Παρασκευή, Νοεμβρίου 09, 2007

Βρε μήπως είστε δίδυμα;


Δεν θέλει ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής να δημιουργηθούν από τη Βουλή εξεταστικές επιτροπές για θέματα διαφάνειας, αν και όπως ο ίδιος υπενθύμισε είχε κάνει η ΝΔ ως αντιπολίτευση 13 προτάσεις οι οποίες είχαν όλες απορριφθεί. Μόνο που το επικαλέστηκε όχι για να πεί ότι τότε λέγαμε να γίνουν οι επιτροπές και τώρα λέμε το ίδιο και το δεχόμαστε, αλλά για να πεί – πράγμα σωστό – ότι τότε η πλειοψηφία του ΠΑΣΟΚ είχε απορρίψει τις προτάσεις. Άρα είναι υποκριτικό να τις επαναφέρει τώρα εκείνο.

Κρίμα γιατί για άλλη μια φορά αποδεικνύεται ότι όταν είναι κυβέρνηση είτε το ένα κόμμα είτε το άλλο, δεν θέλει εξεταστικές επιτροπές, ενώ τις προτείνει ΄’όταν είναι στην αντιπολίτευση και επομένως το έχει σίγουρο ότι η πρόταση θα απορριφθεί. Αυτό είναι δυστυχώς το θλιβερό συμπέρασμα.

Σήμερα είναι η τελευταία μέρα της επίσημης ενδοκομματικής εκστρατείας για την ανάδειξη προέδρου του ΠΑΣΟΚ και κατά κάποιον τρόπο, νομίζω ότι θα κάνουν αγγαρεία οι περισσότεροι. Δεν είναι προεκλογικό το κλίμα και το ενδιαφέρον μάλλον θα είναι πολύ μικρότερο σε σύγκριση με το 2004. Αλλά θα είναι ουσιαστικότερο. Γιατί αυτοί που θα πάνε τώρα που το θέμα δεν απασχολεί πιά τις πρώτες σελίδες των εφημερίδων και δεν είναι το κύριο ή το μοναδικό θέμα στα κανάλια, θα πάνε να ψηφίσουν αυτοί που πραγματικά ενδιαφέρονται.

Πάμε τώρα στην καθημερινότητά μας και στην οικονομία όπου επιστρέφει ο εφιάλτης των ασθενέστερων οικονομικά τάξεων και αυτός είναι ο πληθωρισμός। Στην αγορά εφόσον αυτή δεν επεκτείνεται αλλά συρρικνώνεται, οι μισθοί μένουν καθηλωμένοι για χρόνια, ενώ οι τιμές ανεβαίνουν και σταδιακά οι άνθρωποι εξαθλιώνονται। Από κεί προκύπτει και ο φόβος του εξήντα % του οικονομικά ενεργού πληθυσμού, οτι αύριο θα ξυπνήσει κάτω από τα όρια της φτώχειας.

3 σχόλια:

Elias είπε...

Χθές στο Μουσείο Μπενάκη(bloggers me Μπένι)η τοποθέτηση μου κάπως σόκαρε και αρκετοί στο τέλος,με πρώτο τον Βενιζέλο,με ρώτησαν διάφορα.
Τί είπα? Οτι επιθυμώ και εύχομαι την διάσπαση του ΠΑΣΟΚ και προέτρεψα τον Βενιζέλο να την προκαλέσει.Φυσικά ίσως στην αρχή να θεωρήθηκα ως εγκάθετος της Δεξιάς,πριν τονίσω οτι επιθυμώ και την διάσπαση της ΝΔ.
Οι λόγοι είναι αρκετοί και νομίζω άκρως εξηγήσιμοι,και οχι επι του παρόντος.
Ο Βενιζέλος,νιώθω οτι δεν είναι έτοιμος για αυτό(τον είδα που με κοιταζε και φοβήθηκε να συγκατανεύσει)
Τώρα,οσον αφορά τις τοποθετήσεις του ομολογώ οτι πλέον μου φάινονται ως απλές νευρωτικές καταθέσεις ενός συγχυσμένου μυαλού,ενός διανοητή που μένει με την παράξενη εικόνα του ΄΄μή εφικτού΄΄,ενός λάτρη της ρητορικής λογικής που παίζει πάντα με τον συναρτησιακό λόγο των ισορροπιών.
Δυστυχώς όμως ,θα σχολιάσω κάτι και ελπίζω να μην μοιάζει με προσβολή....
Η επομένη ημέρα της εκλογής του Γιώργου,θα επαναφέρει την ΄΄τάξη΄΄σε εκείνη την μερίδα των Ελλήνων που πάσχουν απο μυωπική αντίληψη της ζωής τους, νομίζουν οτι ζούν σε ιδεολογικοποιημένη καθημερινότητα και δρούν υπο το καθεστώς της αγάπης για την άγνοια(μια νεοελληνική λατρεία της ημιμάθειας, της ρηχής ανάλυσης και των επιδερμικών βιωμάτων)
Το ΠΑΣΟΚ δεν είναι σήμερα αναγκαίο στην ελληνική κοινωνία,και φυσικά ούτε και μια καθεστωτική αντίληψη κληρονομικότητας οραμάτων.
Χθές όμως κατάλαβα οτι και ο Βενιζέλος δρά ως υπομένων το οφίτσιο της αρχηγίας.Δεν θα τολμήσει: θα παραμείνει στρατιώτης,άλλος ένας ικανός αλλά κρυμμένος στρατηγός που θέλει να ηγηθεί μιας στρατιάς,αλλά δεν μπορεί,δεν οργανώθηκε για τέτοιου είδους εμφύλιο...
Λυπάμαι που οι 2 στους 10 Ελληνες επιθυμούν την διαμεσολαβημένη εκδοχή της πολιτικής,λυπάμαι που οι 2 στιυς 10 Ελληνες δεν απομυθοποίησαν τον Α.Παπανδρεόυ καιξαναβρήκαν στο πρόσωπο του ανίκανου γιού του,μια νέα εκδοχή ανατροπής και ρήξης με την νεοδεξιά.
Λυπάμαι τέλος που σχεδόν οι 2 στους 10 Ελληνες, δεν μπορούν να οργανωθούν και να κινητοποιήσουν αυτοί έναν Βενιζέλο,ενδεχομένως να του περάσουν και μηνύματα συμμόρφωσης της αλαζονικής συμπεριφοράς του.
Θα βαρεθεί ο Βενιζέλος,είμαι σίγουρος: ξέρει οτι αν δεν είσαι πρωθυπουργός, δεν είσαι τιποτα για την κοινωνία,δεν μετουσιώνεις οράματα και ιδέες.Θα βαρεθώ και εγώ,μάλλον, και πολλοί άλλοι

Newborn Doomstalker είπε...

@elias
Τί απορείς; Εδώ οι περισσότεροι Έλληνες είδαν στο πρόσωπο του πολιτικά απαίδευτου ανηψιού, τον θείο "εθνάρχη". Εγώ παραμένω με την ελπίδα πως θα του προσάψουν και το άλλο, το ξεχασμένο προσωνύμιο του θείου του: Εργολάβος.
Μόλις χτιστούν τα καμμένα, ελπίζω να το θυμηθεί ο κόσμος.

Το ίδιο πολιτικά απαίδευτος είναι και ο Γιωργάκης. Όπως είπες, ο Βενιζέλος είναι ρήτορας αλλά δεν είναι έτοιμος για ηνία ηγεσίας.

Ανέκαθεν η Ελλάδα κυβερνάται από το ρητό "το μη χείρων, βέλτιστον".

@antoniskokorikos
Το πρώτο θέμα θα το επανατοποθετούσα ως ερώτημα: Αφού δεν πέρασαν οι εξεταστικές επιτροπές που ζητήσατε ως αντιπολίτευση, γιατί δεν τις ενεργοποιήσατε ως κυβέρνηση; Δεν θα έπρεπε να είναι πρώτο μέλημα στην Ελληνική Γλάστνοστ που πρεσβεύατε; Φυσικά, η απάντηση έρχεται μέσα από το κείμενο που παραθέτεις.
Το αν θα πάνε στις εκλογές να ψηφίσουν μόνο όσοι ενδιαφέρονται, είναι άλλο θέμα. Κι εγώ ενδιαφέρομαι, αλλά δεν χαλάω ένα ΣΚ ξεκούρασης στη Μηλιά, στα Χανιά για οφίτσια άλλων.
Πάντως, με καθυσήχασες! Αύριο θα ξυπνήσω και θα είμαι κάτω από το όριο της φτώχιας; Καταπληκτικά νέα! Νόμιζα πως είμαι από προχτές!

Unknown είπε...

Δεν είναι καινούργιο και νομίζω οτι είναι η δικαιολογημένη αντίδραση όποιου βλέπει την κρίση του πολιτικού συστήματος. Υπενθυμίζω οτι πολλοί ήταν πρόθυμοι να ακολουθήσουν τον "ρομαντικό" που ήθελε να κάνει τη ρήξη και μάλιστα με καλύτερες προϋποθέσεις από τον Βενιζέλο. Στεφανόπουλος, Σαμαράς, Αβραμόπουλος, Τρίτσης, Αρσένης, Τσοβόλας. Το εκλογικό σύστημα είναι ο ακρογωνιαίος λίθος του πολιτικού συστήματος. Το σημερινό εξασφαλίζει απλή αναλογική σε όποιο κόμμα ξεπεράσει το 3%. Δηλαδή είναι ευνοϊκότερες σε σχέση με το παρελθόν. θα θεωρούσα πρόοδο, την κατάργηση του μπόνους των 40 βουλευτών στο πρώτο κόμμα. Τότε και μόνον τότε θα μπορούσε να εξελιχθεί σε δημοκρατία το πολιτικό σύστημα έστω και αντιπροσωπευτική. Και φυσικά τη γενίκευση του θεσμού των δημοψηφισμάτων για όλα τα σοβαρά θέματα. Από χωματερές ως Σκόπια και σχέδιο Ανάν ή ευρωπαϊκό σύνταγμα. Δεν πρόκειται περί πολιτικής ανατροπής αλλά περί ωριμότητας της δημοκρατίας. Στην Ιταλία ισχύει εδώ και δεκαετίες και ο καπιταλισμός δεν έπαθε τίποτα. Εμείς γιατί πρέπει να είμαστε ακόμα μπανανία, προτεκτοράτο όπως είναι τα Σκόπια ή θα γίνει το Κοσσυφοπέδιο; Δεν διαφέρουμε σε τίποτα από την Κύπρο. Κατάλαβες τώρα γιατί σε κοίταγε σαν χάνος ο Βενιζέλος; Είσαι εκτός θέματος. Ή αυτός σε έβλεπε ως εκτός θέματος. Εσύ πιστεύεις αυτά π[ου λές ή γράφεις. Ο Βενιζέλος λέει αυτό που θεωρεί χρήσιμο για τον πελάτη του. Κι αυτή τη φορά είναι ο εντολοδόχος του εαυτού του. Θέλει απλώς την κοινωνική του ανέλιξη. Όχι την αλλαγή της κοινωνίας. Θεωρεί οτι η δική του κοινωνική ανέλιξη είναι ήδη σημαντική πρόοδος σε σύγκριση με τον Γιωργάκη Παπανδρέου, επομένως δεν πρέπει να ζητάμε τίποτα άλλο αν δεν δείξουμε καλή διαγωγή κάνοντας το πρώτο αυτονόητο βήμα. Δεν είναι έτσι τα πράγματα όμως. Εγώ αρνούμαι να αφήσω τον καναπέ μου για τέτοιους ηγέτες.