Τετάρτη, Αυγούστου 08, 2007

Πάρτε τώρα που γυρίζει

Για να μοιράζουν 375 εκατ. Ευρώ στις 7 Αυγούστου που όλος ο κόσμος λείπει σε διακοπές εκτός από αυτούς που δεν έχουν λεφτά, πρέπει οι εκλογές να γίνουν πολύ σύντομα. Είμαι από αυτούς που πιστεύουν ότι το συντομότερο που θα γίνουν εκλογές είναι τον Οκτώβριο και όχι τον Σεπτέμβριο. Αλλά είμαι υποχρεωμένος να παραδεχθώ ότι τα γεγονότα άλλα δείχνουν.

Δευτέρα Τρίτη και Τετάρτη, 6, 7 και 8 Αυγούστου, δηλαδή σε μέρες κανονικά νεκρές ειδησεογραφικά όταν οι συνολικές τηλεθεάσεις έχουν πέσει στο 25% της χειμερινής περιόδου, έκαναν εξαγγελίες προεκλογικών παροχών 3,5 δισεκατομμυρίων ευρώ, από τα οποία το 1 δισεκ. Ευρώ είναι των δικαστών με δικαστικές αποφάσεις. Εσείς το βρίσκεται φυσιολογικό να καίνε τέτοια μεγάλα προεκλογικά χαρτιά, άνευ λόγου και αιτίας; Όχι φυσιολογικά.

Φαίνεται όμως ότι δεν τους περισσεύουν άλλες μέρες καλύτερες. Η επόμενη εβδομάδα είναι του δεκαπενταύγουστου που όλα θα είναι νεκρά λόγω εορτής και καλοκαιρινών διακοπών, και μετά πέφτουμε στην τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου που είναι σαν την τρέχουσα και λίγο χειρότερη γιατί θα έχουν όλοι φούριες στο να γυρίσουν να τακτοποιηθούν και να επιστρέψουν στις δουλειές τους την πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου.

Για να μην τους περισσεύουν άλλες μέρες για να κάνουν τέτοιες προεκλογικές παροχές, πάει να πεί ότι ο Καραμανλής θα εξαγγείλει εκλογές από την έκθεση Θεσσαλονίκης και σε 22 μέρες θα πάμε σε εκλογές με την επείγουσα διαδικασία της επίκλησης σοβαρού εθνικού λόγου. Έτσι προβλέπει το Σύνταγμα, ότι για πολύ σοβαρούς εθνικούς λόγους, όπως π.χ. μπήκαν οι Τούρκοι στην Κύπρο και δεν ξέρουμε αν πρέπει να τους κηρύξουμε τον πόλεμο ή να κάνουμε ότι βρέχει όταν μας φτύνουν, μπορούμε να κάνουμε εκλογές σε 22 μέρες ώστε η νέα κυβέρνηση να πάρει την ευθύνη της απόφασης με νωπή τη λαϊκή ετυμηγορία. Για να μην αποφασίσει δηλαδή ερήμην του λαού ο οποιοσδήποτε βρέθηκε πρωθυπουργός εκείνη τη στιγμή, αλλά κάποιος που εξελέγη γι αυτό το λόγο και μόνο.

Τέτοιες επείγουσες εκλογικές διαδικασίες έχουν και δημοψηφισματικό χαρακτήρα. Για παράδειγμα θέλει κάποιος να αναγνωρίσει τα Σκόπια με το όνομα Μακεδονία, ξέρει ότι δεν μπορεί να ανατρέψει την περί του αντιθέτου ομόφωνη απόφαση του ελληνικού λαού και σύσσωμης της πολιτικής ηγεσίας, ζητάει εκλογές γι αυτό το θέμα και λέει καθαρά ότι θέλω να με εμπιστευθείτε να χειριστώ το θέμα αυτό εν λευκώ, ή για να τους δώσουμε το όνομα να τελειώνουμε. Ο άλλος πολιτικός αρχηγός λέει το αντίθετο, διαλέγει ο λαός σε ποιόν θα δώσει την ψήφο του και λήγει δημοκρατικά το θέμα.

Εδώ φυσικά δεν έχουμε τέτοιο λόγο, αλλά δεν μπορούμε και να κατηγορήσουμε τον Καραμανλή που θα το κάνει, δεδομένου ότι πριν από αυτόν το έκανε και ο Κ. Καραμανλής ο πρεσβύτερος που έφτιαξε το Σύνταγμα του 75 και ο Ανδρέας Παπανδρέου που έκανε το Σύνταγμα και το πολίτευμα πρωθυπουργοκεντρικό και δεν του έφερε καμιά αντίρρηση κανένας. Ούτε ο Καραμανλής. Έχουμε αποδεχθεί δηλαδή όλοι οι πολίτες στην πράξη ότι ο πρωθυπουργός και μόνον κάνει εκλογές όποτε γουστάρει. Κι αυτό γιατί είχαμε απωθημένο από το 1965, όπου ο λαοπρόβλητος πρωθυπουργός Γεώργιος Παπανδρέου είχε πάρει το 51% και δεν μπορούσε ούτε υπουργός Άμυνας να γίνει, ούτε πρωθυπουργός να μείνει ούτε εκλογές να κάνει, αλλά ο Βασιλιάς που ήταν υπάλληλος των ξένων νόμιζε ότι μπορεί να διορίζει πρωθυπουργό ακόμα και τον κηπουρό του. Του είχε μείνει απωθημένο του Ανδρέα και του ελληνικού λαού, κι έτσι προτιμήσαμε να κάνει εκλογές όποτε γουστάρει ο πρωθυπουργός που στο κάτω κάτω της γραφής είναι ο μόνος λαοπρόβλητος ηγέτης του λαού και ο μόνος που έχει ψηφιστεί και συνολικά από τους Έλληνες και έχει λάβει προσωπική εντολή να κυβερνάει, την οποία μόνον ο ελληνικός λαός μπορεί να του την αφαιρέσει και μόνον στο τέλος της τετραετίας με εκλογές.

