Τετάρτη, Φεβρουαρίου 18, 2009
Α! Ρε φουκαράδες...
Βρε καλώς την επιτήρηση. Καιρό είχαμε να την δούμε. Μετά την απογραφή που προκάλεσε την επιτήρηση για δύο χρόνια, 2005 και 2006, έφυγε το 2007 επειδή θα είχαμε εκλογές. Περάσαμε έναν χρόνο και αυτή τη φορά έρχεται η επιτήρηση κατόπιν ενεργειών της ίδιας κυβέρνησης. Δηλαδή παρέλαβαν μία χώρα με αξιοσημείωτες οικονομικές επιδόσεις και πάντως σε ρυθμούς ανάπτυξης ικανοποιητικούς και την έφεραν στον πάτο. Η πρώτη επιτήρηση ήταν αποτέλεσμα κομματικής εμπάθειας. Την πλήρωσε όμως με λιτότητα ο ελληνικός λαός. Η δεύτερη επιτήρηση είναι αποτέλεσμα της ολοκληρωτικής ανικανότητας των νεοφιλελεύθερων να διαχειριστούν την ελληνική οικονομία.
Επειδή δηλαδή οι άνθρωποι έπεσαν πάνω στο κρατικό ταμείο και το αφαίμαξαν με τις σπατάλες τους, οι οποίες υπολογίζονται από την ευρωπαϊκή τράπεζα στα 16 δισεκατομμύρια ευρώ, είναι οι λεγόμενες σπατάλες του δημοσίου, τώρα πρέπει όλοι μας να πληρώσουμε και κυρίως οι φτωχότεροι. Γιατί επιτήρηση σημαίνει για τους νεοφιλελεύθερους των Βρυξελλών, πάγωμα των μισθών στο δημόσιο, νέους φόρους, νέα μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος με μείωση των συντάξεων και αύξηση των ορίων ηλικίας, και μείωση της σπατάλης του δημοσίου.
Μάλιστα ο λόγος που επικαλείται το διευθυντήριο των Βρυξελλών, είναι ακριβώς αυτό. Ότι λένε πως θα μειώσουν τις σπατάλες του δημοσίου αλλά δεν λένε πώς. Δεν λένε για παράδειγμα ότι θα απολύσουν όλους τους υψηλά αμειβόμενους συμβούλους και στη θέση τους θα χρησιμοποιήσουν δημοσίους υπαλλήλους χωρίς πρόσθετη αμοιβή. Δεν λένε π.χ. ότι θα διαλύσουν όλα τα συμβούλια και τις επιτροπές όπου βάζουν δικούς τους με το αζημίωτο. Ούτε βέβαια έχουν σκοπό να σταματήσουν να προσλαμβάνουν από το παράθυρο όσους θέλουν αυξάνοντας τη σπατάλη, αυξάνοντας τα ρουσφέτια και την αναξιοκρατία.
Πολύ περισσότερο δεν μπορούν να πείσουν κανέναν ότι μπορούν να κυβερνήσουν γιατί τώρα δουλεύουν λιγότερο από όσο θα δούλευε μια υπηρεσιακή κυβέρνηση. Τίποτα δεν δουλεύει. Μόνο το κουκούλωμα του σκανδάλου μανούση-παυλίδη, γιατί όλη η κυβέρνηση στηρίζεται στον κ. παυλίδη. Και πως μπορεί να στερηθεί τον 151ο βουλευτή του ο Καραμανλής; Για μια ηθικού περιεχομένου υπόθεση; Να χάσει την καρέκλα και την κουτάλα για κάτι ηθικό; Πού είμαστε στην εποχή του Πλάτωνα;
Δεν άκουσα επίσης κανέναν από τους βουλευτές της ΝΔ που ασχολούνται και σωστά με τους Βατοπεδινούς, να λένε οτιδήποτε για την υπόθεση Παυλίδη. Κρύβονται πίσω από το δάχτυλό τους, αλλά είναι σίγουρο ότι κι αυτοί καταλαβαίνουν ότι δεν μπορεί καμιά κυβέρνηση να διαχειρίζεται με τέτοιο τρόπο, τέτοιες υποθέσεις. Κουκουλώνοντας και εμποδίζοντας τη Δικαιοσύνη να στείλει στη Βουλή το φάκελλο της δικογραφίας. Και κακώς το ΠΑΣΟΚ δεν έχει δώσει ακόμα τις διαστάσεις που πρέπει στην υπόθεση, από φόβο κάποιων εκσυγχρονιστών να μην τυχόν και κατηγορηθούν για σκανδαλολογία.
Απέναντι σε όλα αυτά τι έχουμε; Έχουμε έναν πρωθυπουργό ο οποίος ακολουθώντας τη συμβουλή του Γ. Σουφλιά, επιδίδεται μόνος του σε μια προεκλογική εκστρατεία στην οποία έρχεται δεύτερος. Για να βοηθήσει τον αρχηγό του, ο κ. Σουφλιάς άρχισε να μοιράζει και δημόσια έργα όπως η προέκταση της Αττικής Οδού. Δηλαδή ένα έργο που θα μπορούσε να έχει αναθέσει την πρώτη μέρα που μπήκε στο υπουργείο, αλλά καθυστέρησε πέντε χρόνια να το κάνει. Το έργο είναι με αυτοχρηματοδότηση άρα δεν είχε κανένα οικονομικό εμπόδιο. Απλώς δεν ήθελε να το αναθέσει στον Μπόμπολα, τον οποίο τότε θεωρούσαν νταβατζή. Και επί πέντε χρόνια δεν έκαναν το αυτονόητο. Τώρα αναθέτουν ένα έργο το οποίο θα ολοκληρωθεί με άλλη κυβέρνηση και με μεγάλη και αδικαιολόγητη καθυστέρηση. Θα μπορούσε δηλαδή φέτος να είναι έτοιμο αυτό το έργο και να δινόταν στην κυκλοφορία, αλλά ακόμα κάνει διαγωνισμό. Και προβλέπεται να τελειώσει το 2014. Αλλά με αυτή την κυβέρνηση ούτε το 2020 δεν πρόκειται γιατί αυτή η κυβέρνηση δεν μπορεί να προωθήσει ούτε δημοπρασίες. Πόσο μάλλον αποζημιώσεις ιδιωτών από εκεί που θα περάσει ο αυτοκινητόδρομος. Είναι απλώς ένα προεκλογικό πυροτέχνημα. Έφτιαξε μια μακέτα για να μας δείξει σε χαρτί, από πού θα περάσει ο δρόμος. Γιατί καθυστέρησε πέντε χρόνια να το κάνει δεν μας είπε.
Η δε δραστηριότητα του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αντί να εξειδικεύει κάθε μέρα το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ για την έξοδο από την κρίση, αφού η κυβέρνηση δεν έχει, επισκέφθηκε τον ΠτΔ Κάρολο Παπούλια και τον ενημέρωσε για τις απόψεις της αντιπολίτευσης σχετικά με την οικονομική κρίση. Φυσικά δεν του είπε τίποτα παραπάνω από όσα είπε και στην ομιλία του στη Βουλή. Γιατί δεν είχε και κάτι άλλο να του πεί…
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου