Πέμπτη, Νοεμβρίου 15, 2012

Ο ελληνικός Πολιτισμός, κρατάει την Ελλάδα στο ευρώ!


Μερικές φορές πρέπει να αρθούμε σε κάποιο ύψος για να δούμε την κατάστασή μας πιο καθαρά, ως συνολική εικόνα. Όπως όταν ζωγραφίζουμε, κάνουμε ένα βήμα πίσω, για να δούμε πιο καθαρά τι ζωγραφίζαμε. Ο Πολιτισμός είναι μια σταθερά στις κοινωνίες και στα κράτη. Όπως είναι η γεωγραφία, η ιστορία και ο πληθυσμός. Δείτε μια περίπτωση, όπου ο ελληνικός πολιτισμός, είναι ζωντανός και ενδεχομένως να σώσει για άλλη μιά φορά την Ελλάδα. Μια και ψάχνουμε καλούς οιωνούς για την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ, πιανόμαστε από λεπτομέρειες. Άλλη συζήτηση είναι αν είναι προς το συμφέρον μας το ευρώ ή η δραχμή. Εδώ παίρνουμε ως δεδομένο ότι η επιθυμία μας είναι να παραμείνουμε στο ευρώ.


Την περασμένη εβδομάδα, η ΕΚΤ ανακοίνωσε την πρόθεσή της να τυπώσει πέντε νέα τραπεζογραμμάτια και να αντικαταστήσει αυτά που είναι τώρα σε κυκλοφορία. Τα οποία θα φέρουν την εικόνα της Ευρώπης, η οποία απήχθη από τον Δία πάνω σε έναν λευκό ταύρο. Υπάρχει περίπτωση, να έβγαζε η Ευρώπη πέντε νέα χαρτονομίσματα, ουσιαστικά όλες τις συναλλαγές σε χρήματα στην Ευρώπη, αν επρόκειτο να εκδιωχθεί η Ελλάδα από το ευρώ; Μπορεί να σας φαίνεται λεπτομέρεια, αλλά από τέτοιες λεπτομέρειες μπορείς να καταλάβεις όλη την εικόνα. Αν η Ευρώπη αντιμετώπιζε σοβαρά το ενδεχόμενο, μετά από έναν χρόνο, η Ελλάδα να μην ανήκει στο ευρώ, είχε άλλους μύθους που δεν έχει χρησιμοποιήσει για να εικονογραφήσει τα χαρτονομίσματά της. Ο κάθε ηγεμόνας ιστορικά έβαζε τη μορφή του ή το σύμβολο της εξουσίας του στα νομίσματά του για να δείξει ακριβώς την εξουσία του.



Ο Πολιτισμός είναι μία σταθερά άλλωστε. Η Ευρώπη, ακόμα κι αν ήθελε δεν μπορεί να απαλλαγεί από τον ελληνικό πολιτισμό, ο οποίος την χαρακτηρίζει. Μπορεί η Ελλάδα να μην μπορεί να διαπραγματευθεί αποτελεσματικά γιατί είναι μια μικρή χώρα και κυρίως έχει μια πολιτική τάξη, διεφθαρμένη, ξενοκίνητη, φαυλοκρατική και χωρίς στρατηγικό σχεδιασμό για τη χώρα, αλλά ο ελληνικός πολιτισμός υπάρχει και βολεύει τους μεγάλους να τον οικειοποιούνται. Μπορεί να θέλουν να πληρώσουν μικρό τίμημα και να μην θέλουν να σεβαστούν τα ίσα δικαιώματα και των Ελλήνων και του ελληνικού κράτους, αλλά τον ελληνικό πολιτισμό και την Ελλάδα δεν θέλουν και δεν είναι προς το συμφέρον τους να την διώξουν. Περισσότερο τις διαπραγματεύσεις των Γερμανών με τους Αμερικανούς, εξυπηρετούν οι επιθέσεις και οι προτάσεις να εκδιωχθεί η Ελλάδα. Φυσικά και οι Αμερικανοί δεν έχουν αντίρρηση να παίρνουν και οι Έλληνες μεροκάματα Βουλγαρίας, δεν έχουν σε μεγαλύτερη εκτίμηση είτε τους Βούλγαρους είτε τους Σέρβους, είτε τους Τούρκους, είτε τους Αλβανούς, είτε τους Έλληνες. Όλους μας έχουν για κιμά στη δική τους κρεατομηχανή. Φτηνή ειδικευμένη εργασία στις επιχειρήσεις τους οι οποίες θα είναι πολυεθνικές, ούτε αμερικανικές ούτε γερμανικές, ως εργαλείο κυριαρχίας σε όλον τον πλανήτη.

Εδώ και αρκετούς μήνες και η Μέρκελ φαίνεται να το έχει βγάλει από το πρόγραμμά της και πρέπει να δούμε στις δηλώσεις της μόνον τη φροντίδα να μην πληρώσει η Γερμανία περισσότερα δισεκατομμύρια ευρώ για να παραμείνει η Ελλάδα στο ευρώ. Το ίδιο επιθυμούν και άλλες χώρες, να μην πληρώσουν περισσότερα δισεκατομμύρια ευρώ για να βγεί η Ελλάδα από το σπιράλ του θανάτου, στο οποίο έχει πέσει.

Όλες οι προσπάθειές τους, στις οποίες η Ελληνική πολιτική τάξη δεν αντιστέκεται, είναι να μειώνει κάθε χρόνο η Ελλάδα τον προϋπολογισμό της, να μειώνει το κράτος στη δική τους γλώσσα, δηλαδή τα σχολεία, τα νοσοκομεία, την κοινωνική πρόνοια, την ασφάλεια και την άμυνα, την έρευνα, την εκπαίδευση και την επιμόρφωση στη δική μας γλώσσα, με σκοπό να μειώσει το έλλειμμα. Οι προτάσεις τους είναι πολιτικά ιεραρχημένες, να μειώσουν τους μισθούς και τις συντάξεις, ώστε η ανταγωνιστικότητα να βελτιωθεί μόνο μέσα από αυτόν τον δείκτη γιατί δεν τους ενδιαφέρουν οι άλλοι δείκτες. Οι άλλοι δείκτες ενδιαφέρουν εμάς τους Έλληνες.



Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης, συμφώνησαν ότι η Ελλάδα έχει κάνει σημαντική πρόοδο και έχει μειώσει τα ελλείμματά της σύμφωνα με τους στόχους του πρώτου μνημονίου, έχει εφαρμόσει συνταγολόγιο και έχει μειώσει τους μισθούς σε επίπεδα Πορτογαλίας και Βουλγαρίας με το τρίτο μνημόνιο. Και οι Έλληνες εργαζόμενοι είναι πολύ πιο ειδικευμένοι, μορφωμένοι και με προσόντα ή δεξιότητες, σε σύγκριση με τους Βούλγαρους συναδέλφους τους. Συνεπώς συμφώνησαν ότι μπορεί να παραταθεί για δύο χρόνια η περίοδος επίτευξης των στόχων του μηδενισμού του πρωτογενούς ελλείμματος. Βέβαια είναι αμφίβολο αν πρόκειται και να έχει πλεόνασμα το 4,5% του ΑΕΠ, αλλά όσο μειώνεται το ΑΕΠ κατά τη γνώμη τους τόσο ευκολότερο είναι να επιτευχθεί το ποσοστό αυτό, γιατί αντιπροσωπεύει όλο και μικρότερο ποσό. Αυτή η καθυστέρηση της απόφασης ως τις 20 Νοεμβρίου, δείχνει ότι οι δανειστές της τρόϊκας, γνωρίζουν με κάθε λεπτομέρεια, ακόμα και τα διαθέσιμα των ιδιωτικών τραπεζών, επομένως κρίνουν ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα με το ρόλ όβερ. Η ΕΚΤ θα δεχθεί την εγγύηση για 3,5 δις από τα 5 δις εντόκων γραμματίων που λήγουν στις 16 Νοεμβρίου. Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα λένε, έχουν οι τράπεζες το υπόλοιπο 1,5 δις, θα σας το δώσουν εκείνοι. Αυτός είναι ο πιο στενός κορσές που εφαρμόζουν στον Στουρνάρα και στον Σαμαρά για να εκτελεί ακριβώς τις ασκήσεις που τους υπαγορεύουν με τα παραγγέλματα. Είναι θέμα δικής τους ανικανότητας να μπορούν επιτυχώς να κρύψουν χρήματα από τους ξένους, αλλά δεν θέλουν, δεν το προσπαθούν καν. Όχι ότι θα ήταν εύκολο αν το επιχειρούσαν, αλλά δεν προσπαθούν.