Άρα τα γεγονότα δείχνουν ότι πάμε σε εκλογές σε έναν μήνα το πολύ, από την επιστροφή των διακοπών. Άρα δεν τους μένουν άλλες μέρες και γι αυτό τους έχει πιάσει μια πρεμούρα για να προλάβουν να ανακοινώσουν ότι προλάβουν. Γιατί έχει δίκιο η αντιπολίτευση που λέει ότι θα είναι πέτσινες οι παροχές αφού δεν προλαβαίνει η κυβέρνηση να καταθέσει προϋπολογισμό και να περιλάβει όλες αυτές τις δαπάνες. Το σχέδιο του προϋπολογισμού κατατίθεται το αργότερο τον 1η Οκτωβρίου. Δηλαδή μια βδομάδα πριν ή μια βδομάδα μετά τις εκλογές.

Πράγματι λοιπόν πρόκειται για πέτσινες υποσχέσεις, τις οποίες όλο και κάποια δικαιολογία θα βρεί ο Αλογοσκούφης για να μην τις υλοποιήσει έτσι όπως πλασσάρονται. Τώρα λέει ότι θα πάρετε 250 ευρώ αύξηση και μετά θα λέει ότι θα τα πάρετε σε έξι εξάμηνες δόσεις. Το έχει ξανακάνει, δεν είναι η πρώτη φορά. Το ότι θα τα ψηφίσει επίσης δεν σημαίνει τίποτα, είναι χιλιάδες οι νόμοι που έχουν ψηφιστεί και δεν έχουν εφαρμοστεί ποτέ. Αν δεν υπάρχουν λεφτά, αν δεν έχουν προβλεφθεί στον προϋπολογισμό, δεν πρόκειται να πληρωθούν. Μετά την απομάκρυνση εκ του ταμείου και της κάλπης, ουδέν λάθος αναγνωρίζεται.

Και στις προηγούμενες εκλογές έλεγε κατηγορηματικά ο Καραμανλής ότι και οι 250.000 συμβασιούχοι θα γίνουν αορίστου χρόνου και δεν έγιναν ποτέ. Είδατε να ζητήσουν συγγνώμη έστω και να πουν ότι δεν γινόταν; Το αντίθετο προσπαθούν να κάνουν ακόμα το άσπρο μαύρο, όπως και με τους τρίτεκνους που δεν θα εξομοιωθούν ποτέ με τους πολύτεκνους γιατί αυτή η υπόσχεση δεν θα είναι καν στο επόμενο προεκλογικό πρόγραμμα της ΝΔ. Τελείωσε.

Το παιχνίδι είναι καθαρό πλέον, απλώς το ΠΑΣΟΚ είναι σε διακοπές κι έτσι δεν μπορούν να σας ενημερώσουν. Στις 21, 22 και στις 23 Αυγούστου θα ανοίξει η Βουλή και θα ψηφίσει ότι προλάβει. Τα υπόλοιπα μετά τις εκλογές. Αλλά και ότι ψηφιστεί σ’ αυτές τις 3 μέρες με τροπολογία σε ένα και μοναδικό νομοσχέδιο που θα είναι μνημείο προεκλογικής παροχολογίας χωρίς αντίκρισμα ή με αντίκρισμα, πάλι είναι στον αέρα γιατί δεν έχει ψηφιστεί προϋπολογισμός του κράτους.

Καθαρές δουλειές
Γίνεται τώρα η εξής σιωπηρή συμφωνία με τους ψηφοφόρους. Έχω να μοιράσω συνολικά 4-5 δισεκατομμύρια για τις εκλογές. Αν ψηφίσετε τη ΝΔ, θα τα πάρετε εσείς. Αν ψηφίσετε το ΠΑΣΟΚ, θα τα δώσει εκεί που τα υποσχέθηκε. Εκείνο θα καταθέσει προϋπολογισμό αν κερδίσει τις εκλογές, η επόμενη Βουλή θα τον ψηφίσει, επομένως ψηφίστε εμένα για να τα πάρετε εσείς.
Τι θα κάνει το ΠΑΣΟΚ; Θα υποσχεθεί κι αυτό ότι θα δώσει τις προεκλογικές παροχές της ΝΔ; θα την νομιμοποιήσει και προεκλογικά ότι καλώς δίνει αυτές τις παροχές. Και επιπλέον δεν θα του περισσεύουν λεφτά για να κάνει τις αυξήσεις των δαπανών για την παιδεία που έχει υποσχεθεί, από τα οποία το ένα δισεκατομμύριο τον πρώτο χρόνο. Άρα μετεκλογικά θα χρεοκοπήσει σύντομα γιατί θα έχει εκτεθεί στα μάτια των πολιτών. Αν πεί ότι δεν δεσμεύεται από τις υποσχέσεις της ΝΔ που είναι πέτσινες, τότε ο εκβιασμός της ΝΔ προς τους συγκεκριμένους δημόσιους υπαλλήλους, στρατιωτικούς και δικαστικούς θα είναι πιο αποτελεσματικός. Μόνον αν ψηφίσουν τη ΝΔ υπάρχει περίπτωση να τα πάρουν κι αυτά αν τιμήσουν τις προεκλογικές τους δεσμεύσεις.
Καθαρές δουλειές από την άποψη των προθέσεων, βρώμικες φυσικά ως προς τον επιδιωκόμενο στόχο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: