εμείς ήδη από το 1940 το ξεπεράσαμε. Το 1959 δεχτήκαμε να γίνει η Κύπρος ανεξάρτητη χώρα αντί να ενωθεί με την Ελλάδα. Και δεν το μετανιώσαμε γιατί τώρα έχουμε δύο ψήφους στην ΕΕ με 11 εκατομμύρια πληθυσμό. Μην κοιτάτε που δεν έχουμε μυαλό να το διαχειριστούμε. Κάποτε θα αποκτήσουμε και κυβερνήτες που θα είναι Έλληνες ηγέτες και όχι υπάλληλοι των προστατών μας.

Θέλετε να κάνετε κι εσείς το ίδιο; Δεν θέλουμε να σας μειώσουμε ούτε να πληγώσουμε την περηφάνια σας γιατί κι εμείς έτσι είμαστε. Έχουμε φιλότιμο και είμαστε πεισματάρηδες σαν και σας. Δεν σας επιβάλουμε τίποτα, αλλά απαιτούμε μονομερώς και χωρίς εμείς να σας πιέσουμε να τερματίσετε βάσει του εσωτερικού σας δικαίου κάθε πιθανότητα να κάνετε και τα επόμενα 50 χρόνια ότι κάνατε τα προηγούμενα 50 χρόνια. Αλλάξτε όνομα, κόψτε και απαγορεύστε κάθε εχθρική ή αλυτρωτική ενέργεια, μην αναζωπυρώνετε πεθαμένα θέματα σαν το τσάμικο ή το σλαβομακεδόνικο και βρείτε ερείσματα στο διεθνές δίκαιο για να το δικαιολογήσετε στους πολίτες σας. Τον καταστατικό χάρτη του ΟΗΕ την τελική πράξη του Ελσίνκι, το χάρτη των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τον καταστατικό χάρτη του ΝΑΤΟ, το συμβούλιο της Ευρώπης, κλπ κλπ

Και μετά πείτε και σε μας ότι επειδή τέτοιοι άνθρωποι θέλουμε να είμαστε στο μέλλον, γι αυτό θέλουμε να μας ψηφίσετε ως μέλη του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Όχι ότι θέλουμε να γίνουμε προτεκτοράτα, όπως ήσασταν κι εσείς πριν από 50 χρόνια…

3 σχόλια:

rvagos είπε...

Αυτά είναι ερμαφρόδιτα έθνη.
Κατά συνεπεία δεν έχουν μπέσα.
Άλλωστε γιαυτό είναι και επιλεγμένα από τους Αμερικάνους.
Ανακατωσούρα κάνουν οι άνθρωποι και αυτοί τους βολεύουν.
Εμείς, για μας έχουμε, τεράστια ευθύνη στην επιλογή των Ηγετών μας, όπως , σωστά επισημαίνεις.

mare είπε...

Τα ίδια έλεγε το 1800 το κατεστημένο της Ευρώπης για το υπό σύσταση, τότε, Νεοελληνικό κράτος.
Αν οι μικροί δεν απαιτούν, παραμένουν για πάντα μικροί και ασήμαντοι.
Τέλος αν δεν υπήρχαν οι δικαιολογημένοι ακόμη κρατικοί εγωισμοί ίσως τα πράγματα να ήταν πιο απλά και για αυτούς και για εμάς.

Unknown είπε...

Όλες οι ανακατωσούρες, είναι χειραγωγίσιμες. Αν σκεφτούμε με όρους ιστορίας, το σύνθημα για "ανεξάρτητη Μακεδονία", δημιουργήθηκε για πρώτη φορά από τη Βουλγαρία για να αντιδράσει στην κατάργηση της συνθήκης του Αγίου Στεφάνου. Όταν έχασε δηλαδή την πρόσβαση στο Αιγαίο και ήθελε να την πάρει με αυτή την ντρίμπλα. Το χρησιμοποίησε στη συνέχεια ο Τίτο για να δημιουργήσει μιά "βαλκανική ομοσπονδία" και η τρίτη διεθνής του Δημητρώφ το υιοθέτησε. Τώρα το υιοθετούν και οι Αμερικανοί γιατί τους βολεύει να δημιουργήσουν μή βιώσιμες κρατικές οντότητες, εύκολα χειραγωγίσιμες. Έχουμε συμπληρώσει ήδη 100 χρόνια αυτής της προπαγάνδας. Δηλαδή τέσσερις γενιές. Κάποια στιγμή πρέπει να σταματήσει. Κι αυτό να αρχίσει τώρα. Η Βουλγαρία ήδη το εγκατέλειψε. Σερβία, Κροατία και Σλοβενία, Μαυροβούνιο, Βοσνία, το εγκαταλείπουν αν και το διδάχθηκαν επί δύο γενιές στα σχολεία τους μαζί με τους Σκοπιανούς. Είναι ευκαιρία να μάθουν την αληθινή ιστορία και οι κάτοικοι των Σκοπίων. Οι Έλληνες έχουμε μόνο να κερδίσουμε...