Μεγάλες ζημιές από αυτές που έχει υποστεί η Ελλάδα, οφείλονται σε αυτές τις καθυστερήσεις. Όπως και πολλές ζημιές που έχει πάθει η Ελλάδα οφείλονται στις επιθέσεις της Γερμανίας και στις ιδέες να βγεί η Ελλάδα από το ευρώ. Ακόμα όμως επιμένουν οι συντάκτες της έκθεσης της τρόϊκας να λένε ότι είναι έκπληκτοι από το μέγεθος της ύφεσης. Γιατί αν την εξηγήσουν πρέπει να παραδεχθούν ότι οι δικές τους αποφάσεις προκάλεσαν το μεγαλύτερο μέγεθος της ζημιάς άρα και θα εγείρουν θέμα αποζημίωσης της Ελλάδας λόγω λάθους συνταγής. Φυσικά η Ελλάδα έχει αποδεχθεί πλήρως την ευθύνη μια και η Βουλή ψήφισε τα πάντα ενώ όφειλε να έχει αντισταθεί. Κι αυτό γίνεται ακόμα και τώρα, δηλαδή παραμονές της σύνταξης της τελευταίας έκθεσης.



Σύμφωνα με το προηγούμενο σχέδιο, της τρόϊκας που περιλάμβανε και το PSI, το χρέος θα γινόταν βιώσιμο. Εμείς λέγαμε από τότε ότι δεν θα είναι βιώσιμο και θα φτάσει στο 170% με πρόχειρους υπολογισμούς. Τώρα το υπολογίζουν στο 189%, δηλαδή πολύ μακριά από το στόχο του 120%. Η έκθεση βιωσιμότητας του χρέους δεν περιλαμβάνεται στην έκθεση. Μαγειρεύουν τα στοιχεία, με δημιουργική λογιστική για να τα βγάλουν όπως θέλουν και όπως τους συμφέρει. Η Κομισιόν τα βγάζει 140%, το ΔΝΤ 160%, αλλά είναι σίγουρο ότι κανένα από τα δύο νούμερα δεν είναι σωστό. Ελληνική εκτίμηση για το ύψος του χρέους δεν υπάρχει. Πως όμως θα πάει να διαπραγματευθεί χωρίς να έχει μια ελληνική μελέτη με δικά της στοιχεία στα οποία φυσικά και θα έχει γίνει το κατάλληλο μασάζ; Τι κούρεμα θα διεκδικήσει και με τι επιχειρήματα; Ο Γιούνκερ δοκίμασε κι άλλη μια ντρίμπλα. Να μετατοπίσουμε το στόχο μείωσης του χρέους για το 2022 πρότεινε. Αλλά έτσι διαφώνησε δημοσίως με την Κριστίν Λαγκάρντ που επιμένει ότι πρέπει ο στόχος να είναι στο 2020 μήπως και προλάβουμε ζωντανό κανέναν Έλληνα. Φυσικά η Γερμανία και οι άλλες χώρες πιστωτές δεν θέλουν ένα κούρεμα του ελληνικού χρέους, αλλά προτιμούν άλλες μορφές με επιμήκυνση και με μείωση επιτοκίου. Γιατί διαφορετικά πρέπει να πούν στους πολίτες τους ότι αυτά τα χρήματα που δόθηκαν στην Ελλάδα έχουν χαθεί για πάντα. Και ή θα πρέπει να τα πληρώσουν οι ίδιοι ή θα πρέπει να διαγραφούν πράγμα που δεν αρέσει στους τραπεζίτες. Και το ΔΝΤ είναι πολύ διστακτικό να τους προτείνει να πιούν ένα τέτοιο εκρηκτικό μίγμα ενόψει εκλογών. Από την άλλη το πολιτικό μήνυμα της ευρωζώνης θα ήταν αρκετά ισχυρό προς τις αγορές ότι δεν υπάρχει περίπτωση να διώξουν την Ελλάδα, αφού κόβουν χρήμα και πληρώνουν χρέος από το μηδέν. Άρα αφού δεν το κάνουν για την Ελλάδα δεν θα το κάνουν για καμιά άλλη χώρα. Άρα το ευρώ θα ζήσει, απλώς μπορεί να μην είναι τόσο ισχυρό, αλλά να μειωθεί λιγάκι η ισοτιμία του με το δολάριο. Κι αυτό όμως δεν είναι σίγουρο. Πάντως για κείνους είναι πιο σοβαρή απόφαση, σε σύγκριση με το να τυπώσουν την Ευρώπη και τον Δία να την απαγάγει, πάνω στα χαρτονομίσματά τους. Η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στην Ελλάδα όμως είναι πιο πολύτιμη από τα χρήματα.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ Αντώνη,
νομίζω ότι κάνεις λάθος.

Το μόνο που μας κρατάει στο Ευρώ,
είναι η θέληση της Γερμανικής ελίτ,
να λεηλατήσει και την τελευταία ρανίδα
της δημόσιας και της ιδιωτικής περιουσίας μας.

Όλοι μιλάνε για τα 31,5 δισ.
Κανένας δεν μιλάει για τους όρους που συνοδεύουν το δάνειο αυτό,
- όπως και τα προηγούμενα.
Ότι υποθηκεύουμε Ελληνικό, τράπεζες, δημόσια έργα,
λιμάνια, αεροδρόμια, γή, αέρα, ήλιο, θάλασσα,
πετρέλαιο, αέριο, νησιά, ανθρώπους,
Διοίκηση, και ότι άλλο Ελληνικό υπάρχει .

Κατά την γνώμη μου,
θα μας έκαναν μεγάλη χάρη,
αν μας άφηναν να χρεοκοπήσουμε.
Θα ξαναρχίζαμε από την αρχή,
έχοντας την χώρα μας δική μας,
αφού πρώτα κρεμούσαμε αυτούς που μας πούλησαν.

Αν συνεχίσουμε έτσι,
σε λίγο θα μας κοιτούν στα δόντια,
στα σκλαβοπάζαρα της Αφρικής και της Ανατολής.

Μην το κοροϊδεύεις.
Είναι πολύ πιθανόν να το βρούμε μπροστά μας.

ΥΓ.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση έγινε για να ενωθεί η Γερμανία,
και το Ευρώ έγινε για να κυριαρχήσει η Γερμανία στην Ευρωπαϊκή Ένωση,
με όχημα την υποδούλωση κρατών και λαών μέσω του Χρέους.
Σε δάνειζαν απεριόριστα,
μέχρι του σημείου να μην μπορείς να ξεπληρώσεις,
εποφθαλμιώντας την δημόσια και την ιδιωτική περιουσία σου.
Έχοντας τους ντόπιους συνεργάτες οι οποίοι μετέτρεψαν το Χρέος,
από χρέος προς ιδιώτες κερδοσκόπους,
σε χρέος προς την ΕΚΤ,
και επομένως προς την Γερμανία.

Απλά πράγματα.